Hlavní navigace

Satelitní televize ovládla s přehledem právě končící týden. Hlavně HDTV

5. 5. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Satelitní vysílání ve všech svých podobách dominovalo s přehledem tomuto týdnu. V Evropě skončila jeho analogová distribuce, Česká televize spustila svou ČT 4 HD a spuštěna byla i hybridní HbbTV.

Skončilo analogové satelitní vysílání

Nejeden čtenář serveru DigiZone.cz, který je pamětníkem, musel začátkem týdne propadnout nostalgii. Tak, jako jsme se loučili koncem loňského roku po desítkách let s pozemním analogovým televizním vysíláním, přichází teď na řadu to satelitní. Pro něj byla rozhodující léta šedesátá, ve kterých byl vyslán první televizní signál, vypuštěna první komerční družice Intelsat 1 přezdívaná Early Bird a spuštěna byla i první platforma, o kterou se postarali Sověti (bližší informace uvádí Wikipedia). Nesloužila ovšem pro služby DTH, tedy přenos signálu ze satelitu do domácností, ale pro účely doručení programů na downlinkové stanice.

Většina programů, která byla šířena analogově ze satelitu Astra obsahuje tuto informaci.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Většina programů, která byla šířena analogově ze satelitu Astra obsahuje tuto informaci.

Lukáš Polák: Analog na satelitu je minulostí. Odstartovalo 10 nových nekódovaných HD kanálů

Česká televize spustila kanál ČT 4 HD

Nejjednodušší cestou, jak se bude moci divák dostat kdekoliv v České republice ke kanálu ČT 4 HD, bude pravděpodobně v první fázi satelit. Jeho zařazení už deklarovala jak služba CS Link, tak i Skylink. Počítat s ním mohou pochopitelně i klienti T-Mobile televize. U vysílání prostřednictvím družice není žádný problém proto, jelikož právě na pozici 23,5 stupně východně bude distribuční trasa tohoto kanálu, čili není možné, aby ho některá ze služeb zde působící klientům nenabídla. Po technické stránce bude chod tohoto kanálu technicky zajišťovat společnost E4C Group. I to bylo minulý týden pro mnohé odborníky pohybující se v oblasti digitální televize překvapením. Obecně se totiž předpokládalo, že tendr vyhraje operátor Media Broadcast, který se už Kavkám stará o program ČT 1 HD. Firma mimochodem zajišťuje i distribuci českých stanic regionalnitelevize.cz a Óčko.

Česká televize zahájila vysílání svého sportovního kanálu ve vysokém rozlišení.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Česká televize zahájila vysílání svého sportovního kanálu ve vysokém rozlišení.

Lukáš Polák: Startuje ČT 4 HD. Kde všude ji budete moci naladit?
Lukáš Polák: Zájemci už si mohou naladit kanál ČT 4 HD. Odstartoval na satelitu Astra 3B

Hybridní vysílání HbbTV od České televize realitou

Česká televize začala ve čtvrtek úderem osmnácté hodiny nabízet první služby spojené s takzvaným hybridním širokopásmovým televizním vysíláním (HbbTV). V praxi došlo v podstatě k tomu, že povolila zařízením, která touto funkcí disponují, aby se na ní mohla začít připojovat. Doposud to platilo pouze pro omezený okruh IP adres v České televizi. HbbTV je dostupné jak v pozemní síti, tak i prostřednictvím satelitu, ovšem pouze u všech programů v klasickém rozlišení. Pro využívání této novinky je nutné mít televizor nebo set-top-box s její podporou.


Zdroj: UPC

HbbTV nabízí ve své síti i operátor UPC.

Lukáš Polák: Česká televize spustila hybridní vysílání HbbTV v DVB-T a na satelitu. Byli jsme u toho

Stručně

Do tří let čeká Českou republiku velké přelaďování. Stávající televizní multiplexy totiž budou muset v rámci druhé vlny takzvané digitální dividendy pravděpodobně uvolnit vysílací kanály 49 až 60 pro mobilní broadbandové služby.

Jan Potůček: Čeká nás velké přelaďování: multiplexy 1 až 4 možná opustí kanály 49 až 60

Devadesátiprocentního pokrytí populace by měl ve finále dosáhnout televizní multiplex 4, který v letošním roce převzala od Telefóniky ostravská společnost Digital Broadcasting, vlastněná Radimem Pařízkem a Vladimírem Železným. Na středečním setkání s novináři to řekl předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák.

Jan Potůček: Multiplex 4 má ve finále pokrývat až 90% populace České republiky

Provozovatel hard erotického kanálu Leo TV je těsně před spuštěním svého druhého programu, stanice Extasy. Ta by měla nabízet vzrušující pořady od předních producentů zábavy pro dospělého z celého světa. Zaměřením by tedy byla podobná jako Leo TV, ale místo domácí produkce by nabídla to nejlepší ze zahraničí.

Lukáš Polák: Erotický kanál Extasy těsně před spuštěním u českých operátorů


Screenshot: autor

Do Česka se pomalu dostávají i HD programy s lechtivým obsahem.

Počínaje 1. květnem se v nabídce největšího kabelového operátora u nás, společnosti UPC Česká republika, objevil dlouho očekávaný kanál AXN ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), tedy AXN HD. Stanice nabízí shodný obsah s klasickou verzí AXN. Liší se pouze kvalitou videosložky.

Lukáš Polák: UPC zařazuje do digitální kabelové nabídky ČT 4 HD a AXN HD

Slovenskou křesťanskou televizi TV Lux, tamní obdobu české stanice TV Noe, už si mohou naladit také satelitní diváci prostřednictvím družice Astra 3B. Program se tu objevil ještě o den dříve, než bylo původně plánováno, ve čtvrtek 3. května.

Lukáš Polák: TV Lux zahájila vysílání na satelitu Astra 3B. Získala tak stovky tisíc nových diváků

BRAND24

Analogové televizní vysílání v České republice neskončilo vypnutím posledních vysílačů televize Nova na severní Moravě letos v únoru. Několik menších analogových dokrývačů stále ještě vysílá. Na svém blogu na to upozorňuje předseda Národní koordinační skupiny pro digitalizaci televizního vysílání Zdeněk Duspiva.

Jan Potůček: Analogová televize v Česku zcela neskončila, funguje ještě několik dokrývačů

Nejdůležitější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).