Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Roman Vrba (MVČR): Portál občana přes léto odladíme. A datové schránky čekají změny od lupa.cz jsou už jako čučkaři - Mam tomuhle (cituji): Ale celý výkon a aplikace...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2018 16:25

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Mam tomuhle (cituji): Ale celý výkon a aplikace běží v Azure. rozumet tak, ze se data obcanu dostavaji ke zpracovani na zahranicni korporatni system nekam do oblak? V takovem pripade chci rovnou dostat ID americkeho obcana, vc. socialniho a zdravotniho pojisteni, a ceske dane at si plati lokalni frikulini, kteri hodlaji tohle pouzivat.

    Na vnitru jsem zazil lidi ode zdi ke zdi - od tech, kteri byli technikou nepolibeni, az po ty, kteri zili v americkych scifi. Pokud ale nekoho napadlo exportovat citliva data mimo uzemi a kontrolu CR, tak to skutecne zbouralo moje nejodvaznejsi predstavy o tom, koho dokaze jeste MVCR vubec zamestnat... priznam se, pred par lety jsem si myslel, ze me uz nic nedokaze v tomhle smeru prekvapit.

  • 12. 7. 2018 22:24

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Vykon je vzdy spojen s nejakou vypocetni funkci a ta zase s vycislitelnosti. Takze nekde v Azure musi byt minimalne primitivne reursivni funkce (nedej boze castecne rekursivnich), ktere musi mit nejaka data ke zpracovani. PRF byste mozna dokazal verifikovat z pohledu bezpecnosti, u CRF velmi tezko.

    Pokud se z oblaku dorucuje kod (javascript?), ktery bezi u klienta a vykon jde tedy k nemu (coz je vlastne v rozporu s tim co pisete), je to jen z blata do louze a bezpecnostni dira zustava. Na distribuci statickych fragmentu nepotrebujete mrak, a navic, kdo vam zaruci, ze budou distribuovany vase fragmenty a nikdo je mimo uzemi CR nezameni? Zbytecne riziko, ktere by resila mistni farma nginxu na statem jiz davno provozovanem HW.

    Pokud se do oblaku doruci data, aby je zpracoval, je to katastrofalni chyba. O tom doufam panuje mezi nami shoda.

    Dovolte mi proto otazku - co by to tedy delalo, kdyby to nemelo uzivatelova data? Zustava snad jen moznost predani auth tokenu, aby to pro uzivatele udelalo data mashing, coz je tak silena predstava, ze tu jsem s dovolenim ani neuvazoval - to by (doufam) nenavrhnul ani bezpecnostni laik a ja pri vsi skepsi verim, ze ve statnich strukturach pracuje aspon jeden pricetny odbornik.

    K cemu tam ten Azure vubec je? Vy to vite? Ja to po precteni diskutovaneho rozhovoru skutecne nevim.

  • 13. 7. 2018 6:41

    Pupik (neregistrovaný)

    To je zvláštní, že dávat osobní data Facebooku, googlu a ostatním nikomu moc nevadí. Spousta lidí je dává klidně i spoustě dalších služeb, které fungují jenom v cloudu. Takové sportovní aplikace, nákupní aplikace, kolik lidí má číslo kreditky zapsané na čínském aliexpresu? Nikde to nikomu nevadí, ale jak jde o stát, tak najednou chtějí všichni super-uber zabezpečení. Když pak stát ale vyhodnotí, že to super-uber bude super drahé, tak zase řvete, že je stát oproti ostatním, kteří to bastlí na koleně drahý. No a když to někdo zkusí agilně, což mne jako znalci státní správy připadá skoro jako zázrak, tak místo abyste byli rádi, že se něco pohnulo, tak zase řvete o zabezpečení.
    Narovinu, chápu, že u těchto dat je bezpečnost velmi důležitá, ale pokud chcete, aby se ve státním, něco pohnulo, tak nesmíte pořád na vše nadávat. Ve státním pracují stejní lidé jako v soukromém sektoru, jen jsou svázání brutální byrokracií, se kterou bojovat je dost těžké samo o sobě. Ta byrokracie ale vznikla právě i kvůli tomu, že veřejné zdroje musí být kontrolované občany a tak si prostě nemůžete dovolit jen tak koupit náhradní díly. Ne. Musí se udělat výběrové řízení a za půl roku je už možná máte. Takto je to ve státním se vším. Takže jsem rád alespoň za něco.

