Hlavní navigace

Ročenka českého Internetu: Rozmach e-knih, Tojecool.cz a start aukce kmitočtů na jaře 2012

31. 12. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Co přinesl přechod ICQ pod křídla TV Nova, proč Anonymous hackli web IFPI a co předcházelo tomu, že Vodafone ustoupil od změny svého FUPu? Podívejte se s námi do nedávné historie českého internetu v dalším díle ročenky, která nás zavede do ledna, února a března 2012.

Leden 2012

Evropská Unie přitvrdila ve (zatím slovním) boji za ochranu soukromí svých uživatelů. Začalo se hovořit o Právu na zapomnění a právo na přenositelnost dat. Z dění na konci října 2012 už víme, že poměrně rozumně vypadající snahy nakonec přerostly v typicky byrokratické řešení se zcela absurdními požadavky.

FBI zlikvidovala Megaupload, jeden z největších serverů pro sdílení souborů, ale také jedno z míst s největším objemem nelegálních kopií programů, filmů i hudby. Pokud se na tuto akci podíváme s odstupem roku, tak opět můžeme pouze říci, že se to celé nějak nevyvedlo. 

Nova si pořídila umírající ICQ a Centrum Holdings tak přijde o nějaké ty návštěvníky, které by teoreticky Nova mohla získat. Jak uvidíme v dílu ročenky týkajícího se října 2012, nezíská je.

ICQ v barvách TV Nova

Mediaresearch: Videu na českém Internetu vládne Youtube.com. „Nejčastěji si lidé přehrávají videa na YouTube a Facebooku. V týdenní frekvenci jim nejvíce konkurují Novinky a iDNES,“ uvádí Mediaresearch v tiskové zprávě hodnotící užíváni video serverů na českém Internetu.

Loni kleslo v Česku množství spamu o 88 procent. Celosvětově množství spamu kleslo z 379 miliard zpráv v srpnu 2010 na 124 miliard zpráv v listopadu 2011. V České republice loni pokles množství spamu činil 88 procent, vyplývá to ze studie Cisco Annual Security Report 2011

Web České Protipirátské Unie – www.cpufilm.cz – byl více než hodinu mimo provoz, včetně všech webů hostovaných na společné IP adrese . ČPU k tomu vydala prohlášení, ve kterém hovoří o „přijetí bezpečnostních opatření“.

Další události hodné zaznamenání

Únor 2012

Jaký bude zákon o kybernetické bezpečnosti se začalo řešit už v únoru, ale ani o řadu měsíců poté není příliš jasno. Stejně tak se ještě stále řešilo Ulož.to – to chce spíše legalizovat, než zatýkání.

Aférka v podobě toho, že Pirátské noviny porušují autorský zákon, určitě stojí za zaznamenání. Vyvolala bouřlivé diskuse.

Nejúspěšnější slovenské internetové knihkupectví Martinus vstoupilo na český trh a prodávat bude i e-booky. Po pár měsících už budeme vědět, že jde o jednu z marketingově velmi aktivních společností. A jde jí to velmi dobře na sociálních sítích.

Martinus.cz

Český web má šest milionů uživatelů, 94 procent z nich se připojuje alespoň jednou týdně. Počet českých uživatelů internetu se podle výsledků NetMonitoru v druhé polovině roku 2011 vyšplhal na šest milionů a zatím se drží. Průměrně zobrazený počet stránek je o více než 400 milionů vyšší než v roce 2010.

SPIR: Pětina českých uživatelů už vyřizuje e-maily z mobilu. Většina českých uživatelů přistupuje k internetovým službám prostřednictvím stolního počítače nebo notebooku. Druhým nejpopulárnějším zařízením pro přístup k internetu je mobilní telefon, jehož obliba velmi rychle roste. 

Anonymous hackli web IFPI.cz a publikují databázi jeho uživatelů poté, co požadovali po šéfce české pobočky IFPI Petře Žižkovské omluvu za informace, které jsou podle Anonymous lživé.

