Hlavní navigace

Samsung UE55JU7502: výtečný Tizen, kvalitní obraz, ale i potíže s Wi-Fi

30. 12. 2015
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Samsung
Prohnutý televizor v jedné z dnes nejprodávanějších úhlopříček nabízí výtečnou výbavu, elegantní stojan a samozřejmě i opět hodně nenápadný Tizen.

Tento linuxový operační systém má letos Samsung ve všech svých chytrých televizorech, resp. ve všech dovážených na český, potažmo slovenský trh. Co nabízí, o tom už bylo na DigiZone.cz řečeno dost, podle vašich reakcí je ale zřejmé, že vás nejvíce zajímá rychlost odezvy na zmáčknutí tlačítka například v menu, ničím nepřerušovaný vstup do EPG a také odezva například při přepnutí na jiný kanál.

Tizen v tomto směru patří od samého začátku k těm nejlepším, ale i u tohoto televizoru se na tyto věci zaměřím stejně, jako na spolehlivost funkcí, s čímž má konkurence jménem Android TV značné problémy. I v tomto ohledu je možné u Tizenu – stejně jako u Firefoxu a WebOS – pozorovat značný náskok.

A v čem je jeho největší problém? Zatím na různých televizorech Samsungu, a to i na těch nejlepších a vybavených už i Wi-Fi ac, pozoruji potíže s připojením přes Wi-Fi. Problémy byly i nyní, a to už s nalezením samotného směrovače. A pokud jsem se připojil, narazil jsem i na výpadky spojení nesouvisející s internetem, nýbrž s televizorem (přes ethernetový kabel vše jelo). Ten se navíc pravidelně připojoval na 2,4 GHz, a to i přesto, že umí i 5 GHz a dokonce i Wi-Fi ac, stejně jako můj router Netgear R7000.

Z neznámých důvodů se UE55JU7502 na internet bezdrátově napojoval nejraději poté, co byl na pár hodin vypnut.

Natvrdo, tedy vytažen ze zásuvky.

Pak jsem ho zapojil a ejhle. Hned tu byl Atentát na Voyo či HbbTV České televize a připojení k internetu frčelo jako zjednané.

Tohle mě, přiznám se, poněkud překvapilo.

Zajímavá byla ještě jedna věc – nová verze firmwaru, kterou si televizor stáhl, sice nevyřešila Wi-Fi, ale Tizen se začal chovat jako běžná platforma, tj. velice svižně, což u linuxových OS pro TV nyní opravdu není zvykem. Zmizela dokonce i zvuková pauza při vstupu do EPG, ale k tomu se ještě dostanu. A ještě drobnost: televizor pracuje s koncepcí oddělené elektroniky One Connect dovolující hardwarovou aktualizaci. Rozhraní tak má rozděleno mezi panel jako takový (zejména pravý bok, kde je i multifunkční ovládací tlačítko) a krabičku jménem One Connect Mini. Ta je napájena z televizoru a zabudována jsou zejména rozhraní HDMI, které na TV zcela chybí. To a absence USB 3.0 na One Connect Mini je největší nevýhodou tohoto konkrétního řešení.

Naopak výhodou je připravenost na hardwarovou aktualizaci, i když tady už podporu kodeku HEVC na tunerech máte. Do budoucna se to ale i tak možná může hodit. Nicméně bude to asi problematické, protože připojení anténních vstupů a mechanik PCMCIA (CI+) – jde o dvoutunerový televizor – je na panelu…

Po aktualizaci na poslední verzi firmwaru, Tizen reagoval naprosto parádně. Potíže s Wi-Fi ale nezmizeli, takže nejspíše půjde o hardwarovo-softwarový problém.
Autor: Bohumil Herwig

Po aktualizaci na poslední verzi firmwaru Tizen reagoval naprosto parádně. Potíže s Wi-Fi ale nezmizely, takže nejspíše půjde o hardwarovo-softwarový problém.

Instalace, včetně firmwaru

Televizor dorazil v prosinci zrovna v době, kdy se měnila jedna verze firmwaru za druhou, takže jsem aktualizoval hned po projití počátečních instalačních kroků. Instalace samotná je i přes tuším dvě nová hlášení o odsouhlasení čehosi a zřeknutí se právní odpovědnosti za všechno rychlá záležitost. Nejvíce času zabrala aktualizace firmwaru, což byl zjevně pořádný balík dat, a také setřídění naladěných stanic. To je sice snadné, ale protože se nedělá přesunem, nýbrž výměnou kanálů, je to trochu náročnější na hlavu nejen v závěrečné fázi. Bohužel jde také vždy pracovat pouze s jedním kanálem, což při naladění více multiplexů u DVB-T práci právě neurychluje, o satelitním příjmu nemluvě.

