Hlavní navigace

Názory k článku Internet v roce 2008: rychlý, přístupný, bez revolucí

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 4. 2009 14:52

    warles (neregistrovaný)
    Ja si myslim ze pan prezident ma na tema: klima pravdu vsichni sili ze se neco deje a přitom sem za ty leta co ziju nezaznamenal ani jednu zmenu pocasi...
  • 2. 1. 2008 18:27

    anonymní
    Církve nejspíš od státu dostanou 267 miliard korun jako odškodnění za majetek, který jim stát v minulosti zabavil, napsala Mf Dnes. Zástupci koalice a církví se minulý týden shodli na finanční náhradě 83 miliard, které však stát nemůže vyplatit jednorázově. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by to ohrozilo státní rozpočet. Suma se proto bude vyplácet postupně, a bude se úročit, upozornilo v pátek Právo. "Půjde o 267 miliard korun vyplacených během 60 let," řekl MfD Kalousek. Částka 83 miliard podle něho bude úročena sazbou 4,85 procenta ročně. Podle místopředsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), která se jednání vládní komise s církvemi účastnila, nikoho nenapadlo hned spočítat, že by se celková částka mohla o tolik zvýšit. (ihned.cz)
  • 2. 1. 2008 19:51

    ten, co zaspal dobu (neregistrovaný)
    Ach jo, další "yntelygent", který vidí jen cifru, ale nevidí reálnou sumu peněz.

    1. Vzhledem k dosavadnímu vývoji inflace a vzhledem k tomu, že ani v budoucnu nějak není vidno, že by se trend nějak měnil (ale 60 let je dlouhá doba), bude za těch 60 let reálná hodnota těch stovek miliard korun na velmi podobné úrovni jako těch 83 dnešních.

    2. 60 let je tak šíleně dlouhá doba, že se během ní může stát cokoli (a u nás tím spíše - Evropa nikdy nebyla zrovna klidné prostředí pro různé státní celky). Tak či tak, není příliš pravděpodobné, že by se cena peněz nějak výrazně zvyšovala.

    3. I těch 83 miliard je jen malá část majetku církví, který stát zabavil. A i když to neznalci historie neradi slyší, ten majetek byl církvemi získán v souladu s tehdejším právem i tehdejší morálkou a poznáním - jednalo se o dary, které byly většinou dobrovolné, případně to byly "zvykové" dary (a hodnotit to z pohledu dnešního kavárenského ateistického pseudohumanismu není košer). Rozhodně to byl majetek získaný mnohem etičtěji než majetky různých samozvaných vládců, států apod. A faktem je také to, že se aspoň církev (bez ohledu na denominaci) o ten majetek starala a byl k užitku - financovaly se z něj školy, zdravotní a sociální ústavy a mnoho dalšího.
  • 2. 1. 2008 20:55

    anonymní
    Až na to, že mě ani 83 miliard nepřijde málo. Co se etiky a práva týče, to jsou opravdu směšné argumenty, které jste předvedl. Takto bysme mohli vracet majetek až do doby kamenné a nejsem si jistý, že by církev byla ta, kdo by na důsledném navracení majetku za všechny křivdy zrovna vydělal.

    Toto fosforkující rozhodnutí rádoby pravicové vlády snad nemůže soudný člověk obhajovat!
  • 3. 1. 2008 4:10

    jezevec (neregistrovaný)
    Poněkud podceňujete, že by církve se VELMI RÁDY začly starat samy o sebe ba i bez příspěvku státu - stačilo aby stát vrátil co BOLŠEVICI NAKRADLI (nikoliv tedy návrat k bílé hoře nebo době kamenné, ale restituce v obvyklém rozsahu pro občany).
    Bohužel stát si to ani dvacet let po pádu doby temna nemůže dovolit, neb bez komunisty nakradeného majetku by okamžitě zbankrotoval. Proto peníze. Částečná restituce - jako všem.
  • 4. 1. 2008 15:49

    ten, co zaspal dobu (neregistrovaný)
    Víte, zkuste se nejdříve oprostit od ideologie, kterou do vás nalilo české obrozenecky a bolševicky pokřivené školství a projděte si pořádně dějiny Evropy za posledních 1000 let. Pak mi napište, kolik skutečných křivd křesťanská církev udělala. Je jich překvapivě málo.

    Naopak bez církve bychom na tom dnes byli mnohem hůře. Během historie církev mnohokrát zachránila spousty knih, udržovala vzdělanost, rozvíjela zdravotní a sociální péči, dávala práci a mnoho dalšího. Bez té nenáviděné církve by se nezachovalo tolik věcí z antiky, neměli bychom renesanci (a z ní vycházející věci), bez ní by mnoho lidí nemělo obživu a mnoho dalšího.