  • 13. 7. 2018 7:32

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    1. Ten stát je přece jen něco jiného než FB. On i ten FB začal být problémem až ve chvíli, kdy ho začaly využívat fašizující věrchušky západoevropských států a fašistické organizece typu hate-free k cenzuře a organizaci represí vůči občanům. Pokud o nějaké organizaci vím, že data státu předávat nebude, tak budu mít daleko menší problémy s tím, jim něco o sobě uvést.

    2. A proč státu ne? Jednoduše proto, že stát má, na rozdíl od toho FB, represívní aparát, mnohokrát v minulosti data o občanech zneužil proti nim a do některých věcí by proto z principu neměl vůbec vidět. Navíc je stát schopen daleko efektivněji než většina organizací na internetu dávat dohromady informace z různých zdrojů a má na to i specializované organizace.

    3. Výběrová řízení vznikla čistě pro obohacování firem, navázaných různými cestami na státní penězovody. Ještě jsem nezažil, aby VŘ vyhrála firma, která dodává nejlevněji a nejkvalitnější zboží. VŘ je pouze zástěrka pro tyhle aktivity.
    Pokud bychom příslušnou legislativu zcela zrušili a vrátili se ke stavu, který zde byl někdy v polovině 90. let, tak by sice pár firem napojených na šíbry krachlo, ale státní aparát (ale i státem financované organizace) by fungoval daleko efektivněji a levněji.

  • 13. 7. 2018 7:59

    Pupik (neregistrovaný)

    Je to sice už offtopic, ale s tímto přístupem si vemte kalašnikov a běžte bydlet do států, kde žádná státní správa není a své si holt snad nějak ubráníte.

    Pro mne je naopak stav, kdy stát už moje data stejně má a jen vytvořil portál, kde se k těmto datům dostanu i já celkem pokrok. Nevím, co by mi mělo na tomto přístupu vadit.

  • 13. 7. 2018 10:37

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    Vadit by vám mohlo třeba to, že se stát bez těch dat ještě do nedávné doby (90. léta minulého století) docela dobře obešel. Navíc stát většinu těch údajů ke svému fungování nepotřebuje (to samé se ostatně týká i údajů ze sčítání lidu), jen hrozí to, že budou někdy v budoucnu (zítra, za deset let ...) zneužity proti vám.

    Pozoroval jsem hýkání diskutujících s IQ odpovídajícím tomuto hlasovému projevu nad tím, že se mají auta vybavit alkoholtesterem, který má znemožnit nastartování při alkoholu v dechu.
    Já byl několikrát v situaci, kdy šlo o život a bylo třeba akutně nemocného / zraněného dovézt alespoň do civilizace (taková věc se řešila nouzovým dojetím k policii a buď zavoláním sanitky, nebo, když byli ochotní, tak převozem nemocného policejním autem a odstavením auta do vystřízlivění). Být tenkrát v autech takovéto bazmeky, tak by bylo daleko víc mrtvých, kteří se prostě nedostali do špitálu.
    A ještě pořád máme dost plochy státu nepokrytého žádným mobilním signálem, nebo silně nejistým a běžně padajícím na celé dny.

  • 13. 7. 2018 11:32

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    Teď jsem našel citát Rychetského, který na zde řešený problém sedi "jako Jandák na hrnec":
    "Z dob Rakouska-Uherska stále trvá jakési těžké mentální zatížení úředníka na každém stupni, že on je vrchnost..."

  • 23. 7. 2018 23:19

    MaT

    Tak to se mi tedy ještě nestalo. To je opravdu tolik lidí v tomhle státě permanentně (nebo skoro permanentně) nalitých? To mě docela děsí...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).