Hlavní navigace

Satelitní diváci přivítali na orbitu další televizi, které rozumí

26. 12. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Slovenští i čeští diváci mohou sledovat na satelitu od Štědrého dne novou bratislavskou televizi Živa. Obohatí tento kanál programovou nabídku na satelitu, nebo kromě změny grafiky a názvu tato stanice, jež do 24. prosince vysílala pod logem Televízo, nic nepřinese? I nejzásadnější událost tohoto týdne je ze Slovenska: naši východní sousedé zahájili řádné zemské digitální televizní vysílání, které naladí i mnoho diváků v České republice.

Na Štědrý den odstartovala televize Živa

Diváci satelitní televize v České republice i na Slovensku mohou od čtvrtka sledovat novou bratislavskou stanici Živa. Ta nahradila vysílání dosavadního kanálu Televízo. Stanici je možné naladit nekódovaně buďto na satelitu Astra 1G (pozice 23,5 stupně východně) nebo prostřednictvím družice Thor 5 (pozice 0,8 stupně západně). Na Slovensku bude Živa taktéž dostupná díky satelitu v platformě Magio Sat. Stanici vede někdejší šéfka publicistiky Markízy Erika Vincoureková. Povolení pro změnu názvu z Televíza získal kanál na minulém zasedání Rady pro vysílání a retransmisi (RVR), obdoby naší RRTV, tehdy však s registrací Živá. Program by měl být zaměřený především na zdraví a duchovno. Chceme nabídnout pořady o ekologii a životním stylu, zábavu, komedie i grotesky, uvedla pro DigiZone.cz Vincoureková. Na satelitu Astra je k dispozici také elektronický programový průvodce (EPG). Webové stránky www.tvziva.sk se zatím stále připravují.

Živa TV screenshot

Nová slovenská televize Živa odstartovala. Foto: autor

Lukáš Polák: Na satelitu odstartovala slovenská televize Živa

Slovensko je digitální

Velký přesah do vnitrozemí České republiky má vysílání zemské digitální televize ze Slovenska, které v úterý krátce po poledni spustila společnost Towercom. První celoplošná digitální síť, která obsahuje programy Joj, Joj Plus, Jednotka, Dvojka a Trojka, využívá 11 silných vysílačů na přechodných kanálech nad 60. Zejména na Ostravsku, ale také na Zlínsku, Uherskohradišťsku nebo Hodonínsku je možné na set-top-box nebo televizor s digitálním tunerem naladit všech pět těchto slovenských televizních programů. V programové nabídce zatím chybí nejsledovanější slovenská televize Markíza, která tvrdí, že nebyla o chystaném spuštění prvního multiplexu informována. Podle serveru Mediálne.sk však Markíza nemůže být součástí první zemské digitální sítě, protože dosud nemá licenci pro zemské digitální televizní vysílání. Tuto licenci v úterý naopak získaly televize Joj a Joj Plus, které vysílají v prvním slovenském multiplexu, a dále zpravodajská televize TA3 a piešťanská regionální stanice TV Karpaty.

Slovensko - pokrytí prvním multiplexem

Aktuální pokrytí Slovenska digitálním signálem.

Lukáš Polák: Slovensko spustilo DVB-T, čtenáři přinášejí první zkušenosti
Jan Potůček: Digitální vysílání ze Slovenska naladí i diváci na Ostravsku a Zlínsku
Lukáš Polák: Televize Joj, Joj Plus a TA3 získaly digitální licence na Slovensku

Digitalizace v příštím roce s rozpočtem 323 milionů Kč

O 123 milionů korun méně než letos půjde příští rok na podporu přechodu z analogového na digitální terestrické televizní vysílání. Částka bude činit 323 milionů Kč. Na svém jednání o tom rozhodla v pondělí vláda. Částka je součástí Rozpočtu účtu České televize pro užití výnosu z reklam na rok 2010. 228 milionů Kč bude použito na výstavbu a provoz multiplexu veřejné služby a zbývající část ve výši 95 milionů Kč na informační kampaň, upřesnil serveru DigiZone.cz mluvčí projektu digitalizace Rostislav Starý. Díky úsporám z letošního roku a již vynaloženým prostředkům na podporu digitalizace je i pro příští rok dostatečná garance dokončení digitalizace v oblastech, kde dojde k ukončení zemského analogového televizního vysílání a spuštění digitálního, uvedl národní koordinátor Zdeněk Duspiva. Základní rozpočet pro užití výnosu z reklam na rok 2010 je podle výnosů z reklamy odhadován ve výši 530 miliónů Kč, z roku 2009 bude převeden zůstatek zvláštního účtu ve výši 120 miliónů Kč.

Seminář pro veřejnost - KC Zahrada - Digiboy

Digiboy se může těšit na dostatek financí i příští rok. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Lukáš Polák: Příští rok půjde na digitalizaci o 123 milionů korun méně

Stručně

Předčasné vypnutí analogového vysílání svého druhého programu z brněnského vysílače Barvičova (kanál 35) naplánovala na 31. leden 2010 Česká televize. Signalizaci vypnutí v podobě varovného piktogramu a informační lišty začne ČT 2 z brněnské Barvičovy vysílat ve středu 6. ledna. Česká televize to uvedla na svém webu www.digict.cz.

Jan Potůček: ČT 2 ukončí 31. ledna analogové vysílání z vysílače Brno – Barvičova

Od středy minulého týdne je možné zachytit náboženskou televizi Noe také v jižních Čechách. Stanice totiž zahájila vysílání prostřednictvím Regionální sítě 1 z vysílače České Budějovice – Včelná. Noe nahradila v multiplexu jiný kanál, a to lifestylovou televizi Public. Ta už je však šířena z jiné lokality, Českých Budějovic – Kletě.

Lukáš Polák: TV Noe expandovala prostřednictvím DVB-T do jižních Čech

Relaxační kanál MyZen.tv v úterý zmizel z nabídky satelitní platformy Skylink. Nemohla za to však platforma samotná, nýbrž partnerská Canal Digitaal, která byla jeho poskytovatelem. Skylink nabízel pouze program prostřednictvím tzv. simulcryptu neboli sdíleného kódování. Na pozici MyZen.tv HD se objevila nová stanice RTL 4 HD.

MyZen.tv - screenshot

Relaxační kanál myZen.tv se ve Skylinku příliš dlouho neohřál. Foto: autor

Lukáš Polák: MyZen.tv HD nečekaně zmizel z nabídky satelitního Skylinku

Nikdy jsme neinformovali, kdy bude česká verze hudebního kanálu MTV zařazena do naší nabídky, píše kabelová společnost UPC na úvodní straně internetového formuláře, jehož prostřednictvím si mohou zákazníci objednávat nebo měnit služby od tohoto operátora. UPC tak reaguje na nepřehlednou situaci ohledně výměny evropské mutace MTV za jeho českou lokalizovanou verzi, provozovanou televizí Nova.

Jan Potůček: UPC píše zákazníkům, že nikdy neslibovala zařazení české MTV

BRAND24

Svoje první výročí připomene digitální plnoformátová televize TV Barrandov prostřednictvím střihového pořadu 365 dnů nás baví bavit. Serveru DigiZone.cz to sdělil ředitel marketingu a PR a místopředseda představenstva Janis Sidovský. Během odpoledne věnujeme zhruba 30 minut sestřihům, co se udalo za rok, který jsme již na mediálním trhu. Co jsme vysílali, na co jsme pyšní a co vás bavilo, uvedl k šesti pětiminutovým sestřihům Barrandov.

Lukáš Polák: Barrandov připomene rok vysílání a na leden chystá nové pořady

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).