    Etiku, právo i morálku je nutné vždy posuzovat z pohledu doby a společnosti, o kterou jde. Nemůžete dnes tvrdit, že je něco špatně, když máte mnohem větší poznání, jiné kulturní a společenské základy atd. To je nemoc současné postkřesťanské auroatlantické (nechci tvrdit západní, protože se to týká celé Evropy i Spojených států) společnosti, že se snaží nacpat všem stejné morální a společenské hodnoty. Způsobilo to za posledních 100 let větší křivdy než kterých se dopustila církev za 2000 let.

    Církev se u nás o svůj majetek starala až do roku 1948, tedy restituce se netýká doby kamenné, ale doby, na kterou se vztahují restituce ostatních občanů i institucí (co třeba takový Lidový dům?). Závislost církve na státu je vynález komunistů a byl to nástroj mocenského ovládání. Církev by se tohoto břemene velmi ráda vzdala, ale jak? Z darů se vyžít nedá, podnikání církví je silně omezeno zákony, jediný majetek, který byl dosud vrácen, je v mizerném stavu... Stát si prostě svými příspěvky svázal církev tak, že sama o sobě se odpoutat nemůže a tak jí to lze snadno donekonečna vyčítat.

    Souhlasím s vám v jediné věci - to současné rozhodnutí vlády obhajovat fakt nelze. Je špatné. Nemovitý majetek (nebo odpovídající finanční náhrada) by měl být vrácen okamžitě bez zbytečných průtahů. Vyplácení v průběhu 60 let je ostudné a alibistické.
  • 4. 1. 2008 18:10

    bez přezdívky
    1) Tahle diskuze nepatří pod článek o Internetu v roce 2008.
    2) To snad nemyslíte vážně? To Váš názor je pokřiven "pravdami", které do Vás programuje Váš pastor v kostele. Podíváte-li se do minulosti, musíte přece vidět, že církev byla ta velká organizace, která sice chránila knihy a vědomosti, ale jen ty co se jí hodily do krámu. Názor jiný než jejich byl špatný a hodný potrestání (smrti), viz. třeba dohady o kulatosti/placatosti Země. Nebýt církve tak bychom dnes byli mnohem více vepředu. Bez staletí šíření strachu, nevědomosti a brzdění vědeckého pokroku pro udržení vlastní moci a majetku!!!
    3) Na co církev potřebuje tolik majetku a peněz? V toho Vašeho boha si můžete věřit i doma bez toho, abych já Vás platil ze svých daní.
  • 4. 1. 2008 23:00

    ten, co zaspal dobu (neregistrovaný)
    1. Ano, nepatří sem, ale co, stejně tenhle článek brzo zmizí v propadlišti dějin a tyto reakce také ;)

    2. Vy máte běžně ve zvyku předem škatulkovat a shazovat člověka s odlišným názorem? Nejsem katolík (a zrovna katolíci mne moc rádi nemají, protože dost šiju do jejich dogmatismu), ani nejsem v žádné jiné církvi. Když už, tak inklinuji k prostestantskému vyznání, ale nepovažuji to za důležité. Důležité je, že mám zájem o historii a to nejen tu (hlavně ne o tu), kterou mi nalili do hlavy ve škole.

    A vy tak dobře víte, které knihy se církvi do krámu nehodily? Proč se círvi s jediným Bohem, který nemilosrdně trestá modlářství, hodily knihy antické, tj. společnosti s mnoha bohy? Proč zachovala římskou literaturu z doby vlády Nerona, Caliguly a dalších, tj. doby a společnosti, která křesťany tvrdě pronásledovala? Proč ve svých knihovnách uchovávala korán a obecně knihy z prostředí arabské vzdělanosti, když proti nim posílalí křížové výpravy? (Mimochodem, znáte vůbec historii křížových výprav?) Křesťanství bylo (a je) skutečně velmi otevřené náboženství.

    Jinak "placatost/kulatost" Země nebyl zrovna nějak zásadní spor, kulatost země byla přijata celkem snadno. Velké spory byly kolem heliocentrismu, ale i tak to "odneslo" jen pár lidí a byl to jen ojedinělý exces. Galileo ovšem nebyl upálen ani tak za své vědecké názory (v té době se našly mnohem těžší útoky na poznání), ale kvůli tomu, že odmítal uznat autoritu tehdejší církve.

    Se šířením strachu se bohužel také dost mýlíte. To je fakt mýtus ze školy. Církev se naopak snažila vymítit tehdejší pověry. Ony např. takové vánoce jsou právě takovou ukázkou - oslavy slunovratu ve středověku a dříve nebyly zrovna milou slavností. Tomuto svátku se katolická církev snažila dát jiný obsah a v případě vánoc se to očividně povedlo - tuhle tradici (byť v pokřivené podobě) zachovává tato společnost dodnes (a mimochodem - jiný obsah se tomu pokoušeli dát i komunisté, kteří sem chtěli naočkovat jolku a Dědu Mráze). Bohužel spousta "nahrazených" pohanských mýtů se transformovala do mýtů nových (např. magická moc hostie), kterých se církev zbavuje dodnes. Dnes by bylo snadné říct, že takové mýty a oslavy měly rovnou zrušit, ale ono to nebylo jednoduché - pro tehdejšího člověka (středověkého sedláka třeba) byly tyto věci "kotvou" v životě, kalendářem, podle kterého se řídil. Fakt si historii projděte, najdete tam mnoho zajímavých věcí, např. proč máme dnes řadu tradic a zvyků.

