Hlavní navigace

Rok 2018 v mobilních komunikacích: Čekání na datové jaro, výměna šéfů a internet v metru

3. 1. 2019
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Uplynulý rok byl pro spotřebitele na první pohled nezáživný. Aukce kmitočtů nebo spojení Vodafonu s UPC však dává naději, že by příští rok mohlo být lépe.

Na přelomu roku tradičně rekapitulujeme, co důležitého a zajímavého se událo na českém internetu. Komu se dařilo a komu ne? Pohled na uplynulých dvanáct měsíců přináší Ročenka 2018

České mobilní komunikace za sebou mají další rok, kdy datové jaro nepřišlo. Věštba předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromíra Nováka z počátku roku 2017 se stále ne a ne naplnit. O2 sice v marketingové kampani ohlašovalo dobu datovou, ve skutečnosti ale šlo o tarify, kde si zákazníci museli připlácet za volání a SMS.

Přijde tedy datové jaro v roce 2019 – „do třetice všeho dobrého a zlého“? K tomu se dostaneme. Nejprve se pojďme ohlédnout za tím, co rok 2018 přinesl. Protože i když ze spotřebitelského úhlu pohledu se může zdát, že se v uplynulém roce vlastně nic důležitého nestalo, žádný operátor kvůli regulaci roamingových poplatků nezkrachoval a někteří na tom dokonce i vydělali, ve skutečnosti o zajímavé dění nebyla nouze.

Manažerská škatulata

Například všichni tři tuzemští mobilní operátoři změnili generálního ředitele. Že od počátku roku převezme kormidlo O2 od Tomáše Budníka Jindřich Fremuth, se čekalo. Byla to změna předem ohlášená. V polovině ledna však za podivných okolností ve funkci po necelém roce skončil šéf Vodafonu Jiří Báča. Ve vedení ho měl dočasně nahradit Petr Dvořák, ale jak se o měsíc později ukázalo, z dočasné náhrady se stala náhrada trvalá. A tak si tehdejší viceprezident pro nefiremní zákazníky mohl zase vybalit kufry, které už měl připravené na cestu na Maltu, kde se měl stát CEO tamního Vodafonu.

Ještě na konci května už se vědělo, že ani T-Mobile rok 2018 nedokončí s generálním ředitelem, se kterým jej začal. Milan Vašina, první český šéf zdejších mobilních operátorů poté, co je převzaly nadnárodní skupiny, který byl ve funkci od roku 2011, skončil ke konci září. Vedení mobilní jedničky převzal José Perdomo Lorenzo, který dříve působil ve španělské Telefónice a v letech 2008 až 2010 byl ředitelem divize rezidentních zákazníků v českém O2.

Manažerských změn proběhlo ještě několik a na různých úrovních. Od těch nejvyšších, jako byl konec Martina Štefunka v dozorčí radě českého i slovenského O2, až po nové šéfy jednotlivých divizí.

Jedna velká akvizice

Největší byznysová zpráva roku se netýká jen Česka, je však pro zdejší trh významná. Skupina Vodafone Group se na začátku května dohodla se společností Liberty Global na odkupu jejích aktivit v České republice, Německu, Maďarsku a Rumunsku v celkové hodnotě 18,4 miliardy eur. To znamená spojení zdejší trojky mobilního trhu s největším kabelovým providerem UPC. Transakce ještě podléhá schválení regulačních úřadů, které by mohlo proběhnout v polovině roku 2019. Český zákazník by se tak nové kompletní nabídky služeb mohl dočkat za rok.

Bude určitě zajímavé sledovat, jak se k tomu nejmenší z mobilních operátorů, který doposud nabízel koncovým zákazníkům pro připojení domácností v drtivé většině přeprodávané služby ADSL, postaví. Spolu s UPC totiž získá masivní optickou síť, která se pro LTE i 5G bude hodit. Celkem jde o přístup k téměř 1,5 milionu přípojek s vysokorychlostním internetem a kabelovou televizí.

Balíčkování služeb je současný trend, na kterém může český Vodafone vystavět cestu za získáním silnější tržní pozice. Čeští operátoři se to však stále ještě učí. Vždyť v zahraničí je běžné, že zákazníci na balíčcích ušetří oproti jednotlivým smlouvám i třetinu nebo více. O něčem takovém si Češi zatím mohli nechat jen zdát.

Spory z let minulých

Operátory ale také doháněly jejich hříchy. ČTÚ definitivně rozsekl dva roky se vlekoucí spor o tom, že O2 neúčtováním dat využitých pro přehrávání hudby ve streamovací službě Spotify porušilo pravidla síťové neutrality. Spolu s tím regulátor prošetřil i doplňkové balíčky Vodafone Pass a T-Mobile StreamOn. Oba operátoři pak na pokyn ČTÚ změnili podmínky těchto služeb.

