Hlavní navigace

Safari pro Windows: jepičí život nebo světlé zítřky?

13. 2. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Loni byla s velkou slávou zveřejněna betaverze Safari pro Windows. Po počátečním trapasu s nestabilními a problémovými verzemi se už téměř tři čtvrtě roku nic viditelného neděje. Co si o tom máme myslet?
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Ten čas nám ale letí. Už to bude tři čtvrtě roku, co Apple přišel s betaverzí Safari pro Windows. Mnozí z nás v tu chvíli mysleli, že jsou svědky něčeho velkého – minimálně v kontextu světa webových prohlížečů. Po prvních testovacích verzí na samé hranici použitelnosti se sice Applu podařilo napravit velmi špatný dojem z premiéry svého prohlížeče na konkurenční (a suverénně dominantní) platformě, ale žádný velký třesk se doposud nekonal.

Safari 3 pro Mac je tu už nějaký ten pátek v ostré verzi. Vývoj Safari 3 vypadá, že uvízl na mrtvém bodě. Jak jinak chápat, že veškeré dění za poslední měsíce směřovalo jen k bezpečnostním opravám?

Safari pro Windows

Ani tržní podíl Safari po uvedení více méně použitelné verze pro Windows zázračně neroste. V lednu činil dle Net Applications jen 5,82 procenta. Před uvedením betaverzí byl o necelé procento nižší. Růst tu je a ve faktickém počtu uživatelů určitě nepůjde o nízké číslo, ale těžko soudit, jestli za něj může Safari pro Windows, úspěch iPhonu nebo třeba rostoucí prodej počítačů Apple v Severní Americe, odkud čísla Net Applications pocházejí.

V Evropě bude pravděpodobně podíl Safari výrazně nižší. Konkrétně v Česku podle Navrcholu.cz byl loni v listopadu podíl rodiny KHTML prohlížečů, kam podle této monitorovací služby spadá i Safari, 0,62 procenta a v tom je započítaný třeba i Konqueror.

Apple se chlubí rychlostí samotného prohlížeče, ale s rychlostí vývoje na tom už není tak dobře. V posledních měsících se okolo Safari pro Windows alespoň při pohledu zvenčí vůbec nic neděje. Přiznám se, že netuším, co si o tom mám myslet. Přestřelil Apple a nyní se mu to nechce veřejně přiznat?

Možná jen zkoušel, co se po uvolnění Safari pro Windows bude dít. Zvědavost uživatelů, soudě podle počtu stažení v prvních dnech, byla značná. Stejně jako zklamání, když první verze byly stabilní asi jako domeček z karet před ventilátorem. Otázkou je, kdo teď volí vyčkávací strategii. Uživatelé čekající na další kroky Applu? Nebo Apple čekající na řeč čísel o poměru sil na poli webových prohlížečů?

Troufám si tvrdit, že pro druhý scénář je už moc pozdě. Pokud betaverze Safari pro Windows nezpůsobila boom během prvních tří měsíců, teď už těžko něco zmůže, když se kolem ní nic nehýbe a média jí už vesměs nevěnují pozornost.

BRAND24

Apple by konec konců nebyl jediný tvůrce prohlížeče, který by své smělé plány brzy pohřbil. Společnost AOL projekt Netscape Navigator 9 odpískala pár týdnů po jeho uvedení na trh. Apple zatím nic oficiálně neodpískal. Zároveň se ale nechlubí tím, co má v plánu, přestože v jiných oblastech mu toto chlubení jde více než dobře.

Co myslíte, jak oslaví Safari pro Windows své blížící se první výročí? In memoriam?

Co si myslíte, že se se Safari pro Windows děje?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).