    Obdivuji vaši naivitu v tom, že tvrdíte, že bychom byli bez církve dál. Zřejmě nevíte, jak to v Evropě vypadalo za těch poslední stovky let. Především se válčilo, období míru trvaly velmi krátce a šlechta rozhodně neměla zájem o nějakou vědu. Maximálně tak vývoj lepších zbraní, púokud vůbec. Ale knihy? Medicína? K čemu? Ve středověku byla panství velmi nestabilní, většinou s malým územím, sama šlechta kromě největších vládců naprosto nevzdělaná (k čemu taky). Řešili hlavně lokální půtky. Nějaký větší rozvoj začal až v období gotiky a hlavně až v renesanci. Tehdy teprve začala společnost jevit o vzdělanost opravdu zájem. Do té doby to byla skutečně věc jen a jen církve, která byla jedinou stabilní institucí s pevně danou hierarchií a místo toho, aby se vyčerpávala v mocenských bojích (to si mohlo dovolit leda tak pár kardinálů a biskupů), věnovala se mnohem klidnějším a hlavně užitečnějším věcem. Skutečně vám doporučuji se na tu historii podívat.

    3. A na co církve potřebují peníze? Víte vůbec co vše církve dělají? To nejsou jen nedělní bohoslužby, ale hlavně to ostatní, co není příliš vidět.

    Např. různé hospice a další zařízení pro staré a bezmocné (např. evangelický hospic Citadela ve Valmezu), různé sociální zařízení pro tělesně či jinak postižené (Bethesda Církve Bratrské), chráněné dílny (provozuje např. katolická charita - Caritas), zařízení a další pomoc pro bezdomovce (Armáda spásy, Naděje), nemocnice, školská a předškolská zařízení (Bratrská škola v Pze-Holešovicích, kde se starají i o děti s postižením nebo těžkou alergií) a mnoho a mnoho dalšího. Některá ta zařízení znám a fakt to není sranda finančně je utáhnout. Řada takových zařízení už musela kvůli penězům skončit, protože měly velmi omezené možnosti financování (z darů věřících, kterých je v CŘ velmi málo, se to utáhnout nedá a i když tam mnoho "zarytých ateistů" umístilo třeba své staré prarodiče, finanční pomoc odmítli).

    A to se zmiňuji jen o zařízeních u nás. Mnoho dalšího pak nejdete v zemích třetího světa, Caritas pak pravidelně pomáhá po celém světě v oblastech postižených katastrofou (vedle organizací typu Člověk v tísni, pochopitelně - nebudu nikdy tvrdit, že všechnu pomoc dělají jen církve, to není pravda). A tohle všechno potřebuje peníze a církev je ochotná to dělat. Bohužel v našich podmínkách přišla o majetek, který by velkou část financí mohl zajistit.


    P.S.: Zkuste si přečíst knihu Legenda o Ostojovi. Je to poměrně čtivě zpopularizovaná knížka o životě sedláka ve 12. století na našem území. Velká část je věnována i církvi. Ta knížka je výborně zpracovaná, vyšla někdy v 90. letech (teď někdy snad znovu) a odpovídá velmi věrně historii, jak si to lze porovnat s dalšími prameny, budete-li o to stát.
  • 4. 1. 2008 10:10

    bobeš (neregistrovaný)
    TOHLE MĚLA PŮVODNĚ BÝT DISKUZE KE ČLÁNKU INTERNET V ROCE 2008 ... TO JE TEDA ÚROVEŇ. PROČ OTÁZKY POLITIKY A FINANCÍ NEŘEŠÍSTE JINDE. TOHLE JE ZASÍRÁNÍ MÍSTA. VY ASI H"o"v"n"o DĚLATE JAK DOMA TAK V PRÁCI. JINAK BY STE NĚMĚLI ČAS TAKOVÝ PÍČOVINY TADY PROBÍRAT. ACH JO ZASE SEM SE NIC NEDOŠEL. KAM VLEZU VŠUDE SAMEJ KLAUZ, M$ vs. LINUX

    LIDI...PIŠTĚ KNÍŽKY TO BUDE LEPČÍ ;) ČUS KOKOTI.

    ps: A JESTLI ADMIN NESMAŽE TY POLITICKÝ KECY CO TADY NEMAJÍ CO DĚLAT TAK UVIDÍ! :-D
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).