Hlavní navigace

Názor k článku Satelitní operátoři shrnuli své výhrady k plánované podobě přechodu na DVB-T2 od Django - Tendenční útok zástupce satelitních carů na pozemní vysílání,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 7. 2018 0:44

    Django (neregistrovaný)

    Tendenční útok zástupce satelitních carů na pozemní vysílání, kterým se pochopitelně tahle silná konkurence nelíbí. Ve skutečnosti to není ani první ani poslední technická změna, přecházelo se od SECAM k PAL, poté na DVB-T a teď na DVB-T2. Pokrok prostě probíhá, technologie jsou dostupnější a lepší. Pokud bychom neupgradovali, zůstaneme na CRT televizích s PAL.

    DVB-T2 je velký pokrok, zejména v kombinaci s HEVC. Nabízí úsporu pásma, možnost vyššího rozlišení a případně více kanálů. Navíc se efektivita přenosu na linkové vrstvě blíží teoretickému maximu, protože se výtěžnost proti DVB-T zvýšila zhruba z 60 % na nějakých 90 %. Jít výš už nemá příliš smysl, fyzika nás nepustí, takže DVB-T3 zřejmě nevznikne. Je to tedy na dlouhou dobu poslední velká úprava na linkové vrstvě.

    Ve skutečnosti satelitním operátorům vadí, že se přenosová část dostává kvalitativně nad satelitní DVB-S2, což je nepříjemný hřebík do rakve, který ještě více snižuje motivaci běžných uživatelů si jejich předražené služby kupovat. Nezvrátí to ani trapné intervence na Lupě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).