Hlavní navigace

Televizory se satelitními tunery? Na jaře, slibuje manažer Samsungu

19. 1. 2010
Doba čtení: 25 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Pro sledování satelitní televize už nebude nutné k televizorům značky Samsung zapojovat set-top-box. Zhruba za dva měsíce firma uvede na český trh nové modely, které budou vedle tunerů pro příjem zemského či kabelového digitálního vysílání obsahovat i satelitní tuner. Některé z nich by zároveň měly být "3D ready", tedy schopné zvládat reprodukci trojrozměrného obrazu. Nejen o těchto novinkách, ale také o dotazech čtenářů DigiZone.cz jsme se bavili s regional Marketing managerem AV Czech & Slovak společnosti Samsung Ondřejem Lukáčem.

Samsung patří mezi „velkou pětku“, tedy pět hlavních značek televizní techniky na světě. Dá se říci, jak velký podíl na prodejích televizorů máte v Česku?

Určitě se to dá velmi dobře odhadnout, protože odebíráme výsledky průzkumů renomovaných agentur, které naše podíly na trhu sledují (konkrétně se jedná o GfK, pozn. red.). Ke konci minulého roku jsme měli zhruba třicetiprocentní podíl na prodeji všech televizorů v České republice.

Měla nějaká značka ještě vyšší podíl?

Ne, Samsung je největší.

Ondřej Lukáč - 1

Napříč spektrem televizorů, tedy mezi všemi velikostmi úhlopříček?

Ano, napříč úhlopříčkami.

Jaké typy televizorů značky Samsung se prodávají nejvíce? Jde o LCD, plazmy, nebo něco jiného?

Aktuálně nabízíme tři technologie: LED televizory, LCD televizory a plazmy. Nejvíce se samozřejmě prodávají LCD televizory. Na druhou stranu, ve druhém čtvrtletí loňského roku jsme uvedli na trh LED televizory a za zhruba osm měsíců do konce roku jsme s nimi dokázali získat osm procent trhu.

Osm procent trhu mezi LED televizory všech značek, nebo mezi všemi prodávanými televizory bez rozdílu druhu?

Mezi všemi LCD televizory na trhu.

To je poměrně vysoké číslo, když vezmeme v úvahu jejich cenu. Jsou nepoměrně dražší než LCD televizory.

To je nepochybně jeden z klíčových důvodů, proč tomu tak je, vyšší cena za novou technologii…

LED televizory ale v tuzemsku nenabízí jen Samsung.

Ano, je tu pár konkurentů, kteří také pracují s LED technologií, ale Samsung má v tomto segmentu asi 90 procent českého trhu. Holistickým marketingem jsme se od začátku snažili docílit stavu, kdy LED TV = Samsung.

My se k této technologii ještě dostaneme, ale pojďme k plazmovým televizorům. O těch se dlouho tradovalo, že jsou příliš energeticky náročné a vypalují se jim do obrazu třeba loga jednotlivých stanic. Navíc bývaly značně dražší než LCD. Platí to ještě?

Začnu od konce. Příliš drahé nejsou, stačí se podívat do letáků a nabídek jakýchkoli prodejců elektroniky a uvidíte, že není problém sehnat 50´´ plazmu za cenu okolo 15 tisíc korun. Což podle mne není drahé. Je fakt, že plazmy si od začátku nesly takový ten přídomek, že jde o v lecčems ještě nedokonalou technologii a dochází u nich k vypalování bodů při dlouhodobém sledování statického obrazu. S tím si ale technici různých firem poradili natolik, že dnes plazmy nabízejí orbiting, posouvání obrazu, aby jeden bod nezůstal neustále vysvícený. S tím si už dnešní plazmy dokáží pohrát.

Jak to, že došlo k tak výraznému poklesu ceny plazmových televizorů? Dříve bývaly výrazně dražší než LCD televizory. Co se stalo?

Souvisí to s životním cyklem tohoto produktu. Dne se už na plazmové technologii, byť je dobrá a já proti ní nic nemám, prakticky nedá co zlepšit. Typy plazmových panelů, které se dnes prodávají, jsou na svém technologickém vrcholu, ne-li za zenitem. Záleží už jen na tom, jakým způsobem bude zpracováván signál, který do tohoto televizoru přijímáte. Ale to už není o technologické výbavě samotného plazmového panelu.

A co se týká energetické náročnosti plazmových televizorů, podařilo se ji u novějších řad snížit?

