Hlavní navigace

Samsung UE40C8000: recenze na první 3D televizor s DVB-T/-C tunerem

24. 3. 2010
Doba čtení: 20 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Během několika týdnů se na tohoto krasavce, kterého jsem měl zatím zapůjčeného v předprodukční verzi, budete moci podívat i v obchodě. Je nejen 3D ready, tedy připraven na 3D vysílání či filmy z 3D Blu-ray přehrávače, ale zvládá i konverzi mezi 2D a 3D obrazem. Dokáže tedy, s menším či větším úspěchem, převést v reálném čase do „3D“ běžné televizní vysílání či film promítaný třeba z USB paměti. Uvozovky jsem použil proto, že nemůžete očekávat stejný efekt jako v kině IMAX či při opravdovém 3D záznamu z BD disku.

Novinka přichází ve skutku povedeném stříbrném designu, takže je na našem trhu něčím jako bílou vránou. Jde o kombinaci kovu a kvalitního plastu s jakýmsi náznakem rámu. Je ultratenká (nějakých 2,5 cm), průhledný plast přesahuje do stran, a zvláště směrem dolů, a v pravém rohu na něm najdete i dotykové ovládání. To je natolik kompletní, že s trochou praxe zvládnete i pohyb v menu či dokonce naladění televizoru.

Samsung LED8000 přední panel

Na této fotografii Samsungu design opravdu nevynikne. Rám je světlý (hliník) a troufnu si říci, že jen málokterý z televizorů na našem trhu vypadá takhle dobře. Je to jeden z vůbec nejhezčích televizorů, jaké jsem kdy viděl.

Kulatý stůl DigiZone.cz 200

Zúčastněte se první konference o 3D televizi v Česku

Chcete se zúčastnit vůbec první konference na téma 3D televizorů a stereoskopického televizního vysílání v České republice? Server DigiZone.cz pořádá ve čtvrtek 22. dubna 2010 v hotelu Jalta na Václavském náměstí v Praze odborný kulatý stůl se zástupci světových výrobců televizorů, televizních stanic, operátorů vysílacích sítí i státních regulačních orgánů. Na místě si můžete vyzkoušet dva typy 3D televizorů, určených pro český trh. Podívejte se na program konference a registrujte se jako účastník prostřednictvím online formuláře.

Právě zde vás čeká další překvapení – tři digitální tunery, tedy kompletní výbava podpořená mechanikou PCMCIA ve verzi CI+. Narazíte ale i na první zklamání: tuner pro DVB-S ve verzi pro ČR nebude. Zajímavých vlastností je ale i bez toho více než dost. Shrňme si proto hned úvodem ty nejzásadnější. Ještě před tím však znovu upozorňuji na to, že jde o předprodukční verzi a tudíž nejde o klasický test. Za těchto okolností je těžko něco kritizovat zvláště, když je Samsung proslulý schopností hodně rychlého zásahu do firmwaru. Pokud tedy chce, protože volba „Plug & Play“ umožňující plnou počáteční instalaci televizoru nejenže stále nebyla přeložena, ale navíc ani její anglický název nedává příliš smysl.

Samsung LED8000 button

Detail dotykového ovládání umístěného na průhledné liště obklopující rám televizoru.

