Hlavní navigace

SatDSL od Contactelu. ADSL killer?

28. 6. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Alternativní připojení prostřednictvím satelitu není žádnou novinkou. Již v dávné minulosti jej na českém trhu nabízely společnosti EUnet a GiTy. Nikdy se však nesetkalo s přílišnou oblibou, protože bylo pouze jednosměrné. Nyní zažívá opět renesanci ve své obousměrné obdobě, která nese jméno Internet SkyContact.

Nahlédneme-li do dějinných análů, zjistíme, že satelitní komunikace má v České republice poměrně barvitou historii. Jako první ocenili její vlastnosti poskytovatelé internetového připojení, již měli tímto způsobem zajištěnu zahraniční konektivitu, která byla v porovnání s digitálními okruhy Českého Telecomu levná a spolehlivá. Vysoká cena však odrazovala ostatní zákazníky, takže se posléze na trhu objevila relativně laciná jednosměrná varianta, kterou nabízel kupříkladu tehdejší EUnet (nynější KPNQwest) jako EUnetSAT nebo GiTy coby Turbo Internet. Posléze se objevili drobní distributoři služeb Europe Online.

Jednosměrné satelitní připojení se snažilo využít toho, co bylo na satelitní komunikaci výhodné a zahodit to, co způsobovalo její neefektivitu. Základní myšlenka byla taková, že přenosy budou asymetrické. Zatímco původní technologie VSAT se snažila být symetrická a umožňovala obousměrné přenosy stejnou cestou, tj. přes satelit, jednosměrné řešení počítalo s tím, že data směrem od uživatele budou směrována samostatným kanálem (kupříkladu skrze vytáčené připojení). To ovšem ve většině lidí vzbuzovalo značnou nevoli, protože udržování dvou přípojek bylo minimálně nepraktické.

Brzy se začalo přemýšlet, jak satelitní komunikaci vdechnout nový impuls. Výsledkem těchto snah bylo SatDSL. (Nenechte se zmást, označení SatDSL je marketingová finta těžící z odlišné rychlosti pro downstream a upstream, jinak s xDSL nemá pranic společného.) Věc se má přibližně tak, že po neúspěchu jednosměrné varianty bylo třeba vymyslet obousměrnou. Pokud je mi známo, pracuje tato na principu frekvenčního a časového multiplexu (FTDMA), který dokáže zpětný kanál vytvořit, ovšem pouze do určité rychlosti. Dopředný kanál je řešen víceméně standardně na bázi technologie DVB (Digital Video Broadcast).

Ať už je ale satelitní komunikace jednosměrná či obousměrná, stále je poplatná fyzikálním zákonům, v čemž tkví její hlavní problém. Vzhledem ke skutečnosti, že se geostacionární družice nachází v přibližné výšce 36.000 kilometrů, musí signál urazit 72.000 kilometrů, což mu trvá asi 400–800 ms a ještě nabírá zpoždění na retransakčních stanicích. Po stisknutí klávesy trvá tedy půl vteřiny, než se začnou stahovat data a další půl vteřiny, než dorazí vaším směrem. Tento fakt je často nepříjemný sám o sobě, ale navíc prakticky vylučuje používání interaktivních aplikací, jako jsou internetové telefony nebo online hry.

V zahraničí se chopili příležitosti již v loňském roce. Leaderem těchto aktivit je izraelská společnost GILAT, která je poskytovatelem internetového připojení a současně má jednu z obousměrných technologií na svědomí. Její cena za linku o kapacitě 500 / 50 kbit/s činí 70 dolarů (tj. přibližně 2.100 korun) měsíčně. Nám je asi blíže německé zastoupení Tiscali, které si za službu o rychlosti 400 / 130 kbit/s účtuje 92 eur (tj. přibližně 2.800 korun) měsíčně. Nemalé jsou ovšem také poplatky za hardware (33.000 korun) a instalaci (12.600 korun). Právě tyto poslední položky vedly k obavám Tiscali, zda by v České republice nabídka vůbec vzbudila zájem.

Jestliže Tiscali váhalo, Contactel udělal radikální řez a před dvěma dny představil svoji nabídku Internet SkyContact. Jejím základem je zařízení společnosti Hughes, která se z jednosměrné varianty DirectPC přeorientovala na obousměrnou DirectWay. Základní konfigurace Internet SkyContact 512 je nabízena za 3.990, k čemuž je ovšem hbitě třeba přičíst pronájem odpovídajícího zařízení (v tomto případě Hughes DV 4000 za 1.590 korun měsíčně) – pokud ovšem za nejméně 49.900 nezamýšlíme nákup vlastního. Tím se dostáváme na částku 5.580 korun měsíčně. Přidat je nutné ještě instalační poplatek 6.990 korun.

BRAND24

Služba Měsíční poplatky (Kč)
Office 512 3.990
Office 640 5.390
Business 512 7.190
Business 1024 10.790
Enterprise 1M 17.990
Enterprise 2M 29.990

Podrobný ceník Internet SkyContact naleznete zde (.rtf, 251 KB)

Když se na celkovou nabídku podíváte, zjistíte, že ceny jsou srovnatelné se zahraničím, což v našich končinách nebývá zvykem. Ovšem obyčejný zákazník (míněno domácí uživatel) opět ostrouhá, protože součtem všech poplatků se dostáváme mírně pod úroveň nejlevnějších pevných linek, s nimiž by se řada lidí i přes nižší rychlost ráda spokojila. Takhle se spíše jedná o další alternativu pro podnikové klienty, kteří jich už nyní mají více než dost. Na jedné straně Internet SkyContact postrádá interaktivitu, na straně druhé je díky neomezené kapacitě ideální pro přenos obrovských objemů dat (grafická studia apod.).

Využijete možnosti Internet SkyContact?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).