O2 rovněž prohrálo soud týkající se pokuty 4,5 milionu korun za automatické dokupování dat. Že byla oprávněná a operátor se dopustil agresivní obchodní praktiky, nejprve potvrdil v dubnu pražský městský soud, následně ze stejných důvodů v závěru roku zamítl kasační stížnost O2 i Nejvyšší správní soud. Za stejný prohřešek byl dříve pokutován i Vodafone, ten však svou žalobu po verdiktu pražského soudu stáhl.

Agresivní obchodní praktikou se provinil i T-Mobile, když vymáhal prostřednictvím inkasní agentury neplatně sjednané smluvní pokuty. Dostal za to půlmilionovou pokutu. Naopak jen 25 tisíc stála stejnou firmu jednostranná změna programové nabídky jeho IPTV služby bez informování zákazníka. Mohlo přitom jít až o 10 milionů, regulátora ale zřejmě obměkčilo, že operátor se výjimečně nebránil a spolupracoval.

Úspěch u soudu naopak zaznamenal T-Mobile s Vodafonem v už 15 let vedeném sporu o údajném kartelu těchto firem. Toho se měli oba operátoři dopustit mezi lety 2000 a 2003 při propojování hovorů, tedy ještě v době, kdy Vodafone byl Oskar. Soudy už několikrát závěr antimonopolního úřadu shodily a vrátily celou věc na začátek. V roce 2018 tak učinil Krajský soud v Brně, který zrušil pokuty 2,6 milionu korun pro Vodafone a devět milionů pro T-Mobile.

Čekání na signál

Ani pro zákazníky to ale nebyl rok úplně nudný. Dočkali se dokonce jednoho velkého milníku. Konečně začalo pokrývání pražského metra mobilním signálem, které se už stalo podobnou odyseou jako rekonstrukce dálnice D1. Od začátku října mohli lidé využívat mobilní služby na trase C mezi stanicemi Muzeum a Vyšehrad, ještě do konce měsíce se pak pokrytí protáhlo o dalších pět stanic až na Roztyly, kde sídlí T-Mobile. Pokrytí všech stanic metra má být hotovo do roku 2022 a vyjde na půl miliardy korun.

Jak operátoři pokrývají pražské metro LTE signálem? Podívejte se:

Čeští zákazníci také mohou dát sbohem klasické plastové SIM kartě. Softwarovou eSIM nabízí T-Mobile a O2. Operátoři díky ní budou moci prodávat nové datové balíčky pro chytrá zařízení jako například hodinky, která se jinak musí připojovat prostřednictvím telefonu. Zároveň by ale eSIM měla například usnadnit přechod od jednoho operátora k druhému.

To mimochodem výrazně zjednodušila i další část dříve schválené novely zákona o elektronických komunikacích, která vstoupila v účinnost 1. února. Díky ní může zákazník při přechodu za lepší nabídkou ukončit smlouvu s telekomunikačním operátorem do 10 dnů.

Pohled z druhé strany

Aby byla férová, zeptala se Lupa i samotných operátorů, co jsou pro ně zásadní okamžiky v mobilním sektoru v Česku v roce 2018. Pro T-Mobile to kromě zmíněných změn ve vedení a pokrytí pražského metra je jeho vítězství v měření rychlosti sítí, které ve třetím čtvrtletí potvrdilo i mezinárodní měření P3.

V oblasti nabídky bylo pro nás jednoznačným milníkem zavedení programu Magenta 1, který nabízí významné slevy a výhody při využívání dvou a více služeb, dodává mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Pro O2 to byl úspěch jeho O2 TV, která jen ve třetím čtvrtletí nabrala přes 20 tisíc lidí, což je stejně jako za předchozí tři kvartály. Rovněž přes 20 tisíc uživatelů má v současnosti i zařízení pro elektronickou evidenci tržeb O2 eKasa, čímž jde podle operátora o nejpoužívanější řešení na trhu.

Od září jsme zvýšili rychlost pevného internetu pro 1,5 milionu domácností a od poloviny listopadu nabízíme zákazníkům bydlícím mimo dosah rychlého připojení přes kabel novou generaci bezdrátového internetu na frekvenci 3,7 GHz, vypočítává mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Ani Vodafonu nedává hledání „okamžiků roku“ moc práce. Jako první operátor jsme v roce 2018 v Česku předvedli živou ukázku mobilní sítě 5G během Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. V rámci akvizice na čtyřech trzích také získal Vodafone Czech Republic společnost UPC Česká republika, říká Ondřej Luštinec z tiskového oddělení Vodafonu.

Co bude dál?