Shrnutí nejdůležitějších vlastností televizoru

– Ultratenká – tloušťka zhruba 2,5 cm s vybráními pro konektory.
– Ve verzi pro ČR budou dva digitální tunery – DVB-T, DVB-C (pozemní/kabelový), a to i pro HDTV (MPEG-4) – a analogový tuner. Předprodukční vzorek měl i satelitní DVB-S, avšak ten je určen jen pro některé země Evropy a ČR mezi ně nepatří.
– Podsvícení LED (Edge LED – diody v rámu) je solidně dělané.
– 3D Ready – vyzkoušel jsem přes 3D Blu-ray přehrávač Samsung BD-C6900 ukázkový 3D disk Monsters vs. Aliens a prostorový efekt byl naprosto parádní!
– Převod z 2D na 3D v reálném čase pro televizní příjem i pro 2D filmy pouštěné např. přes USB či BD přehrávač. Vyzkoušel jsem důkladně. Konverze dodá scéně – více či méně – plasticity. O dojmu srovnatelném s BD diskem nahraným ve 3D se ale zatím mluvit nedá. U filmů pouštěných z externího zdroje byl efekt výrazně větší, než u televizního příjmu.
– Připojení k internetu (Internet&TV – specializované služby, známé webové servery apod.) a domácí síti přes Ethernet a přes WiFi. Chtěl jsem vyzkoušet druhou variantu, avšak zatím nepracovala. U Blu-ray přehrávače Samsung BD-C6900 proběhlo napojení na internet bez problémů.
– Připojení pevného disku přes USB.
– Nahrávání pořadů na paměť připojenou přes USB, tedy funkce PVR (Personal Video Recorder). Co jsem měl možnost za krátkou chvíli vyzkoušet, fungovalo výborně. Ale pozor – jde o speciální formát a záznam v počítači s Windows nepřečtete. Je určen pro přehrání pouze v televizoru.
– Podle ještě neúplných specifikací Samsungu, mají fungovat i videohovory přes Skype, ale nikde v menu jsem tuto funkci nenašel. Zřejmě bude někde mezi funkcemi Internet&TV a možná se bude stahovat jako dodatečná aplikace (widget).

Samsung LED8000 ladění

Jak vidíte, předprodukční vzorek měl i satelitní DVB-S tuner ve kterém jste si při instalaci rovnou zaškrtli pro vás aktuální družice, což jsem u TV ještě neviděl (většinou vyberete jednu, pak druhou apod.). Ve verzi pro ČR se však dodávat nebude.

Někdy specifické ovládání

Při instalaci, která se nijak neliší od klasické televize, jen zvolíte druh připojení antény (pozemní, kabel, satelitní) a zbytek se provede automaticky, včetně naladění analogového tuneru. Setřídění kanálů je specifické stejně jako ovládání. Tedy nikoli to základní, ale dodatečné. Pod povrchem je totiž ovládání dodatečných funkcí hodně postaveno na barevných teletextových tlačítkách. A na to si musíte zvyknout. „A“ (modré) pro pokračování rozkoukaného filmu, „C“ (žluté) pro posun o 24 hodin v EPG atd. atd. Písmena v tomto okamžiku spíše matou, než aby pomáhala, protože alespoň já je mám tendenci dříve číst a pak teprve koukat na barvu tlačítka. To samé platí u správy naladěných kanálů, tedy třídění či výběru druhu kanálu (TV, rádio, data/ostatní, analogové).

V samotném základním menu se však pohybujete lehce a svižně. Dá se v něm totiž kolovat, takže mohou fungovat naučené zkratky v jednom či druhém směru, což je u takovéto extrémně dobře vybavené televize o to důležitější. Dálkový ovladač posoudit nemohu, k dispozici v nové podobě ještě nebyl. Doufejme ale, že projde důkladnou inovací tak, aby na prvním místě bylo například EPG a ne dnes minimálně potřebný teletext. A že na něm konečně přibudou samostatná tlačítka pro přeskok po kapitolách, jako je má zmiňovaný BD přehrávač. V každém případě na něm bude samostatné tlačítko pro vstup do 3D, což bude určitě užitečné. Zde jsem se musel prokousávat přes menu.

Mnohadenní EPG

Na sedm ani na osm dnů není. Tedy alespoň se tak netvářilo. Suše jsem odlistoval o měsíc dále, a to ještě zdaleka nebyl konec. Ne, že by se mi to nelíbilo, pokud ovšem bude k dispozici program, což je dnes problém i u klasických osmi dnů.