Určitě. Je to všechno o vývoji. Jestliže dnes prodáváme plazmy páté, šesté, sedmé generace, musíme hledět na to, jakou striktní politiku ohledně energetické náročnosti zavádí Evropská unie. Nejnovější generace plazmových televizorů společnosti Samsung, která se na trhu objeví v letošním roce, bude splňovat přísné certifikační parametry EU pro známku ECO Flower. Ty určují škály pro maximální odběr elektrické energie při režimu Standby, při aktivním módu, ale nejen to, například také to, jaké materiály jsou použity, jaké výrobní procesy jsou použity s ohledem na ochranu životního prostředí, jaké materiály jsou použity na obal a mnoho jiných kritérií, a teprve po jejich splnění může konkrétní televizor získat nálepku ECO Flower.

Co když ji nezískáte?

Bude to znamenat, že naše televizory jsou energeticky více náročnější než ty od konkurence, a ztratili bychom tím konkurenční výhodu.

Nebude EU požadovat, aby se energeticky náročnější televizory stáhly z prodeje?

Nebude to požadovat do určité doby. Nejsem ale takovým znalcem evropských předpisů, abych vám z hlavy řekl, že půjde o rok 2015 nebo pozdější termín. Mám k tomu ale podklady a výňatek z evropského práva, v němž to je přesně popsané.

Kdybyste měl říct, co je lepší: LCD nebo plazma, co byste odpověděl?

Je to otázka osobního přístupu. Samsung vždycky razil filosofii umožnit zákazníkovi volbu. Jestliže je fanouškem plazmové technologie, ať už z toho důvodu, že mu nabízí podání barev, které mu vyhovuje, nebo nabízí černou v té kvalitě, jakou si přeje… Existuje spousta subjektivních kritérií, o kterých bychom se mohli bavit. Je to věc osobního přístupu a preferencí. Existují lidé, kteří nedají dopustit na plazmový obraz, který je měkčí, přirozenější, a na druhou stranu pak ti, co potřebují přesně řezané ostré kontury, které nabízí LCD nebo LED televizor.

Často se v těchto sporech o výhodách plazmy nebo LCD argumentuje podáním černé barvy a dynamických kontrastů.

O tom snad ani nemá smysl vést debatu, protože ty tam jsou doby, kdy dynamický kontrast 60 000 : 1 byl vrcholem u plazmových panelů, zatímco LCD televizory se krčily někde vzadu s kontrastem 3 000 : 1. Dnes máme k dispozici LED technologii, která dokáže dát kontrasty v poměru 1 000 000 : 1, což jsou hodnoty daleko, daleko předčící plazmy. Jsou to však hodnoty, které můžeme používat jako marketingový nástroj, ale jak si je jako zákazník změříte? Divák nemá absolutně žádnou šanci, pokud nevlastní vybavenou laboratoř, zjistit, zda například televizor, kterému proklamujeme dynamický kontrast 100 000 : 1, má výhodu oproti plazmě, která má proklamován kontrast 60 000 : 1.

Plazmové televizory jsou obecně méně prodávané než LCD nebo LED panely. Čím si to vysvětlujete? Jsou už opravdu za zenitem a postupně z trhu úplně vymizí?

Ano. Je to výrobní náročností, plazmová technologie je dražší. Výroba LCD panelu, který je přímým konkurentem plazmy, je momentálně mnohem levnější. A čím více prodáme LCD televizorů, tím levnější je pro nás jejich výroba. Pokud si vezmu poměr prodeje plazmových a LCD televizorů na českém trhu, ročně se zde prodá 600 tisíc LCD televizorů, ale pouze 100 tisíc plazmových panelů. Rozdíl je jasný.

Když tedy srovnáte výrobní cenu jedné přibližně stejné LCD televize s plazmou, při stejné úhlopříčce a obdobném vybavení, o kolik procent je výroba LCD levnější?

Určitě by se dalo dojít k nějakému číslu. Je to v podstatě o ceně panelu, všechno ostatní je nákladově velmi podobné jako u plazmy. Obě technologie jsou ale absolutně odlišné. Občas v této souvislosti používám příměr k benzínovému a dieselovému motoru u auta. Oba vám poskytnou stejnou službu, automobil vás doveze z jednoho místa na druhé. Otázka je, za jakého komfortu, a za jakých provozních nákladů. Podobné to je u plazmy a LCD televizoru. Oba vám poskytnou obraz, ale otázka stojí, za jakých výrobních a provozních nákladů, a za jakého komfortu. Někdo si potrpí na rychlá sportovní auta, jiný si rád pohoví v kůži.

V čem si hovíte, pokud jde o televizi, vy? Jaký typ televizoru máte doma?

Doma mám LCD televizor a letos se chystám přejít na LED TV s WiFi připojením na Internet a právě dokončovanou DLNA síť.

Jako manažer Samsung musíte televizory doma měnit asi docela často, ne?