Při instalaci se mi nepovedlo připojit se k bezdrátové síti a televizor tvrdošíjně odmítal najít Wi-Fi směrovač (router). Odmítal nejen můj, ale i sousedův, který je taktéž v pohodlném dosahu. A to oba máme špičkové kousky, což v mém případě znamená naprosto bezproblémově pracující Netgear R7000, a to i na Wi-Fi „ac“. To sice televizor také má, ale jak už bylo řečeno, nějak se mu do něj nechtělo.

Klasický dálkový ovladač a ten dotykový. Velikostně jsou pomalu stejné, což je dáno kompaktností toho tradičního.
Autor: Bohumil Herwig

Klasický dálkový ovladač a ten dotykový. Velikostně jsou pomalu stejné, což je dáno kompaktností toho tradičního.

S obvyklou dvojicí ovladačů

Vedle klasiky (u Samsungu je nyní bohužel zvykem, že je poněkud kompaktní) je v balení i dotykový ovladač s pár tlačítky, ztlumením hlasitosti na boku a softwarovým ovládáním přes obrazovku. Tlačítek je tu opravdu jen pár a chybí především ta teletextová, resp. vstup na HbbTV. Jinak je dotykový ovladač elegantní a funkční, a to včetně dotykové plošky, kterou ovládáte třeba kurzor na webové stránce. Kupodivu ale projde třeba i do HbbTV (tady už nefunguje – aplikace pro to není uzpůsobena) či třeba do videotéky Voyo, kde ovšem už pracuje, a můžete tak s ním pohodlněji ovládat menu.

Přes dotykovou plošku také vyvoláte tzv. rychlé menu, které se objeví po všech čtyřech stranách televizoru a nabídne např. vstup do EPG či vyvolání naladěných kanálů.

Kompaktní klasika sice má výrazně označená a dobře čitelná tlačítka, ale díky nevelkým rozměrům splývají. Alespoň mě.

Tlačítka pro multimédia jsou sdružená (převíjení a skok), nicméně prakticky všechny potřebné funkce jsou po ruce a soustředěny kolem kurzorového kříže s Enterem uprostřed. Ten v tuneru nemá žádnou funkci, resp. vyvolá jen informace o kanálu, v multimédiích, a kupříkladu i u Voyo, zobrazí při přehrávání softwarová tlačítka.

Pokud chcete v tuneru vyvolat seznam naladěných kanálů, musíte použít speciální tlačítko Ch. List, které je hned nad přístupem do chytrých funkcí (Smart Hub). Po ruce je ale i přístup do EPG (zde se jmenuje Guide) a vstup do menu nastavení. To je tradiční, textové a výborně ovladatelné. Prostě klasická pohodička a tady jsou změny vždy k horšímu, jak jsme se už několikrát mohli přesvědčit u konkurence.

Po přechodu na novou verzi firmwaru byly z neznámých důvodů zapnuty skryté titulky. Volbu bylo třeba v menu manuálně vypnout.
Autor: Bohumil Herwig

Po přechodu na novou verzi firmwaru byly z neznámých důvodů zapnuty skryté titulky. Volbu bylo třeba v menu manuálně vypnout.

Nekonečné kvalitní EPG

Programová nabídka byla tradičně bezproblémová a byl jsem svědkem ve světě linuxových operačních systémů nebývalého úkazu – plynulého a bezproblémového přechodu do/z EPG. Zvuk se totiž nijak nepřerušil, což není pravidlo ani u Samsung Tizen, byť se chová většinou svižněji než ostatní operační systémy tohoto typu.

Po nabídce EPG se můžete volně pohybovat, přepnutí na kanál zajistíte Exitem. OK pak zobrazí nabídku mj. pro nahrávání.

Jinak je vše standardní, tj. obsah se stahuje po vstupu na příslušný multiplex.

Vcelku pohodové chytré funkce a problematické Wi-Fi

Po obvyklém martyriu s HbbTV, což je u Samsungu z neznámých důvodů už skoro dva roky pravidlo, se po zprovoznění služby přes vyhledání položky ve Smart TV (hledejte „HbbTV“) konečně v menu System objevil bod „Datová služba“, kde můžete HbbTV zapnout nebo vypnout. Musel jsem ale mít nejprve spuštěnou zmiňovanou aplikaci v části Smart TV a pochopitelně zprovozněno napojení na internet, což je v případě „bezdrátu“ problém, který stále nebyl odstraněn a zjevně není ani přes nejnovější firmware.

Po zprovoznění připojení pracovalo, co mohlo, a i když se u Filmboxu Live při stahování objevilo „tato aplikace není televizorem podporována“, nakonec se nainstalovala. Bohužel následně jsem zjistil, že i když jsem přihlášen a vše je aktivní, televizor po mě neustále chce, abych si film zakoupil. To se bohužel u aplikací pro tuto VOD službu stává častěji.