Při vstupu do EPG mající jeden náhled, se zvuk ani obraz nepřeruší a v levém rohu vidíte náhled navoleného kanálu. Vedle něj se ještě vešla počáteční věta podrobnější popisky k vybranému pořadu.

Tu kompletní si vyvoláte tlačítkem „Info“ a co mohu říci, popisky nebyly předčasně přerušovány, takže se zobrazovaly skutečně celé.

Nicméně v dané verzi si EPG nestahovalo obsah na pozadí, takže delší prodlení na jednom kanálu (vysílací síti DVB-T) znamenalo výpadek v přehledu pořadů u jiných.

Samsung LED8000 vstup do manažeru

Vstup do manažeru souboru pro spuštění multimédií přes USB. Zcela vlevo je volba pro pořady nahrané na USB paměť.

Šikovné, a jak se zdá i funkční, nahrávání přes USB

Zkoušel jsem tento systém už několikrát na různých přístrojích, ale nikdy nefungoval pořádně, natož aby pracoval spolehlivě. Tady jsem bez problémů nahrál část záznamu stejně jako celý pořad při použití časového nahrávání přes EPG.

V EPG se totiž můžete nechat na pořad nejen upozornit (TV musela být zapnuta) ale nechat si ho i „načasovat“ pro nahrání na připojenou USB paměť (či disk). Ta musí být zvláštním způsobem naformátovaná a televizor vás na nutnost přeformátování upozorní. Nicméně poté jsem ji ve Windows XP nepřečetl, a proto záznam můžete přehrát pouze v televizoru. Windows XP se vůbec na takto naformátovanou USB paměť nedostanou a vždy mi nabídly pouze její přeformátování.

Jsem dalek říci – během pár dnů testování –, že u Samsungu funguje USB rekordér spolehlivé. Fungoval mi ale vždy, kdy jsem ho zkoušel, což je více, než mohu říci o jakémkoli jiném přístroji, který jsem s touto funkcí měl.

Problém Samsungu spočívá jinde. V onom speciálním způsobu formátování USB paměti a tudíž nemožnosti nahrávku přenést do PC. Zřejmě to souvisí s autorskými právy a co vím, mají to takto udělané i některé set-top-boxy s funkcí PVR.

Do nahrávek, o kterých tudíž nemohu říci v jakém jsou formátu, se dostanete v sekci „Content“, tedy „Zobrazení obsahu“ v části „Media Play“. V ní si vyberete „Nahraný TV program“.

Samsung LED8000 zadní panel

Konektory na zadní straně jsou umístěny zespoda a jsou speciální, přičemž adaptéry na běžné velikosti nejspíše budou v ceně. Na boku jsou pak všechna rozhraní HDMI a USB už ve skutečné velikosti. Najdete tu i připojení sluchátek.

Spousta rozhraní, USB i pro pevný disk

Všechna rozhraní HDMI jsou neobvykle umístěna na levém boku, a protože v této ultratenké televizi nezbylo místo ani pro SCART, či obyčejný anténní konektor, sáhl výrobce po speciálních konektorech. Adaptéry na běžné velikosti konektorů byly z valné většiny k dispozici a myslím, že můžeme předpokládat, že tomu tak bude i v konečné verzi. Nicméně většina konektorů na boku je v plných velikostech a výše uvedené se týká jen zadní strany. V plné velikosti je i USB u něhož bylo – na jednom ze dvou – napsáno, že je určen pro připojení pevného disku.

Pokud budete televizor nechávat na originálním podstavci, konektory na boku nebudou zřejmě problém, i když i tak počítejte s horší dostupností (televizor je opravdu tenký).

Při montáži na stěnu to bude kvůli adaptérům na jednu stranu horší, na druhou stranu – díky tomu, že konektory směřují dolů a nikoli dozadu – lepší. Budete tak moci udělat „těsnější“ montáž. Mimochodem pochybuji, že by se vám televize na stěně líbila víc, než na dodávaném čtyřramenném stojanu. Ten je opravdu nádherný.