Zdálo by se, že ano. Mám jednu hlavní televizi v obývacím pokoji, a tu neměním (manželka si na její unikátní design již hodně zvykla). Když potřebuji otestovat nové modelové řady, vezmu si je sebou do pracovny, kterou mám hned vedle obývacího pokoje, a tam je v rámci časových možností během dvou až tří týdnů vyzkouším.

Ondřej Lukáč - 2

Takřka nezbytnou součástí integrovaných digitálních televizorů jsou dnes různé druhy digitálních tunerů. Prakticky všechny televizory Samsung obsahují vedle DVB-T tuneru pro příjem zemské digitální televize také kabelový tuner DVB-C. Kdy na českém trhu nabídnete televizory, které budou obsahovat vedle těchto dvou i satelitní tuner DVB-S? Slibovali jste je již předloni.

Slibovali jsme je, a svému slibu nakonec dostojíme letos, zhruba za dva měsíce.

Můžete k tomu říci něco bližšího? Co to bude za typ televizoru?

V rámci celého portfolia Samsung televizorů, ať už půjde o plazmy, LCD nebo LED televizory, budeme mít dvě modelové řady s tímto takzvaně triple tunerem, čili s tunery DVB-T, DVB-C a DVB-S/S-2.

Jak se to projeví na jejich ceně?

Premium pro satelitní tuner jsme stanovili okolo dvou až tří tisíc korun.

Někteří naši čtenáři si stěžují, že DVB-C tunery na televizorech Samsung příliš nefungují, nebo jen problematicky. Zaregistrovali jste nějaké takové podněty?

Občas se k nám tyto informace samozřejmě donesou. Je to hodně individuální, závisí na poskytovateli kabelové sítě, na SVODech… Nikdy jsem se osobně nezabýval nějakým konkrétním případem. Vím však, že jsme něco podobného řešili. Nechtěli jsme se dostat do takových problémů, v jakých byla naše konkurenční společnost před jedním nebo dvěma lety, když slavnostně oznámili, že mají kabelový tuner, ale moc nebo téměř jim to nefungovalo (šlo o společnost Philips, která tyto tunery testovala s kabelovou společností UPC, pozn. red.).

Kabelové společnosti svoje digitální vysílání kódují, a diváci se tedy neobejdou bez dekódovacích karet. Ty bývají většinou spárované s digitálním set-top-boxem, který zákazníkovi dodává operátor. Set-top-boxu by se ale dalo vyhnout, kdyby se použily moduly spárované s dekódovací kartou, které se dají vsunout do CI slotů na televizorech s kabelovým tunerem. Jde to u televizorů Samsung?

Mělo by. O tomto tématu jsme hovořili s největším českým kabelovým operátorem, společností UPC. Ona má svoje moduly spárované s kartami, které fungují a naše televizory na ně byly v loňském roce testovány. Výsledek byl naprosto pozitivní, nenarazili jsme na jakoukoli závadu. Funguje to.

Takže se už nyní dají od UPC získat moduly s kartou pro televizory Samsung s kabelovým tunerem? Nevšiml jsem si, že by to UPC nějak komunikovala.

Je pravda, že UPC tuto možnost nijak nepropaguje. Ale toto řešení tu určitě existuje (DigiZone.cz připravuje o modulech pro příjem digitální kabelové televize speciální článek s recenzí, pozn. red.).

Čili když bych měl televizor od Samsungu s kabelovým tunerem a CI slotem, a nechci si kvůli kabelovce od UPC pořizovat set-top-box, na koho se mám obrátit?

Buď na infolinku Samsungu, nebo na prodejce, který vám nabídl kabelovou televizi od UPC, nebo na toho, kdo vám ji instaloval. Neříkám, že to je vyloženě nadstandardní služba, ale jde o něco, co UPC nenabízí v první řadě. O tomto řešení ale vědí.

Jako zákazník se tedy musím pídit po tomto řešení a teprve potom mi ho UPC umožní.

Ano, zde je to o přístupu poskytovatele obsahu.

Jednali jste i s jinými kabelovými společnostmi o testech jejich modulů a karet na vašich televizorech?

Byli jsme s nimi v kontaktu. Ne všechny kabelové společnosti ale nabízejí digitální vysílání, některé mají stále jen analogovou nabídku.

Bude možné do nových televizorů se satelitním tunerem vsouvat také moduly s přístupovými karty k satelitním platformám?

Ano, ale pouze do těch televizorů, které budou mít satelitní tuner.

Ale jak modul, tak kartu bude muset dodat poskytovatel satelitní televize, protože budou spárované, stejně jako u digitální kabelové televize. Kartu nebude možné použít do jakéhokoli modulu.

Přesně tak, to je ta informace, kterou zákazník získá u svého poskytovatele služeb.