Naopak Voyo pracovalo zcela v pohodě a díky odstranění (nebo potlačení) velice nepříjemného cvakání tlačítek, které bylo dříve pravidlem, je práce i klidnější.

UPC Horizon a Prima Play k dispozici nebyly stejně, jako například aplikace slovenských televizí, což mi přijde škoda, protože obsah v ČR ke shlédnutí přes mobil či tablet je.

Vyzkoušel jsem i streamování videa přes telefon LG Flex 2 a funkci Wi-Fi Miracast. Na televizoru sice tato volba chybí, ale stačilo povolit tzv. Screen Mirroring a vše klaplo bezproblémově.

Některé televizory Samsung mají v tomto okamžiku výhodu v tom, že dokáží optimalizovat příchozí videosignál natolik, že si připadáte minimálně jako u příjmu přes DVB-T. Tady to fungovalo jenom někdy, ale bylo vidět, že se televizor hodně snaží. Přičítám to tomu, že se tento Samsung tvrdošíjně připojoval přes 2,4 GHz, což mi potvrdil i můj router. A na tuto frekvenci byl obraz excelentní.

Nabídka „Moje aplikace“ nabízí spoustu možností jak si televizor užít. Jak vidíte, nechybí ani HBO Go CZ.
Autor: Bohumil Herwig

Nabídka „Moje aplikace“ nabízí spoustu možností, jak si televizor užít. Jak vidíte, nechybí ani HBO Go CZ.

Rychlostí operací Tizen potěší

Rozhodně potěší, což je v dnešním světě unixových televizních OS unikátní. Při přechodu do a z EPG pracoval po poslední aktualizaci (viz foto) zvuk a přechod byl navíc prakticky okamžitý.

Výrazně zrychlil i pohyb v menu nastavení a také vyvolání chytrých funkcí je oproti předchozím letům – a také původní platformě Samsungu – rychlejší. V podstatě je téměř okamžité a jen tu a tam se stane, že řekněme sekundu počkáte.

Na všem je tak vidět velký kus práce, který ve svém důsledku vede ke snížení hladiny adrenalinu nejen u těch „živějších“ majitelů TV, ale i u vyslovených kliďasů, kterým moderní televizory svým pomalým prováděním operací dokáží někdy připravit opravdu horké chvilky.

Pokud máte z Tizenu, který Samsung vůbec nepropaguje, obavy, u tohoto televizoru mít nemusíte. Doufám, že se takto záhy budou chovat i všechny ostatní a že hlavně nějaká další aktualizace nesmete to, co se s touto dokázalo.

Jde o dvoutunerový televizor, takže tu pracuje opravdový obraz v obraze, tedy PiP. A s řadou dobrých voleb!
Autor: Bohumil Herwig

Jde o dvoutunerový televizor, takže tu pracuje opravdový obraz v obraze, tedy PiP. A s řadou dobrých voleb.

Řada voleb především pro obraz a PiP

Přednastavené obrazové režimy jsou čtyři s výjimkou dynamického a filmového nepříliš výrazně rozlišené. Nicméně s filmovým, který je výborný, jsem vystačil po celou dobu testu a je velice rozumně nastavený, takže nebyly zapotřebí žádné velké úpravy, i když tady jich najdete požehnaně.

Manuálně můžete mj. nastavit úroveň podsvícení, poměr zelené a červené, detailní úpravu barev, obvyklé vyvážení na bílou či třeba speciální úpravu pro rozhraní HDMI. Volby jdou také uložit pro různé zdroje videosignálu, což ne každý dnes dělá.

Zvuk má pět přednastavených režimů a upravit ho lze přes ekvalizér. Dané třídě, resp. cenové relaci, myslím odpovídá, na druhou stranu mi ale nepřišlo, že by nějak vybočoval.

Obraz v obraze (PiP – viz foto výše) je tady opravdový, navolit můžete jak pozici okna z druhého tuneru (čtyři možnosti), tak jeho velikost, a to opět ve čtyřech variantách. A je tu i málo obvyklá volba místa, odkud má pocházet zvuk, tedy z jakého náhledu.

Tento PiP má Samsung udělán vskutku dokonale.

Potíže s bezdrátovým Wi-Fi připojením mě provázejí snad každým testem televizoru Samsung. Co jsem se ale dozvěděl, zákazníci je nehlásí! To by znamenalo, že jde jen o kusy jdoucí na zápůjčky, což je hodně zvláštní!
Autor: Bohumil Herwig

Potíže s bezdrátovým Wi-Fi připojením mě provázejí snad každým testem televizoru Samsung. Co jsem se ale dozvěděl, zákazníci je nehlásí. To by znamenalo, že jde jen o kusy jdoucí na zápůjčky, což je hodně zvláštní.