Samsung LED8000 menu - obraz - pokročilá nastavení

Nastavení obrazu jsou skutečně na úrovni a pokud máte zájem, můžete si třeba vylaďovat fotbalový trávník či pleťovou barvu.

Nastavení v nejvyšší třídě

Sem tenhle televizor nepochybně patří a dovedete si nejspíše představit, že ovlivnit můžete snad všechno myslitelné. V praxi je tomu skutečně tak. V obrazu nastavíte vedle obvyklých parametrů i poměr zelené k červené, teplotu barev ve čtyřech stupních, šumové filtry, stupeň černé, gama korekce či třeba vyvážení na bílou. V pěti stupních pak nastavíte formát obrazu, kde nechybí režimy „automatický“, 16:9 či 4:3. Osobně bych přivítal ještě „originální“, který ukáže obraz tak, jak je vysílán. Jinak v režimu 4:3 vidíte po stranách černé pruhy, které tolik neruší jako třeba šedivé.

I ve zvuku je tentokráte nastavení podstatně více, než je zvykem. Je to i zavedením virtuálního zvuku SRS HD, u něhož lze vylepšit dialogy, pohrát si s ekvalizérem či v pěti režimech nastavit systém SRS TheaterSound (hudba, standardní apod.).

Možnostmi ovlivnit obraz i zvuk se televizor řadí k těm nejpropracova­nějším, jaké jsem kdy viděl.

Měření spotřeby

Samsung jsem opět resetoval do standardního nastavení, tj. obraz je na základu (pro domácnost) a zvuk také. Po hodinovém měření se ukázala dolní a horní mez spotřeby 56, resp. 109 wattů, přičemž měření jsem opět spustil až po plném naběhnutí televizoru. Většinou se spotřeba pohybovala kolem 100 wattů, resp. mírně nad touto hranicí. To je – na 102 cm – úhlopříčky více než slušné a zásluhu na tom má pochopitelně především LED podsvícení.

Samsung LED8000 USB přehrávání - po zastrčení paměti

Po zastrčení USB paměti jsem byl vždy přepnut do takovéto nabídky. Pokud ji včas nestihnete potvrdit, dostanete se do manažeru souborů přes nabídku „Content“. Samsung zde mj. pro video v DivX zavedl i režim obrazových náhledů. Ty ukazují celý film po zhruba 7 minutách a je to vlastně jako výběr podle scény na DVD disku.

Nejlepší přehrávání filmů v DivX, jaké jsem viděl

Jak se zdá, Samsung s modelovou řadou 2010 nejen dotáhl LG, pokládané doteď při přehrávání videa za jedničku, ale vnesl do videa v DivX i prvky známé z DVD. Nejenže – na rozdíl od LG – můžete sledování přerušit, podívat se třeba na zprávy či pustit dětem pohádku a pak opět navázat, ale můžete vstoupit i do režimu náhledů. Ty ukazují celý film po zhruba 7 minutách a je to vlastně jako výběr podle scény na DVD disku.

Tohle je udělané opravdu skvěle a na žádné jiné televizi jsem to ještě takto dobře udělané neviděl. A nejen na televizoru, ale prakticky ani na žádném jiném zařízení. Kupodivu zapůjčený 3D přehrávač Samsung BD-C6900 tohle ještě neumí. A ten byl k dispozici už ve finální verzi.

Škoda, že souborový manažer stále vyznává starší přístup. Musíte si tedy nejprve vybrat, co chcete přehrávat (fotky, muziku, video) a pak teprve jste vpuštěni do obsahu na USB paměti, kde se ukáží jen příslušné soubory. Kompatibilitu s multimédii jsem příliš nezkoušel, protože to na předprodukčním vzorku nemá smysl. Avšak nejnovější filmy a seriály v DivX fungovaly bez problémů.