Přede dvěma lety jste na jedné konferenci řekl, že Samsung připravuje také televizory s tunery DVB-T2. České Radiokomunikace chtějí v této normě testovat a do pěti let na ni zcela přejít ve svých digitálních sítích. Kdy se tedy objeví na českém trhu televizory „DVB-T2 ready“?

V současné době k tomu nemohu sdělit žádnou přesnou informaci. Vím, že DVB-T2 tunery jsou momentálně nasazovány v rámci zemí západní Evropy, kde se už prostřednictvím DVB-T2 vysílá. U nás zatím probíhají jednání s Českými Radiokomunikacemi o tom, že bychom provedli laboratorní test tohoto vysílání. Máme k tomu prototypy televizorů s DVB-T2 tunery.

To je zajímavá informace. České Radiokomunikace dříve úzce spolupracovaly se společností Sony, testovaly třeba upgrade firmware u televizorů Bravia přes digitální vysílače. Čekal bych tedy, že se spíše dohodnou na testu DVB-T2 se Sony.

Upgrade firmware pro Sony přes DVB-T vysílače funguje. My jsme o této možnosti s Českými Radiokomunikacemi také jednali, ale ve chvíli, kdy máme televizory vybaveny USB konektorem, aktualizace firmware je z našeho pohledu daleko přístupnější a levnější prostřednictvím stažení softwaru z našeho webu. Přesto tuto činnost raději doporučuji přenechat na autorizovaného servisního partnera.

Kdyby České Radiokomunikace do pěti let skutečně přešly v zemském digitálním vysílání na normu DVB-T2, co by to znamenalo pro diváky? Museli by si všechny televizory, které si dosud nakoupili, vyměnit? Nebo tyto televizory budou schopny upgradu pro příjem signálu DVB-T2?

S největší pravděpodobností ano.

Samotnému mi to připadá jako docela dobře vymyšlený byznys. České Radiokomunikace by zrušily vysílání v DVB-T, všechny domácnosti závislé na pozemním digitálním signálu by v tu chvíli musely „přezbrojit“, což by znamenalo v podstatě další přechod na novější typ digitálního vysílání a novou vlnu nákupů digitálních televizorů, vhodných pro příjem DVB-T2.

A kdo ten přechod na DVB-T2 garantuje?

Chtějí ho České Radiokomunikace. Proto se ptám, zda bude možné televizory, které jsou v současné době na trhu, doplnit o nějaký modul, který by umožnil příjem DVB-T2.

Z hardwarového hlediska jsem si téměř stoprocentně jist, že to tak snadné nebude.

Sony už začalo vyrábět demodulátor pro příjem DVB-T2 vysílání a nabídne ho v nové řadě televizorů Bravia, určené pro britský trh.

Právě, jde jen o britský trh, kde je všechno jinak než u nás. Na druhou stranu, nic není nemožné. Když to umí jeden, umí to i druhý. Mohl bych za Českou republiku přijít do centrály Samsungu v Koreji a tvrdit, že potřebuji vyvinout tuner DVB-T2. Jenže v tu chvíli po mě budou chtít přesné technické specifikace, protože by to znamenalo investovat do vývoje a nastavení výroby. Ale v okamžiku, kdy jim nejsem schopen dát přesné specifikace, garantované nějakou autoritou, ať už by to byl Český telekomunikační úřad (ČTÚ), vláda nebo ministerstvo, by to byl velký risk.

Zatím to tedy vypadá, že přechod na DVB-T2 je jen otázkou Českých Radiokomunikací a jejich obchodních zájmů.

Přesně tak.

Ondřej Lukáč - 3

Pojďme k otázce aktualizací firmware u televizorů od Samsungu. U starších řad nebylo funkční třídění naladěných stanic. Podařilo se vám tento problém odstranit?

Na vývoji nového firmwaru jsme začali pracovat, ale řeknu to takto: považujeme to za vlastnost výrobku. V okamžiku, kdy si zákazník chce třídit programy podle svého, má možnost si je dát do takzvané favoritní položky a v ní se potom pohybovat.

Na jednoduché změny v řazení naladěných programů posouváním v seznamu se ptá i jeden z čtenářů DigiZone.cz. K noční můře přirovnává výběr okna pro zadání čísla předvolby z hlavního menu na pět kroků a potvrzování pro každý z více než sta naladěných programů přes kabelovou televizi od UPC. Protože nelze použít manuální ladění, musí si tento postup zopakovat, kdykoli se změní frekvence nebo přibude nový program v nabídce UPC.

Na třídění programů jsou mezinárodně dané tabulky, které musíme dodržovat.

Jiného čtenáře by zajímalo, zda nabízíte upgrady firmware LED televizorů řady 6 000. Co se mu na televizoru „vylepší“, když si takový firmware stáhne?