Kompatibilita tradičně vynikající, stejně jako externí titulky

Tady je to klasika sama a už jsem se o ní mnohokrát zmiňoval. Souborový manager má opět pouze grafický náhled, dlouhé názvy rotují a podporována je plná čeština. Ovládání je jednoduché, pozici ve videu si televizor vždy pamatuje, a to i při opuštění multimédií a vstupu do televizního tuneru či na chytré funkce.

Tohle Samsung uměl vždy a výborně stejně, jako bohatě nastavovat titulky a dbát na vysoký stupeň kompatibility, ať už šlo o video, foto, muziku či titulky. Tady se mj. uplatníte i s FLAC, SUB či 3D snímky v MPO.

Samsung jako jedna z mála značek už nabízí i zabezpečení vašeho televizoru! Alespoň v této verzi firmwaru. Být připraven je myslím moc dobré heslo!
Autor: Bohumil Herwig

Samsung jako jedna z mála značek už nabízí i zabezpečení vašeho televizoru. Alespoň v této verzi firmwaru. Být připraven je myslím moc dobré heslo.

Až na Wi-Fi (a vyslovených pár drobností) pohodička

Zajímavé je, že po instalaci byla mj. spuštěna funkce Samsung Instant On, tj. rychlé zapnutí televizoru, mající ovšem za důsledek zvýšenou spotřebu v pohotovostním režimu (jakou se nepodařilo zjistit).

Zajímavé rovněž je, že nebylo zprovozněno HbbTV a naopak byly – na DVB-T – zapnuty titulky.

Zejména tohle a také zmiňovaná bezdrátová síť způsobovalo na Tizenu největší potíže.

U bezdrátového připojení jsem se přes Netgear R7000, kterým to ovšem nebylo, napojil jednou za čas a televizor měl potíže směrovač vůbec najít, funkce Samsung Instant On šla ale vypnout snadno.

Z neznámých důvodů se televizoru také vcelku pravidelně zapínaly skryté titulky, což už vyžadovalo trochu více operací (zapnuté se vracely poměrně často), ale to už doufám bude urychleně odstraněno.

Tím ale problémy v podstatě končily a obrazově televizor rozhodně těšil, včetně výborné pohybové ostrosti (nebylo třeba nic upravovat). Ať už jsem do Samsungu UE55JU7502 pustil cokoli, od „lepšího“ satelitního kanálu, obyčejného DVB-T nebo třeba sedmdesátiminutového pořadu a velikosti pouhých 470 MB, televizor někdy až vysloveně exceloval. A platilo to například i při videu přes HbbTV České televize.

Co se barevnosti týče, ta potěší většinu, resp. spíše drtivou většinu zájemců. Barvy jsou jako obvykle výraznější a ostřejší i když vše se mi zdálo být udrženo v lepších mezích, než u jiných modelů téže značky. Přímé srovnání jsem ale neměl a také dívat se na prohnutý televizor pro mě stále představuje jistý nezvyk a typicky horizontálně pohybující se scéna mě většinou poněkud rozhodí. Proti gustu, žádný dišputát, jak říká klasik.

Zvuk sice nebyl tak výrazný, jak by našinec po spatření obrazové části očekával, ale stále byl solidní, byť mi přišel na danou cenu jen průměrný. A to i přesto, že tu jsou dva dvoupásmové reproduktory vyzařující směrem dolů a televizor si s hloubkou – naštěstí (!) – nedělá starosti.

V každém případě, pokud Samsung vyřeší potíže s bezdrátovým připojením, což je ovšem možná problém pouze mého, resp. jak to možná vypadá, testovacího kusu, půjde o televizor, který si vaši pozornost rozhodně zaslouží.

Nejen kvůli výbornému obrazu a třeba i resamplování, ale také díky hodně rychlému operačnímu systému Tizen, kterému to nyní vskutku svědčí.

Hodnocení

pro: kvalitní obraz včetně solidní pohybové ostrosti, a to i v okamžiku horších nahrávek či méně kvalitního vysílání, výborné resamplování i ze slabých zdrojů, po aktualizaci parádně rychlý Tizen (!), precizně udělaný PiP, podpora spousty aplikací ve Smart TV a spousty multimediálních formátů, bohatě nastavitelné externí titulky v multimédiích, řešení One Connect, ale…

BRAND24

proti: …chybí v něm USB 3.0, potíže s Wi-Fi, problematické zprovoznění HbbTV, někomu může chybět klasický SCART

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA), 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • 2× adaptérové kabely (YUV, A/V)
  • adaptér pro přístupové karty CI+
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Používáte (používali byste) na televizoru Skype?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).