A co víc – pracovala i konverze z 2D na 3D –, a to většinou mnohem výrazněji, než u televizního vysílání. Při sledování 40minutového seriálového dílu v podstatě ani jednou nevypadla. Tady má konverze opravdu smysl!

Samsung LED8000 3D brýle

Samsung dodává brýle ve třech verzích (dvě pro dospělé vidíte na fotografii) a zaplatíte za ně od 2490 Kč výše.

A co konverze z 2D na 3D?

Před odmáčknutím volby „3D“, což můžete udělat například v menu „Zobrazení obsahu“ (druhou možností je menu „Obraz“ a „3D“) jste upozorněni na zapnutí brýlí, které se následně během deseti, patnácti sekund sesynchronizují přes infra s obrazem tak, aby se například pravé oko zatmělo ve správný čas zrovna když přichází obraz pro levé. A právě to je ten problém. Brýle mají tlačítko zapnutí, které opětným stlačením vypnete. Přepínač by byl podstatně lepší, protože takhle je našinec občas zmaten z toho, zda má brýle zapnuté či nikoli, zda už jsou sesynchronizované nebo to jen déle trvá, nebo zda se přihodilo prostě jen něco jiného. Žádná LED kontrolka a ani zvukový signál nezazní, takže se mi osvědčilo pozorovat logo naladěné televizní stanice. Říkáte si asi „přece uvidím scénu ve 3D, a to je jasným znakem toho, že to funguje“. Není to tak jednoduché, jak uvidíte dále.

Současné brýle (a měl jsem zapůjčeny dvě verze) jsou tak zatím jistou slabinou systému. Reakce jsem zkoušel na dalších třech lidech a všichni z nich měli podobný pocit. Jejich i mé pocity na konverzi z 2D televizního vysílání na 3D byli následující: „Efekt se ani zdaleka v nevyrovná nahranému 3D záznamu, který dokáže „vyběhnout“ z obrazovky „i půl metru“. Zde je – podle druhu scény – prostorově „mělčí“ či „hlubší“ a to vždy – co zatím mohu říci – směrem dovnitř.

Jedná se tak tedy spíše o menší či větší plasticitu, kdy například vidíte postavu v popředí před stolem. Netroufám si sice po pár dnech, byť intenzivního zkoušení na předprodukčním modelu říci, zda velmi proměnlivá plasticita od nulové až k docela výrazné (můžete ji v menu i částečně ovlivnit), je znakem nedokonalosti procesoru, který nestíhá 2D scénu zakódovat, nebo je výrazem ještě nedokonalého algoritmu. Nevypozoroval jsem také, že by nějak jednoznačně souvisel s kvalitou signálu, a to i přesto, že jsem televizor měl připojen i k velmi kvalitnímu HD set-top-boxu a přijímal tak výtečně vysílané německé HD kanály s kvalitou 10–12 Mb/s.

Samsung LED8000 3D obrázek

3D jsem zkoušel na zapůjčeném disku s ukázkami z animovaného filmu Monsters vs. Aliens, který zanedlouho přijde v lokalizované podobě i na český trh.

Shrnutí zkušeností z převodu televizního 2D vysílání na 3D (v reálném čase)

