Hlavní navigace

Názor k článku S kvalifikovaným certifikátem raději necestujte od Pavel Vondruška - Trochu informaci na objasneni zahady. Pak posudte i tu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 1. 2005 18:39

    Pavel Vondruška (neregistrovaný)
    Trochu informaci na objasneni zahady.
    Pak posudte i tu potrebnost...

    "Elektronicky firemni podpis" - je to, co je v posledni novele zakona o elektronickem podpisu definovano jako tzv. elektronicka značka. Nejblíže má k této situaci v nedigitálním světě razítko nějakého úřadu.
    Hlavní smysl je pro situace, kdy automat v elektronickém styku vygeneruje podle zadanych pravidel standardizovanou odpověď a odešle ji. Vy jako příjemce máte tedy odpověď u které můžete prokázat jeji původ, nemennost atd. Typické použití : elektronické podatelny - vytvoření elektronické doručenky přijetí podání. Zajimave je napr. toto vyuziti - dotaz na katastr nemovitosti, kde se podle dotazu pripravi automaticky odpoved, opatri se elektronickou znackou a odesle se zadateli. (O neco pruznejsi nez, kdyz ceka odpoved ve fronte az nejaky clovek - urednik s podpisovym pravem opatri odpoved uznavanym podpisem, ze ...).
    Poznamenejme, ze do teto novely to sice fungovalo obdobne, ale elektronicky vypis z katastru nemovitosti mel pouze informativni hodnotu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).