Upgrady firmware pro tyto televizory máme, nicméně bych vzhledem k tomu, že se jedná o velký zásah do systému televizoru, osobně nedoporučoval provádět to doma, ale nechal bych tuto věc na autorizovaném servisu. Chybným krokem by mohl televizor zničit.

Skupina programátorů okolo webu samygo.source­forge.net začala vyvíjet vlastní „šedé“ firmwary pro televizory Samsung, které řeší dlouhodobě neřešené problémy v oficiálních firmwarech, jako například nemožnost změnit poměr stran (aspekt radio) při přehrávání přes USB nebo síť, nebo nabízí možnost přehrávání filmů přímo ze síťových disků namísto používání nespolehlivého DLNA, které často ani neumožňuje film přetáčet či pozastavit. Plánujete, že vylepšení „šedých“ firmwarů v budoucnu naimplementujete i v oficiálních firmwarech?

Tyto „šedé“ firmwary se ke mně ještě nedostaly, takže je nemůžu porovnat. Možná, že naše vývojové laboratoře nakonec rekrutují někoho z této skupiny.

Mezi základní výbavu současných digitálních televizorů patří podpora HD formátu. Jak je na tom v tomto ohledu Samsung? Převládají u vás televizory „HD ready“ nebo „full HD“? A nabízíte vůbec ještě televizory, které nepodporují vysoké rozlišení?

Vezmeme-li si modelové řady Samsungu nabízené v loňském roce, tedy řady 4, 5, 6 a 7, pak řada 4 obsahuje televizory, které jsou „HD ready“ a od páté řady výše jsou všechny modely „full HD“. V naší nabídce momentálně naprosto převládá full HD rozlišení, a touto nenásilnou metodou k němu dostáváme i naše zákazníky. Divák si může koupit HD televizor za 10 tisíc korun, ale full HD ho vyjde jen o dva tisíce dráž. A zároveň bude připraven na situaci, že si koupí Blu-ray přehrávač a bude ho moci na tomto televizoru využít naplno.

Čerstvější novinkou jsou LED televizory s podsvícenou obrazovkou, které jste začali na českém trhu nabízet loni. Vysvětlete, v čem se liší od klasických LCD televizorů.

Jde především o technologii, která využívá podsvícení obrazu. Klasické LCD znáte, dovedete si ho představit jako monitor u počítače. Jsou na něm vrstvy filtru, vrstvy, které tvoří stínítko, a zezadu je tento panel podsvěcován několika trubicemi podobnými těm, které na nás svítí ve formě zářivek ze stropu místnosti, kde děláme tento rozhovor. Tyto trubice někdy obsahují těžké kovy, které do budoucna nebudou slučitelné s předpisy EU, a jsou energeticky náročnější. V našem pojetí je LED televizor takovým televizorem, který používá pro podsvícení LED diody a nikoli trubice. V případě Samsungu tyto LED diody nejsou v rámci celého panelu vzadu, ale po celém jeho obvodu a světlo rozvádějí po tomto obvodu televizoru směrem dovnitř. Pomocí speciálního rastru je toto světlo odráženo na stínítko. LCD krystaly se natočí, propustí světlo, v případě potřeby se natočí zpátky, a světlo z LED diody jimi neprochází.

Na začátku našeho rozhovoru jste řekl, že Samsung se svými LED televizory v loňském roce obsadil asi osm procent celkového trhu s LCD televizory v Česku. Přesto jde o poměrně drahé panely. Dá se očekávat, že jejich cena bude postupně klesat? A na jakou úroveň by se mohla dostat?

Je jasné že klesnou, ale na jakou nejnižší úroveň by mohly klesat je otázkou spekulací. Fakt je ten, že technologie typu LED, AMOLED a další postupně vytlačí a nahradí LCD televizory. Dnes už snad mohu prozradit, že ze stávajících třech modelových řad LED televizorů, které jsme uvedli na český trh loni, bude letos dvojnásobek. Chystáme řady 4 000, 5 000, 6 000, 7 000, 8 000 a 9 000. A když to trochu upřesním, zečtyřnásobujeme počet televizorů jako takových.

Řekněte mi cenové relace těchto televizorů.

Cenové relace jsou zatím předmětem obchodního tajemství. Budeme se pohybovat na úrovni stávajících LED televizorů, ale tyto nové modely budou daleko, daleko lépe vybavené.

Bavíme se tedy o koncové ceně okolo 40 až 70 tisíc korun?

Jakou úhlopříčku máte na mysli? Na trh totiž budeme uvádět LED televizory od těch nejmenších obrazovek s úhlopříčkou 19´´ a budeme končit na úhlopříčce 65´´. Všechno to budou televizory podsvícené LED diodami. Půjdeme napříč HD, full HD rozlišením, půjdeme napříč 50, 100 či 200 Hz. Kdo si to dnes může na našem trhu dovolit?