Nechci hodnotit, je to opravdu předprodukční model a je to na něm i vidět. Udělejme si však takovou malou přehlídku krátkých zkušeností z převodu z 2D na 3D, a to na běžném televizním vysílání v DVB-T a podstatně kvalitnějším DVB-S, které jelo i v HD verzi z externího set-top-boxu Technisat. Na konci najdete krátké shrnutí zkušeností z promítání filmů přes USB, resp. s jejich konverzi do 3D.
– 3D efekt závisel na dané scéně i na druhu filmu – na kreslených byl prakticky nulový, na nových i starých černobílých filmech ve scénách s detailem vpředu byl naopak poměrně výrazný. Snad nejvýraznější „plastický“ efekt jsem zaznamenal při přenosech ze studia ČT 24 a Televizních novin na Nově (zde jak v systému PAL, tak v HD). Velice zajímavé byly i některé přírodopisné filmy. Platilo, že detail vpředu a hluboké pozadí znamenalo výraznější plasticitu obrazu.
– Při změně kanálu na televizoru se 3D se přepočet automaticky ukončil. V okamžiku, kdy jsem konverzi z 2D na 3D pozoroval na signálu pocházejícího z externího satelitního HD set-top-boxu napojeného přes HDMI, se 3D efekt udržel i po přepnutí kanálu (na set-top-boxu).
– Přenos se ukončil i při výpadku brýlí, třeba když jsem odešel z dosahu nebo se s brýlemi podíval z okna, tedy při přerušení synchronizace s TV. Ta má dvě „infra očička – jedno pro dálkový ovladač a jedno pro všechny připojené brýle. Ty musí být tudíž neustále v dosahu i když nemusí být na přímé viditelnosti (infračervené záření se dobře odráží od stěn).
– Pokud si s brýlemi lehnete, nastával zajímavý efekt – scéna místy zcela ztmavla (kvůli tekutým krystalům „ve sklech“), přenos nevypadl, avšak efekt byl nulový; pokud bylo na obrazovce vůbec něco vidět.
– 3D efekt je znát jen do určitého sledovacího úhlu (ve vodorovné rovině). Troufám si říci, že na takto rozměrný televizor (102 cm) se mohou dívat tak čtyři lidé. Důležité je přitom být v rozumné rovině vzhledem ke středu obrazovky. Z nadhledu se zdál být efekt horší.
– Nejvýraznější 3D efekt jsem při konverzi z 2D televizního vysílání zaznamenal na scénách s velkým detailem v popředí, na rychlobruslení, basketbalu (na fotbalu byl prakticky nulový i když běžel v HD) a na záběrech zvířat v džungli opět s větším detailem v popředí. Na světlejších scénách je efekt znát výrazněji, na tmavých v podstatě splývá.
– Nevím, zda kameramani mluví – stejně jako fotografové – o hloubce ostrosti, ale pokud jsem v záběru takovouto větší hloubku viděl ve 2D, zpravidla byl i po konverzi do 3D dojem plasticity výraznější. Výborně bylo vše vidět na ukázkách HD kanálu einsfestival HD. Ale opět jen na některých a ani zde to neplatilo vždy. Spíše jen občas.
– Je zajímavé, že efekt plasticity funguje poměrně dobře ve studiu (viz třeba ČT 24), opravdu nádherný efekt jsem zaznamenal na logu Unicorn Pictures, připravující pro Prima TV pořad Autosalon.
– Pokud někdo sleduje pořad v reálném čase přepočítávaný z 2D na 3D s brýlemi a druhý nikoli, vše se jen rozostří. Někdy více, jindy méně, ale sledovat pořad bez brýlí se v každém případě dá. Ostatně na nekvalitním českém DVB-T kolikrát ani nepoznáte, že se právě provádí konverze do 3D. (Pokud si pustíte 3D z BD disku, obraz už bez brýlí koukatelný není.)
– Brýle by – podle zpráv ze Samsungu – měly vydržet pracovat zhruba 40–50 hodin (verze s knoflíkovou baterií CR2025) nebo 30–40 hodin u verze dobíjecí přes MicroUSB.
– Konverze v reálném čase z 2D na 3D nepracuje pouze u televizního přijmu (PAL i HDTV), ale funguje např. i u filmů v DivX promítaných přes USB paměť. Musím říci, že právě zde byl efekt nejvýraznější a často byl znatelný na většině filmu či dokonce na celém. Právě zde má konverze největší přínos.
– Byl jsem překvapen relativně malým efektem u BD disků typu Madagaskar či Casino Royale (tyto jediné jsem zkoušel) a naopak větším či přímo velkým v DivX filmech. Zajímalo by mě, v čem je zakopaný pes.

