Hlavní navigace

Názor k článku Roman Sviták (Grada): E-knihy nevymysleli nakladatelé. Věřím, že se jednou budou i vyplácet od Miloslav Ponkrác - Cena e-knihy s DRM je velmi nízká, a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 1. 2014 20:42

    Miloslav Ponkrác

    Cena e-knihy s DRM je velmi nízká, a chytrý kupující by to měl zohlednit. E-knihu s DRM nebo jinak bloknutou by měl chytrý kupující kupovat pouze za babku, protože velkou cenu nemá, spíše blízkou nule.

    Pokud je kniha s DRM, pak je to zpravidlo vázáno nejen na jedno (nebo několik) zařízení, ale také na existenci vydavatele/pro­dejce. Takovou knihu klidně za měsíc nepřečtete, pokud firma jistící certifikát zkrachuje, nebo opustí trh s knihami.

    Jsme člověk, který pár e-knih vydal, i pár papírových pomohl zejména okolí vydat a vysázet. Tudíž mám přehled, kolik stojí papírová i e-kniha. V zásadě vydání e-knihy není o moc levnější, než papírové knihy, ta cena tisku není více, než třetina nákladů. Kromě toho velcí vydavatelé e-knih, jako je Amazon, odírají autora mnohonásobně více, než vydavatelé papírových knih. Takže pro autora je lepší vydat papírovou knihu, vydělá více i při teoretickém předpokladu prodeje stejného počtu kusů. Přečtěte si pravidla Amazonu pro autory a leccos vám dojde.

    Nicméně pro kupujícího má e-kniha nižší hodnotu, i když nemá DRM, a to z právního hlediska. Nelze legálně e-knihu půjčit, nelze jí zdědit, nelze mnoho věcí, které s papírovou knihou lze.

    A to ještě nemluvím o tom, pokud lidstvo postihne stejná katastrofa jako u filmů či hudby či software, kde když u vás najdou něco, na co nemáte po ruce složenku, tak si vymýšlejí miliónové sumy jako odškodné. Vlastnictví třeba placeného software se tak stává velmi rizikové pro „vlastníka“, a musí být kdykoli připraven dokázat, že vše legálně koupil. Jakmile třeba ztratí stvrzenku, je kriminálník. Není moc daleko od pravdy, že koupí software byste měli mít po ruce vždy zabalený zubní kartáček, pyžamo, číslo na právníka. Už jen proto je lepší někdy vsadit na free a open source software.

    Pokud se někdy u e-knih rozjede stejná mašinérie, pak bude zle.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).