Vedle klasických LED televizorů jste zmínil i technologii AMOLED, OLED. Jeden ze čtenářů DigiZone.cz se ptá: Na LCD televizoru vidím stále rozmazaný obraz při rychlých, například sportovních scénách. Doba odezvy je stále ještě vysoká. Na plazmových televizorech mi zase vadí vyšší spotřeba. Mít tak televizi se spotřebou LCD a odezvou plazmy… Vyřeší to až technologie OLED?

Ano.

Ale v jiných cenových relacích…

Samozřejmě. Vezměte si, za kolik se na začátku prodávaly plazmové televize! 600 tisíc korun za čtyřicetipalcovou televizi, to byly tenkrát tak nehorázné peníze, a podívejte se, přesto plazma přežila. Svá nejlepší léta má sice za sebou, ale stále existuje. AMOLED přijde, bude tady, nahradí LED televize, ale samozřejmě jako prémiová kategorie bude začínat s cenami, které to svoje Premium ponesou.

Takže půjde o ceny nad 50 tisíc korun? Nebo nad 100 tisíc?

Nechci se v tuto chvíli chytat nějakých zádržných bodů, protože si sice můžeme s výhledem do dvou nebo tří let naplánovat „cenovou relaci“, ale trh se může posunout někam jinam, nebo se zastaví jeho růst. Nevím, co se stane.

Na nedávném veletrhu CES v Las Vegas představil Samsung dosud největší OLED televizor s úhlopříčkou přes jeden metr. Kdy se takové televize od Samsungu dostanou na český trh?

Model vystavovaný na veletrhu CES byl zatím jen prototyp. Můj osobní odhad je takový, že si počkáme ještě zhruba tak dva roky. Ale samozřejmě se musí na trhu vytvořit místo pro tuto technologii. Dnešní všudypřítomná ekonomická krize těmto novinkám bohužel nenahrává do karet. Naopak, nutí firmy držet tyto technologie ještě stále v šuplíku a čekat, až přijde lepší doba.

Doba sice nenahrává novým technologiím, ale všichni významní výrobci televizorů se zbláznili do 3D technologie. Jak je na tom Samsung s trojrozměrnými televizory?

Také jsme se pustili do vývoje 3D. Je to všudypřítomný trend, který určitě nabude větších rozměrů než doposud. Vezměte si, že před dvěma třemi lety se objevily teprve první pokusy přiblížit divákovi požitek z 3D filmů ve větší míře. Technologie byly více či méně dokonalé, ale vždycky, když přichází něco nového, a to se děje bohužel i u 3D, narážíme na nedostatečnou podporu vzniku obsahu pro nový typ vysílání.

Právě, na co by se český divák na takovém 3D televizoru díval?

Televizory Samsung, tedy určité modelové řady, v sobě mají velice výkonný procesor, který dokáže klasické 2D vysílání přepočítat a poskytnout zákazníkovi obraz už ve 3D formě.

Ale divák k tomu potřebuje speciální brýle.

Ano, ale berme to tak, že to je vlastnost této technologie, která je podmíněna brýlemi. Jsou to samozřejmě aktivní brýle, LCD, přepínající pravé a levé oko, synchronizující svoji frekvenci s obrazovkou tak, aby byl docílen co nejlepší 3D efekt. Brýle jsou samozřejmě na jednu stranu určitou „překážkou“, pořád to je něco navíc, na co si bude muset člověk zvyknout.

Ondřej Lukáč - 4

Čili už dnes mají někteří zákazníci doma televizory značky Samsung, které jsou schopny přepočítávat 2D obraz na 3D?

Ne. To se týká nové modelové řady, kterou jsme představili na veletrhu CES v Las Vegas a v rámci Evropy ji budeme představovat někdy na začátku druhého kvartálu letošního roku.

A k těmto televizorům budete nabízet i ony brýle.

Ano. Brýle jako takové budou k dostání v několika různých modifikacích a velikostech, protože koupíte-li si televizi „3D ready“ a budete mít 3D obsah, nebudete přece takový sobec, že byste si k této televizi koupil jen jedny brýle. Pokud máte manželku a děti, potřebujete jich víc. Proto plánujeme prodejní akce typu kupte si 3D televizor a dostanete k němu troje nebo čtvery brýle.

A co obsah v 3D? Co budou moci čeští diváci na takovém televizoru s brýlemi sledovat?

Pokud vím, tak do poloviny prvního pololetí by se mělo na evropském trhu objevit zhruba 50 filmových titulů, které už budou natočeny v 3D. Nevím, zda jste to slyšel, ale zhruba polovina přenosů ze světového šampionátu ve fotbale by měla být už dostupná i ve 3D. Takže se dostáváme do situace, kdy zákazník dostane 3D obsah nejenom z Blu-ray nebo počítače, ale už si ho může chytnout i „ze vzduchu“.