Samsung LED8000 Blu-ray

První 3D Blu-ray přehrávač na českém trhu se jmenuje BD-C6900 a vypadá vskutku zajímavě. Dotykové ovládání je na horní straně a je výborně udělané. Na ní pak svítí i logo 3D či podsvětlení Blu-ray mechaniky. Vše jde i vypnout.

„Opravdové 3D“ s „opravdovým 3D“ BD přehrávačem

Na poslední chvíli se podařilo zajistit 3D Blu-ray přehrávač Samsung BD-C6900, takže jsem alespoň na okamžik měl možnost vyzkoušet opravdové 3D. Slovo „opravdové“ berte prosím s rezervou, protože samozřejmě opravdové není. Ke sledování filmu nahraného ve 3D na Blu-ray disku potřebujete samozřejmě opět brýle. Ty jsem dostal ve dvou verzích pro dospělé, přičemž existuje ještě třetí pro děti (viz ceny níže).

Zmiňovaný Blu-ray přehrávač BD-C6900 je první na našem trhu, což ostatně platí i o zde „testované“ 3D televizi UE40C8000. Připojil jsem ho k počítači kvalitním HDMI kabelem verze 1.3a i když sám má zabudován už 1.4. Ten však pro 3D nepotřebujete. Opravdu stačí verze 1.3 – vyzkoušel jsem to –, takže nedejte na některé „zaručené zprávy“ z internetu.

Problém s HDMI kabelem je pouze ten, že datový tok jdoucí z 3D Blu-ray disku je v podstatě dvojnásobný (ve Full HD se musí odeslat pro každé z oči celý snímek), ale přehrávač vše bez problémů zvládal. Zřejmě ještě existuje další stupeň komprimace mezi datovými toky pro levé a pravé oko, takže se zřejmě půjde o asi 1,5× – ještě uvidíme.

Televizor se do 3D přepnul automaticky (v menu je k tomu příslušná volba), takže jen stačilo zapnout brýle, dát jim chvíli na synchronizaci a už obludy skákaly z obrazovky. To se ukázalo je kontraproduktivní, protože v menu je ve volbě „3D“ dobré nastavit velikost úhlopříčky televizoru, aby byl efekt sofistikovanější, a také jde ovlivnit (v deseti stupních) jeho hloubka.

Takovéto 3D je pak samozřejmě znát podstatně výrazněji, než to konvertované, což je pochopitelné. Ani zde však nečekejte efekt jako v iMaxu, kde vás 3D jakoby obklopuje. Tady dostane někdy i výraznou hloubku (záleží na ukázce, kterých jsem na různých akcích viděl už několik) a obraz může i vyskočit – a také vyskakuje – před panel televizoru. Platí, že nejvýraznější jsou scény jdoucí ve směru od vás a k vám.

Jak dlouho byste zvládli takovýto 3D film přes televizor sledovat, bude nejspíše hodně individuální. Kdo byl v IMAXu, myslím, že má srovnání, i když tady je to opravdu jiné. Řekl bych, že především ostřejší a v detailech důraznější. Je to zkrátka zážitek, který srovnat s Avatarem ve 3D ale nemohu, protože jsem raději šel na 2D verzi. Je to přece jen extrémně dlouhý film.

A ještě poznámka – právě přichází na český trh první lokalizovaný 3D titul, animovaný Monsters vs. Aliens (z něj byl zapůjčený ukázkový disk). Další mají – zdá se však, že zatím nijak rychle – následovat. Na podzim se pak dočkáme i Avataru ve 3D a uvidíme, jak na tom bude lokalizace. Celkem by letos mělo být celosvětově vydáno okolo 25 titulů.

Samsung LED8000 přední panel bez bočního

První vzorek 3D televizoru, který dorazil na český trh. Samsung tak s UE40C8000 s LED podsvícením patří další prvenství.

Jaký tedy zatím je, Samsung UE40C8000?

