Hlavní navigace

Rusko vyvíjí velkého bratra, Huawei modernizuje německé dráhy, Problém tří těles zdarma

17. 3. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: IFC Films
Blíží se film o BlackBerry. Bing rychle roste díky ChatGPT. Samsung investuje 230 miliard dolarů do produkce čipů. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor začal testovat systém Vepr neboli WebWatch. Umí odposlouchávat a analyzovat posbíraná data. Měl by umět například odhalovat pravděpodobné autory anonymních zpráv. Projekt vyvíjí petrohradská firma Neobit, která je pod americkými sankcemi. Rusko už provozuje systém Okulus schopný číst text ve videu nebo obrázcích.

Německé dráhy Deutsche Bahn modernizují technologie pomocí Huaweiinformuje Reuters. Čínská firma zavalená sankcemi a bezpečnostními varováními vyhrála tendr za 64 milionů eur. Dodává prvky pro novou IP síť. Německo aktuálně řeší, zda Huawei zakázat v 5G a dalších klíčových sítích. V německém 5G má Huawei podíl v RAN kolem 60 procent – podobně jako v Česku. Light Reading rozvádí, že odstranění 80 tisíc 5G antén Huawei v Německu by vyšlo na miliardy eurV Česku operátoři hrozí vymáháním více než dvaceti miliard korun.

Na YouTube je zdarma seriál Problém tří těles vycházející ze stejnojmenné knižní sci-fi předlohy. Seriál je čínské produkce s anglickými titulky, v Asii ho vysílá Tencent. Chystá se také západní seriálové zpracování, uvede ho Netflix.

V květnu do kin zamíří film BlackBerry, který bude popisovat příběh tohoto legendárního producenta telefonů. K dispozici je trailer. K tématu doporučuji primárně knihu Losing the signal, která velmi pěkně popisuje vzestup i pád BlackBerry.

Z bezdrátového nabíjení se stává obří byznys. Mnoho čipů, které jsou pro tyto účely potřeba, se testuje, ověřuje a nasazuje v Česku, a to ve zhruba dvousethlavém pražském R&D centru STMicroelectronics. Firma už expedovala přes 400 milionů těchto čipů.

Vyhledávač Bing rychle roste, nyní ho používá přes sto milionů uživatelů denně. Pomohla k tomu integrace ChatGPT, od čehož si Microsoft hodně slibuje. Do vývojářů OpenAI investoval přes deset miliard dolarů. Bing je stále o řády menší než Google. V USA ale dlouhodobě drží podíl až 30 procent, pohání totiž třeba Yahoo.

Google představil své vývojářské technologie kolem umělé inteligence. Jde o PaLM API, které nabízí vývoj na jazykových modelech, MakerSuite pro prototypování nebo AI prvky ve Workspace a Google Cloudu.

Meta Platforms propustí dalších deset tisíc lidí a zavře pět tisíc otevřených pozic. Zaříznou se také projekty s nižší prioritou. Meta dříve oznámila propouštění jedenácti tisíc lidí. Letošní rok je u Zuckerberga označován za rok efektivity.

Prodej hudby na vinylech je větší než prodeje CDukazuje zpráva RIAA. Potvrzuje se tak trend, že si vinyly dokáží držet dokonce rostoucí tendenci s tím, jak se o ně zajímají zejména nároční posluchači. Tržbám v USA nicméně s 84 procenty dominuje streaming.

Brněnskému Y Softu loni opět klesly tržby. Firma se vyrovnávala s nedostatkem čipů nebo výbuchem továrny zákazníka. Po zhruba třech covidových letech ale letos opět nastartovala růst a opět se dostane nad miliardu.

Samsung během následujících dvaceti let investuje 230 miliard dolarů v Jižní Koreji do produkce čipů. Rozšíří své již tak velké kapacity. Samsung využívá vstřícnosti jihokorejské vlády a investičních pobídek, což je aktuálně dáno zejména tím, že jsou čipy středem ekonomických a politických soupeření.

Česko otevřelo čtvrtou americkou kancelář pro podporu exportu českých firem. Tentokrát jde o Austin, který se v posledních letech po Silicon Valley stává důležitým IT centrem USA. Řada firem tam má R&D, vznikají tam startupy a některé firmy se tam stěhují kvůli daním a dobré podnikatelské přívětivosti Texasu. Českou kancelář bude klasicky provozovat CzechTrade, který se chce mimo jiné zaměřovat právě na IT.

Asus představil svůj první počítač s RISC-V. Doposud byly tyto minipočítače k dispozici pouze s čipy ARM. Model se jmenuje Tinker V. První kusy budou k dispozici během druhého čtvrtletí tohoto roku. Počítač má jednojádrový procesor s frekvencí 1 GHz (Renesas RZ Five a AndesCore AX45MP) s 1 GB RAM DDR4.

Na Cnews.cz vyšel test grafické karty Nvidia GeForce RTX 4070 Ti, konkrétně modelu Suprim X 12G od MSI. Jde o velmi slušný model, který není cenově tak nahoře jako 4080. Výkonově je zhruba na úrovni 3090. Dále uniklo datum vydání slabšího modelu 4070. A na trh míří základní deska pro procesory AMD Ryzen 7000 s čipsetem B650, jejíž cena je konečně použitelných 3,5 tisíce. Kromě toho byly představeny telefony Samsung Galaxy A34 a A54, tedy pravděpodobné prodejní hity doplňující letošní řadu high-endů.

Vychází OpenSSL 3.1. Podporuje standard FIPS 140–3, zvyšuje výkon nebo bylo implementováno ještě větší využití instrukcí AVX-512, na čemž se spolupracovalo s Intelem.

NÚKIB vydal upozornění na zranitelnost Outlooku. Označení je CVE-2023–23397. Zranitelnost lze zneužít doručením speciálně upravené e-mailové zprávy.

Fujitsu pracuje na novém ARM procesoru do serverů a superpočítačů. Naváže na současný model A64FX, který se mimo jiné používá v superstroji Fugaku, aktuálně druhém nejrychlejším HPC na světě. Novinka má kódové označení Monako. 

Amazon Web Services v preview verzi spouští Mountpoint, což je open source Rust klient, který umožňuje připojit úložiště S3 do filesystému.

Google rozjíždí Open Health Stack. Jde o open source program, díky kterému mohou vývojáři vytvářet aplikaci spojené se zdravím. Součástí je SDK.

Byl pro vás článek přínosný?