Hlavní navigace

Robosumo či R2D2 s USB. Podívejte se na chytré stroje z Robotického dne

26. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Roboti od mladých tvůrci se o víkendu v Praze přetlačovali, jezdili a v bludišti hledali plyšáky.

„Studentům se to líbí a na začátku se jich přihlásí třeba třicet. Na konci ale zbudou dva. I když se výuku snažím dělat atraktivně, stále je na začátku potřeba nějaká teoretická příprava, matematika, psaní algoritmů a podobně. A u toho nevydrží,“ popisuje v pražském kongresovém centru profesor z jedné české střední školy, který k povinné výuce nabízí i volnočasové stavění robotů s běžným učivem provázané.

Na pražském Vyšehradě ale jinak bylo tento víkend mladých studentů a školáků plno. Probíhal zde totiž Robotický den 2017, v pořadí již čtrnáctý ročník největší podobné robotické akce v Česku. Organizátoři – Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy a Spolek Robonika – měli nahlášených 247 účastníků se 177 roboty z celkem devíti zemí. Kolem 75 procent účastníků byli právě žáci a studenti.

Jak to na Robotickém dni vypadalo? Podívejte se:

Tato sestava soupeřila v několika soutěžích. Nebylo to tak drastické, jako když třeba Sheldon Cooper vysílal do boje svůj ozbrojený stroj, mezi soutěžemi každopádně bylo i robotické sumo (přetlačování). Automaty také například jezdily po klikaté čáře, v bludišti hledaly plyšového medvídka nebo sbíraly rozmístěné body.

BRAND24

K vidění ale byla i řada jiných robotů, zaujal například R2D2 fungující jako chytrý společník. Kdybyste to náhodou nevěděli, i R2D2 má USB konektor. Mezi mladšími konstruktéry robotů se často objevovaly výtvory z lega, přičemž některé z nich byly na poměrně slušné úrovni. Jeden z robotů dokázal pomocí kamery rozpoznávat lego kostičky a počítat. Jiní studenti zase vytvořili koncept průmyslu 4.0 a robotického skladu i s pomocí stavebnice Merkur.

Různorodý byl i materiál. Robot, jehož tělo bylo vytvořeno ze dvou krabic od vajec, byl velký frajer, naopak třeba návštěvník z Německa měl na 3D tiskárně pečlivě vytvořený bílý kryt. K vidění byl i mikropočítač micro:bit od BBC. Seznam všech robotů s dalšími podrobnostmi je možné prostudovat na webu. Příjemným překvapením bylo zejména to, jak dobré prezentační dovednosti měli i někteří tvůrci ze základních škol.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).