Hlavní navigace

Safari 5: nerušené čtení, vyšší výkon a podpora dalších novinek z HTML 5

9. 6. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 12703
Apple kromě mobilu iPhone 4 představil Safari 5, které je již k dispozici pro Mac OS X a MS Windows. Přináší zajímavou funkci Safari Reader, podporu dalších novinek z HTML 5, opět posílený výkon a využití hardwarové akcelerace. Apple navíc připravil půdu pro rozšíření.

I když mezi čerstvě představenými novinkami společnosti Apple na sebe nejvíce pozornosti strhává očekávaný iPhone 4, je tu také nové Safari 5. Vedle mateřského systému Mac OS X ve verzi 10.5.8 a vyšší podporuje i Windows XP, Windows Vista a nová Windows 7. Seznam novinek orientovaných na koncové uživatele tentokrát není příliš dlouhý, ale i tak nové Safari 5 stojí za podrobnější představení.

Z nových funkcí pro koncové uživatele vyčnívá Safari Reader, což je speciální režim navržený pro nerušené čtení článků z různých zpravodajských serverů a obecně webových magazínů nebo blogů. Vytahuje opticky do popředí text článku – bez reklamních prvků a dalších možných rušivých elementů.

Safari 5: Safari Reader
Safari Reader v Safari 5 pro pohodlnější čtení článků na webu. Klikněte si pro větší obrázek.

Je to poměrně elegantní řešení částečně nahrazující chybějící blokování reklamních prvků. K dispozici je i jednoduchý nástrojový panel pro zoomování textu, přeposlání článku e-mailem nebo jeho vytištění. Tento nástrojový panel je dost velký i na ovládání prsty na dotykových displejích například u tabletů.

Safari Reader se aktivuje přes tlačítko, které je součástí řádku s adresou. Ten se také dočkal vylepšení. Nově totiž umí nabízet při ručním zadávání dříve navštívené stránky nejen podle jejich URL, ale také podle jejich názvu nebo slov v jeho obsahu. Obdobnou funkcionalitu nabízí delší dobu třeba Mozilla Firefox.

Safari 5: Smarter Address Field
Smarter Address Field v Safari 5. Klikněte si pro větší obrázek.

Drobného vylepšení se dočkalo prohlížení stránek v panelech. Safari 5 lze konečně jednoduše nastavit tak, aby se nově otevírané stránky vždy načítaly v rámci aktuálního okna (do nového panelu) namísto toho, aby bylo otevřeno další nové okno prohlížeče. Výhod prohlížení stránek v panelech tak lze nyní konečně užívat plnými doušky.

Vyhledávací pole (nadále dostupné samostatně vedle řádku s adresou) kromě přednastaveného vyhledávače Google umožňuje přepnout na Yahoo a v nabídce je nově také Bing od Microsoftu, který nedávno oslavil první narozeniny a Microsoft se hodně snaží tlačit jej k uživatelům, aby vylepšil svůj zatím marginální podíl na trhu. Nadále bohužel chybí možnost jednoduchého doplnění dalších vyhledávačů ze strany uživatele.

Safari 5: Bing
Bing mezi dostupnými vyhledávači v Safari 5. Klikněte si pro větší obrázek.

Evergreen: vyšší výkon

Už se stalo tradicí, že každá nová verze Safari slibuje vyšší výkon, nejinak tomu je i v případě jeho páté generace. O něco rychlejší přístup k webovým stránkám by měl zajistit DNS prefetching a vylepšená práce s vyrovnávací pamětí. Pro uživatele Windows Vista a Windows 7 si Apple připravil podporu hardwarové akcelerace.

Apple dále vyladil svůj engine Nitro pro zpracování kódu v jazyce JavaScript. Safari 5 slibuje díky tomu až o třicet procent vyšší výkon při srovnání se Safari 4. My jsme ale provedli malé porovnání Safari 5 s ostrými verzemi konkurenčních prohlížečů s pomocí známého benchmarku SunSpider. Výsledek ukazuje následující graf.

Safari 5: rychlost JS
Poznámka: graf udává čas potřebný k provedení benchmarku SunSpider v milisekundách.

Jak vidno, Safari 5 není ze současných ostrých verzí prohlížečů úplně nejrychlejší, ale i tak je výsledek velmi dobrý. Ano, Apple tvrdí, že Safari 5 má nejrychlejší zpracování JavaScriptu, ale to vychází ze srovnání s prohlížeči pro Mac OS X. My jsme testovali prohlížeče dostupné pro majoritní platformu, tedy MS Windows (konkrétně pod Windows 7). Není totiž tajemstvím, že optimalizace konkurenčních prohlížečů pro Mac OS X není zrovna vzorová.

Novinky v oblasti podpory webových technologií

Safari 5 přichází s podporou mnoha zajímavých technologií typu Web Sockets a všeobecně rozšiřuje podporu HTML 5. Nyní si například poradí s novými sémantickými značkami article, aside, section, nav, header, footer či hgroup. Podrobněji se jim věnují články Webdesignérův průvodce po HTML5 – nová sémantika a Webdesignérův průvodce po HTML5 – nová sémantika II, které nedávno vyšly na našem sesterském serveru Zdroják.cz.

Objevila se i podpora pro Geolocation API. Safari 5 se vždy ptá, jestli si uživatel přeje předat webové stránce informaci o poloze, pokud je o ni požádáno. Předávání polohy lze v nastavení prohlížeče generálně zakázat, ale zatím není k dispozici volba pro generální povolení. Souhlas s předáním polohy lze pro konkrétní stránky časově omezit na 24 hodin.

Safari 5: Geolocation API
Dotaz na předání informací o poloze v Safari 5. Klikněte si pro větší obrázek.

Safari 5 přidává k podpoře značky video z HTML 5 možnost přehrávání v režimu přes celou obrazovku. Apple prozatím nadále sází na kodek H.264. Safari 5 nyní WebM, horké téma v oblasti online videa z posledních týdnů, nepodporuje. Jednak je ještě příliš brzy (i prohlížeče sympatizující s WebM zatím implementují podporu na úrovni technologických experimentů) a hlavně není vůbec jasné, jak se Apple k WebM nakonec postaví. Prozatím na seznamu firem, které podporují tento projekt pod záštitou Googlu, chybí.

BRAND24

Safari 5 připravuje půdu rozšířením

Nakonec se podívejme na podporu rozšíření, kterou Safari 5 zavádí. Rozšíření je možné vytvářet na bázi běžných webových technologií jako je HTML, CSS nebo JavaScript. Je to cesta, kterou se vydal prohlížeč Google Chrome a ještě před ním projekt JetPack z produkce Mozilla Labs, který bude zužitkován v novém browseru Mozilla Firefox 4.0.

S tvorbou rozšíření pro Safari 5 pomůže Extension Builder. Vývojáři budou moci své výtvory nabídnout uživatelům přes Safari Extensions Gallery, která má být spuštěna ještě během léta. Rozšíření budou využívat sandbox jako obranu před zásahy do systému. Každé rozšíření navíc bude muset být podepsáno digitálním certifikátem, aby se prý předešlo neautorizovaným úpravám a třeba podstrčení nějakého škodlivého obsahu. Certifikáty bude Apple poskytovat zdarma přes Safari Developer Program, do nějž se budou muset zájemci o tvorbu rozšíření zapojit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).