Hlavní navigace

Román v mobilu?

1. 11. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vznikají speciální romány určené pro mobilní telefony a mají úspěch. Není to žádný Shakespeare nebo Harry Potter, ale kratičké kapitoly mládeži vyhovují. Má něco podobného naději na úspěch?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

BBC upozorňuje na zajímavý projekt, který se rozběhl v Jihoafrické republice. Jde o takzvané m-romány (v originále „m-novels“), čtení určené teenagerům a speciálně vytvořené pro majitele mobilních telefonů. Během tří týdnů je každý den na mobilní stránky projektu vložena jedna kapitola o čtyř stech slovech. Čtenáři mohou děj komentovat a online vstupovat do děje.

Zástupci společnosti Shuttleworth Foundation si myslí, že tato aktivita povzbudí v mládeži touhu po knihách a literatuře. Získat pozornost mládeže je prý stále obtížnější a využití moderních technologií má pomoci nechuť vůči čtení překonat. Román „Kontax“ láká nejenom moderním zpracováním a zajímavým obsahem (píše se o mládeži, která se věnuje graffiti), ale i možností vyhrát každý den drobný finanční obnos (v přepočtu 8 liber) nebo volný kredit. Ceny vyhrávají nejlepší komentáře, takže se dá říci, že román by měl podporovat nejenom čtení, ale i psaní. A fakt, že mohou čtenáři pomocí komentářů a anket ovlivňovat děj, se tedy rozhodně klasickým knihám nepodobá. Projekt je navíc umožňuje vytvoření profilu čtenáře (zde je podobnost s Facebookem).

BRAND24

Dá se pro mládež vymyslet ještě něco zajímavějšího? Asi těžko, přesto ohlas není nějak zázračný, od začátku zaznamenal 43 000 návštěv. Podle BBC jedna z fanynek Kontaxu prohlásila, že ani mobilní román ji nepřesvědčí k tomu, aby si koupila obyčejnou knihu. Není tedy tento projekt pro běžné knihkupce a propagátory četby kontraproduktivní? Na druhou stranu je možná lepší si každý den přečíst pár řádků a napsat komentář, než nečíst vůbec.

Obsahu pro mobilní telefony a ostatní přenosná zařízení není nikdy dost, je potřeba hledat, zvlášť pokud jde o obsah originální a pro tato zařízení vytvořený. Se čtečkami elektronických knih a podobnými hračkami se roztrhl pytel, ale na obsah se moc nemyslí. Ano, jsou tu knihy a noviny, ale něco zvláštního a jiného docela chybí. Měl by podobní projekt úspěch (pokud se tedy o úspěchu dá hovořit) i u nás? A nejenom u mládeže? Četli byste pravidelně m-román a chtěli byste ovlivňovat jeho obsah? Já asi ano…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).