O 3D přenosech z fotbalového šampionátu jsem slyšel, ale je otázka, zda-li je bude nějaká televize v České republice nabízet.

Ano, to je pravda.

Nejednali jste s televizemi o tom, zda se chystají na 3D vysílání?

Ne.

A co opravdové 3D vysílání bez brýlí?

To je otázka na jinou stranu. Můžeme nabídnout technologii, která dovede reprodukovat 3D obraz bez toho, aniž by divák musel používat speciální brýle, ale záleží na obsahu.

Mnoho diváků by to uvítalo, zvlášť ti, kteří nosí dioptrické brýle a teď si kvůli 3D musí na tyto brýle nasazovat ještě jedny.

Uvidíme. Samsung 3D bez brýlí umí, byť pod jinou divizí než je spotřební elektronika. Taková možnost existuje.

Přicházíte s 3D televizory proto, že to chcete vy sami, nebo proto, že tuto technologii nabídnou i konkurenční firmy jako Sony, Panasonic nebo LG, a nechcete být pozadu?

Pozadu bychom nebyli určitě, protože budeme jedni z prvních, kdo tyto televizory uvedou na trh. Není to o tom, že bychom se báli. 3D je všeobecně vnímaný trend, který je nastolen a už dlouho běží. Vezměte si, jakým způsobem zpopularizovaly 3D filmy v kinech. Dříve jsme měli v České republice jeden Imax s 3D produkcí, dnes se už do standardních multikin v regionech dostává 3D technologie, byť v trošku jednodušší formě, ale je tam.

Je pravda, že když porovnám návštěvnost filmu v 3D a v klasické formě, sály s 3D projekcí bývají takřka vždy vyprodané, zatímco ty ostatní jsou obsazené mizivě. Na „normální“ filmy chodí stále méně diváků.

To je trend, který se pomalu přesouvá i do oblasti spotřební elektroniky.

Chystá Samsung zavedení nějakého loga „3D ready“, kterým bude označovat televizory schopné reprodukce trojrozměrného obrazu?

Ano, toto logo je ve vývoji.

Všimnul jsem si, že Samsung ohledně vývoje 3D služeb uzavřel spolupráci s majitelem UPC, společností Liberty Global. Dotkne se tato spolupráce nějakým způsobem České republiky, nebo jde čistě o nadnárodní záležitost?

Je to nadnárodní kontrakt, který ovšem může ve finále vyústit v daleko lepší a užší kooperaci mezi těmito dvěma firmami na českém trhu. Když se podíváte, jaký fenomén se stal z 3D filmu Avatar, že se díky jeho skvělému načasování v kinech začaly denně objevovat zprávy o 3D na stránkách novin, časopisů i na blozích… Nemůžeme se tvářit, že tato technologie neexistuje. Naopak.

Vraťme se do reality. Na vybraných televizorech Samsung je možné sledovat některé internetové stránky a videoslužby z internetu. Výběr je zatím hodně omezený a většinou jde o zahraniční weby. Plánujete jejich rozšíření? Konkrétně mne zajímá třeba iDnes.cz a video archiv České televize.

Rozšíření nabídky díky serveru Samsung Apps, což je vlastně takový „butik“, kde si svůj obsah vybíráte a definujete vy, je záležitostí nově uváděných modelových řad. A co se týče do češtiny lokalizovaného obsahu, ano, mohu ho slíbit.

A můžete to slíbit od kdy?

Všechno je otázkou vývoje a certifikace. Mohu říci, že s oběma těmito subjekty jsme postoupili do fáze testování a certifikace.

Teď nabízíte možnost sledovat které weby? Je mezi nimi Nova, respektive její web tn.cz?

Ne, ten nabízí televizory od Panasonic prostřednictvím technologie Viera Cast. Česká republika byla vybraná jako jedna z mála zemí v Evropě, kde působí Panasonic, jež byly podporovány ve vývoji této aplikace. Pro český trh i národní zastoupení Panasonicu to znamená určitě velkou poctu. Na druhou stranu mi toto spojení pouze na jednu stanici osobně připadá hodně limitující. Internet se stává všudypřítomným a nemůžeme se ani v případě televizorů tvářit, že nenexistuje. Musíme zákazníkovi nabídnout možnost přístupu na internet, ale zatím jen k určitému obsahu a dát mu možnost vybrat si, který z těch obsahů chce. Zda se chce dívat na fotky, videa a sdílet je přes Picasu, či YouTube, na zpravodajství Yahoo nebo iDnes, případně České televize. To je otázka, na kterou v tuto chvíli není přesná odpověď. Je to o potřebě zákazníka a naší schopnosti ji uspokojit.