Co přinese rok 2019? To je samozřejmě těžké předpovědět, o zajímavé události ale určitě nouze nebude. Končí mandát hned dvěma členům Rady ČTÚ, konkrétně Josefu Bednářovi a Janu Dubnovi. Rozjede se tedy boj o to, jestli budou neviditelní páni radní jmenováni znovu, nebo na jejich místo přijde někdo jiný a kdo. Černým scénářem pro operátory by byl výrazně hlučnější bývalý radní Ondřej Malý, který loni zvládl být vládním zmocněncem pro digitální agendu i náměstkem ministryně průmyslu, ale ani v jedné z funkcí už není.

Přijde konečně to datové jaro? Lupa se při této příležitosti zeptala operátorů i na uvedení zcela neomezených datových tarifů či navyšování datových limitů. Jejich odpověď je přitom shodná a zní: .

Můžeme tak pouze odhadovat z jednotlivých indicií. O2 už přitom s odstraňováním bariér trochu experimentovalo. Balíček Nekonečná data (i když výrazně zpomalená) loni zkoušelo v pilotním provozu.

Když ale na jaře 2018 jeho mateřská investiční skupina PPF koupila za v přepočtu 71 miliard korun aktiva norské telekomunikační firmy Telenor ve střední a východní Evropě, její nově nabytý operátor v Maďarsku neomezená data přestal nabízet.

A jiné to není ani u konkurence: ředitelka korporátní komunikace a společenské odpovědnosti českého Vodafonu Adriana Dergam dokonce neomezená data na Twitteru označila za populistická.

Pokud tedy čeští zákazníci budou chtít více dat, budou se muset zřejmě přestěhovat do jedné ze 14 zemí evropské osmadvacítky, kde si za cenu nejrozšířenějších českých tarifů (30 eur, tedy zhruba 770 korun), ale mnohdy i nižší, mohou pořídit od sta po nekonečno gigabytů. Nemusí to být daleko a nemusí se kvůli tomu ani učit cizí jazyk. Stačí na Slovensko.

Rozhodne to aukce

Povolování kohoutů tak bude dozajista záviset na výsledku aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz, která se podle plánu v příštím roce uskuteční. O tom, zda z ní může, nebo nemůže vzejít čtvrtý mobilní operátor, se v současnosti vášnivě diskutuje. V praxi ale nového hráče nikdo aktivně neláká a tuzemský Nordic Telecom si stále nechává zadní vrátka tvrzením, že zájem má, ale „bude však záležet na podmínkách aukce od ČTÚ a zda stát nastaví vhodné podmínky pro vstup čtvrtého mobilního operátora na trh“.

Situace tedy mnoho optimismu nedává. Efekt nového hráče by se přitom projevil rychleji, než by vůbec stihl vstoupit na trh. Jak ukazují zkušenosti ze zahraničí, stávající operátoři zlevňují preventivně minimálně čtvrt roku dopředu. Pokud se podíváme na evropské trhy, je cena gigabytu na trzích se třemi operátory dvakrát vyšší než tam, kde jsou čtyři. V Itálii, která v uplynulém roce zažila vstup nového hráče, klesla cena za gigabyte od dubna do října o 70 procent.

Operátorům by navíc snižování cen mohl ulehčit fakt, že z nařízení vlády budou platit méně za využívání kmitočtů. Tyto náklady, které se v Česku pohybovaly nad evropským průměrem, totiž často používali jako výmluvu pro vysoké koncové ceny.

Největší vráskou na čele tak pro operátory zřejmě bude, na jaké technologii postaví nové sítě, až si rozeberou nové kmitočty. Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost se totiž nepozdává ta od čínských výrobců Huawei a ZTE, protože by mohla sloužit čínské rozvědce.

Úřad svým varováním před Vánocemi vyvolal lehkou paniku. Premiér Andrej Babiš nejdříve nařídil vládním organizacím tyto telefony vyházet, později k tomu uvedl, že varování bylo nedomyšlené. Kvůli problému dokonce zasedla Bezpečnostní rada státu. Později NÚKIB paniku hasil, když uvedl, že běžní uživatelé, kteří mají mobily těchto značek v kapse, se bát nemusí.

Pro provozovatele informačních a komunikačních systémů však platí, a třebaže není zavazující, používání těchto technologií logicky nebude vrhat úplně dobré světlo na image firem. Tuzemské sítě přitom na infrastruktuře Huawei z větší části stojí a operátoři s ní počítali i do budoucna. PPF už dokonce podepsala s touto čínskou společností memorandum o spolupráci na 5G.

BRAND24

Závěrem si však Lupa dovolí i jednu konkrétní predikci. ČTÚ v roce 2019 oznámí, že průměrná spotřeba dat na jednu SIM kartu na celém trhu přesáhla 1 GB měsíčně.

Bonus na konec – co si do roku 2019 přeje předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák? Podívejte se:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).