Je to hodně zajímavý kousek, a to už v předprodukční verzi. Konverze z PAL na Full HD probíhala výborně, včetně konverze slabě nahraných pořadů v DivX. V tomto ohledu jsem byl velmi spokojen.

Méně jsem byl – za stávajícího stavu firmwaru – spokojen s reakcí na rychlý pohyb, případně švenk kamery (i přes 200Hz elektroniku). Tohle by si vylepšení ještě zasluhovalo a uvidíme, jak to bude vypadat v konečné verzi.

Spokojen jsem byl po všech stránkách s vlastnostmi a funkcemi televizoru. Nahrávání na USB paměť pracovalo výborně, EPG se chovalo – až na stahování televizního programu na pozadí – velmi dobře a obraz se dal všestranně upravit; zvláště když v továrních nastaveních ještě nebylo vše v pořádku. Takový je ale úděl předprodukčních vzorků.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

A převod z 2D na 3D v reálném čase? Je takový, jaký jsem očekával. Jako doplňková funkce, kterou vlastně dostanete „zadarmo“ je to hezké, ale opravdové 3D s vyběhnutím obrazu před panel či skutečnou hloubku ve směru dovnitř, neočekávejte. Nicméně když jsem pozoroval rychlobruslení nebo zprávy na TV Nova, byl dojem příjemně plastický. Ale jak říkám – je to odvislé od typu pořadu a také scéna od scény. Takový fotbal nebyl v této fázi opravdu nic moc dokonce ani při sledování přes HDTV; nemluvě o tom, co se zelenou dělá resamplování a nekvalitní DVB-T.

Berte proto konverzi v reálném čase z 2D na 3D pro televizní vysílání jen jako zajímavost, kterou dostanete ve vyšších modelových řadách Samsungu v ceně (je v nových řadách 7000, 8000 a 9000). Efekt je totiž velice proměnlivý a nemohu potvrdit, že automaticky roste spolu s kvalitnějším televizním příjmem.

Pravý přínos konverze z 2D na 3D objevíte až u filmů promítaných například přes USB paměť či z DVD nebo BD přehrávače. Tady Samsung ukazuje, co umí, a někdy je to opravdu impozantní.

U filmů z externích zdrojů byla plasticita většinou výrazná a někdy dokonce až oči přecházeli (mám problémy i v IMAXu, což možná bude tím). Bez problémů jsem ale vydržel sledovat 40minutový seriálový díl.

Konverze z 2D do 3D, která se může zdát při sledování televizního vysílání spíše hračkou, ve filmech opravdu vynikne a řeknu vám – až tohle stojí za to! I když i zde platí řada věcí z toho, co bylo řečeno u konverze z televizního vysílání.

Samsung to podle mého nevymyslel špatně, protože letos rozhodně dostatek 3D titulů nehrozí, nemluvě o jejich lokalizované podobě. Jsem sám zvědav, jak na tenhle prodejní argument budou reagovat zákazníci. Ti samozřejmě – jako vždy – rozhodnou.

Dokud jsem konverzi sledoval na televizním vysílání, byl jsem velmi skeptický. Jakmile jsem ji viděl aplikovanou na filmy ve 2D, byl jsem hodně nalomen. A jsem stále.

Samsung LED8000 tabulka

Balení obsahuje
– neznámo, předprodukční verze

BRAND24

Brýle Samsung: cenové relace
– SSG-2200AR – dobíjecí 3D brýle pro dospělé – 2.990 Kč
– SSG-2100KR – dobíjecí 3D brýle pro děti – 2.790 Kč
– SSG-2100AB – 3D brýle na baterie pro dospělé – 2.490 Kč
– SSG-P2100T – 3D Kit, tj. 2× 3D brýle na baterie + 3D Blu-ray film Monsters vs. Aliens – 5.490 Kč

foto: autor a Samsung

Jakou dáváte šanci 3D s brýlemi?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).