Počet domén .cz překročil 900 tisíc, milionová hranice může padnout ještě letos.  Informaci zveřejnil správce domény .cz, sdružení CZ.NIC. Průměrně je každý měsíc zaregistrováno okolo 10 tisíc domén s českou národní koncovkou

Adresář Portálu veřejné správy je kradený a nikdo o tom neví. Paradoxní informace se dočká zájemce, který se pokusí vyhledat si v Adresáři kontaktů na Portálu veřejné správy nějakou kontaktní informaci. Namísto pouhé kontaktní informace je informován o tom, že aplikace EBE Adresář je užívána neoprávněně.

Skupina lidí, kteří se zabývají optimalizací webových stránek pro vyhledávače, založila v Praze Asociaci SEO. Pozoruhodné na ní je, že ani v tiskové zprávě, ani na webových stránkách dosud nezveřejnila seznam členů. Viz V Praze vznikla Asociace SEO, otázka je, kdo jsou její členové

Ministerstvo vnitra hledá vhodného kandidáta na pozici „Digitálního šampiona“. Mělo by jít o uznávanou osobnost z oboru, která dokáže přitáhnout pozornost médií a porozumět potřebám IT firem, vzdělávacího sektoru i státní správy v oblasti ICT a… Viz Ministerstvo vnitra hledá „digitálního šampiona“

Další události hodné zaznamenání

Březen 2012

OSN (ITU) chce prý získat „mezinárodní kontrolu nad Internetem“ a vedle věcí jako ACTA, SOPA či PIPA tu máme další hrozbu. O pár měsíců později se ukazuje, že snahy jsou reálné. Ale prozatím poněkud bezzubé.

ToJeCool.cz za dva miliony se stal ukázkou toho, jakým způsobem dokáže státní správa plýtvat prostředky. Velmi rychle se proměnil v žalobu na autora článku i vydavatele. Tojecool.cz už neexistuje, poté, co Dr. Rath skončil ve vězení, ho Středočeský kraj velmi rychle zrušil. Proč asi… Z březnového folklóru ještě stojí za zmínku David Rath na Faceboku: Jde o další štvavou kampaň proti ČSSD a mojí osobě.

Tojecool.cz v březnu 2012

Jedna z nejdůležitějších událostí tohoto roku, Aukce mobilních kmitočtů, začíná.

Vodafone se pokusil zákazníkům nadělit nový FUP a pak už Vodafone páchal datovou sebevraždu, v přímém přenosu na sociálních médiích. Jedno je ale na téhle kauze důležité, Vodafone pochopil. A absurdní FUP zaveden nebyl – viz Vodafone ustoupil, „absolutni FUP“ nebude, zůstane zachován původní způsob

Redaktor Hospodářských novin Ondřej Malý jde do rady ČTÚ. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba zareagoval na sílící kritiku, jíž v posledních měsících čelil  Český telekomunikační úřad, nečekaným personálním tahem: do rady ČTÚ navrhl redaktora Hospodářských novin Ondřeje Malého.

Gartner: V Česku se letos prodá 1,3 milionu osobních počítačů. Analytici společnosti Gartner vydali pravidelnou čtvrtletní zprávu o trhu s osobními počítači. Jejich prodeje podle nich v roce 2012 celosvětově vzrostou na 368 milionů kusů, meziročně tedy o 4,4 procenta.

Česká republika je e-shopovou velmocí. Na českém trhu je zhruba 21 000 aktivních internetových obchodů, které jen v loňském roce vygenerovaly obrat přibližně kolem 37 miliard korun. Velikost českého trhu vynikne v porovnání například s trhem britským, kde je aktivních zhruba 30 000 e-shopů.

BRAND24

Jeden počítač nestačí: třetina českých online domácností jich má víc. Více než třetina českých domácností připojených k internetu přistupuje k síti ze dvou a více počítačů. Největší oblibě se těší připojení prostřednictvím WiFi sítí a nejčastěji využívaným prohlížečem je Internet Explorer.

Další události hodné zaznamenání

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).