Teď ji tedy uspokojujete jak? Jaký má divák na televizorech Samsung výběr?

Na televizorech Samsung máme zpřístupněny panevropské či celosvětové weby typu Yahoo, YouTube, atd. Od letošního roku chystáme velké rozšíření těchto služeb, jak jsem již zmínil server Samsung Apps, zákazník bude mít přes připojení televizoru k Internetu přístup k serveru se seznamem widgetů, ze kterého si stáhne widgety, které budou předmětem jeho zájmu a bude si moci svoji knihovnu widgetů měnit podle libosti. Když to přeženu, jestliže ho omrzí Yahoo, vymaže jeho widget a ze serveru si stáhne widget Bloomberg nebo České televize, případně Picasu.

Počet widgetů, stažených do knihovny v televizoru, je nějakým způsobem omezen?

V tuto chvíli je omezen zhruba počtem sta pozic.

Ondřej Lukáč - 5

To jich je tam už tolik?

Bude.

Je nějaká naděje, že služby České televize přes její internetový archiv budou zdarma? Nebo se počítá s nějakým obchodním modelem, za který bude muset zákazník platit?

Tento obsah je zdarma v rámci iVysílání České televize.

Ale za určitý obsah na internetových stránkách ČT se platí.

Ano, je tam částečně zpoplatněný archiv.

Bude se třeba kontrolovat, že uživatel widgetu České televize je plátcem koncesionářského poplatku?

Pokud bychom se měli bavit o oblasti placených obsahů na internetu, v závislosti na poskytovateli tohoto obsahu bychom museli najít příslušný byznys model, který by zajišťoval výnos pro obě strany. Takže v tuto chvíli neříkám ani ano, ani ne. Je potřeba to dořešit.

Chystáte se lokalizovat knihovnu Content Library s tipy na vaření, hrami a meditační hudbou? Zatím je tato služba dostupná pouze v angličtině. Lokalizace do češtiny by nemusela být tak náročná.

Určitě chystáme rozšíření této služby. Co se týče upgradu tohoto typu obsahu, je a bude k dispozici na internetu. Televizory mají USB připojení, takže přes něj se dá služba aktualizovat. Ale v češtině to tento rok nebude.

Na závěr ještě několik dotazů od čtenářů. Bude Samsung DLNA server v budoucnosti podporovat transcoding titulky?

Měli jsme takový požadavek. Pokud vím, zadali jsme ho na úrovni našeho vedení jako jednotný hlas z Evropy do centrály firmy v Koreji.

Proč není zpřístupněn žádný obsah u televize LE40A756 přes to, že internet v televizi byl u produktu inzerován, ptá se další čtenář. Očekával jsem alespoň RSS čtečku, ale ani ta tam není. Při nastavení země na UK je možné zobrazit yahoo widgety s počasím v Británii, ale to mnoho užitku u nás nepřinese. Podle dřívějších vyjádření Samsungu jsem očekával, že obsah se připravuje, ale po nahrání posledního firmware stále nic.

Ano, ale o lokálním obsahu jsme v souvislosti s touto službou nikdy nic neslibovali.

Proč televizory Samsung neumí nahrávat přes USB na flash nebo externí disk? Plánujete tuto funkci doplnit a umožnit výběr pořadů k nahrávání z EPG v televizi a nebo vybavit televizory dvěma tunery?

Ano, v rámci modelové řady, která přijde na trh v příštím kvartálu, plánujeme i funkci PVR. Budeme mít i dvoutunerovou televizi, a k ní budeme dodávat velice luxusní WiFi dálkové ovládání se 7“ LCD obrazovkou, na které si budete moci přehrávat vysílání z druhého tuneru.

Takže na televizoru poběží jeden program, a na dálkovém ovládání bude vidět druhý?

Ano.

Plánujete uvést na trh monitor pro PC zvládající 3D zobrazení, full HD i s DVB-T tunerem?

To spadá v rámci Samsungu pod divizi IT, nicméně neoficiálně to je možné. Podrobnosti však nevím.

Dá se říct, na čem teď pracuje vývojové centrum Samsungu a co by se mohlo v nejbližších deseti letech objevit za nové technologie v oblasti televizorů?

BRAND24

Bude to asi otázka laseru, holografického obrazu, nebo SED technologie… Ono se to těžko předvídá. Když jsem byl před čtyřmi lety v Koreji na schůzce, přiběhl tam inženýr, v ruce měl smotanou ruličku fólie, rozmotal ji, připojil do napájení, do datové sítě a v tu chvíli měl pěkný A4 displej. A to bylo před čtyřmi lety! Díval jsem se na to s otevřenými ústy. Takže těžko říct, co přijde.

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Kterou z nových funkcí jarní modelové řady televizorů Samsung uvítáte nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).