Hlavní navigace

Názor k článku Satelit kontra všichni ostatní aneb průzkumy jako na houpačce od Petr Svoboda - Já bych si rozhodně netroufl být tak konfrontační...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 4. 2016 14:46

    Petr Svoboda

    Já bych si rozhodně netroufl být tak konfrontační jako autor článku. Snadno bych se mohl usvědčit z neznalosti či povrchnosti. Ono posuzovat průzkumy a statistická vyhodnocení podle grafů a nikoli výhradně tabulek a čísel je stejně snadné, jako nesprávné.
    V rychlosti, jen tři tipy k zamyšlení: grafy jedné studie počítají absolutní podíly a druhé relativní (u jedné je součet 100 % u jiné součet stovku daleko překonává), odlišný počet zdrojů (rozmanitost zdrojů zpřesňuje výsledek, a naopak výhradně vnitřní průzkum je méně důvěryhodný než externí), neporovnané zadání studie (výhradní příjem vs. složený/doplňkový příjem).
    Z letmého pohledu mi připadne studie SES poněkud přesnější. (A kdybych byl z N-A a přečetl autorův příspěvek, musel bych se nad sebou vážně zamyslet!) Ale protože vím, že v N-A jsou profíci a mnohé jejich práce znám, jsem klidný. Prostě jen čtu a dělám si obrázek… protože to umím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).