Hlavní navigace

Názor k článku Sedm hříchů datových schránek od Jiří Peterka - dobrý den pane Stieglere, zdravím Vás a velmi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 11. 2009 15:49

    Jiří Peterka
    dobrý den pane Stieglere, zdravím Vás a velmi si cením Vašeho zapojení do zdejší diskuse.

    Současně si dovolím upozornit na to, že novela zákona o archivnictví nemění samotný způsob vyhodnocování elektronického podpisu, ten je zakotven již v zákoně č. 227/2000 Sb. a upravuje jej ještě prováděcí vyhláška MI ČR č. 496/2004 Sb.

    Vámi zmiňovaná novela řeší jinou věc, ve stručnosti: že když v jeden okamžik něco vložíte do důvěryhodného archivu, a přitom náležitě ověříte platnost podpisu, tak že když to po letech zase z archivu vyndáte, můžete považovat tentýž (již dříve ověřený) podpis za stále platný - dokud neprokážete opak (nejspíše že dokument s podpisem v archivu někdo vyměnil).

    K argumentu, že z razítka na zprávě odvodíte datum podpisu na vloženém dokumentu: již v Brně na 3IN jsem Vám oponoval tím, že tuto principiální možnost (schůdnou snad jen pro soud) nepodporuje ani to nejzákladnější, co s elektronickým dokumentem můžete chtít dělat, tedy autorizovaná konverze. Pravidla konverze hovoří jasně a neříkají nic o datu na obalu, ve kterém se dokument ke konverzi právě nalézá či někdy dříve nalézal.

    A BTW, jakým způsobem se jako běžný uživatel dostanu k obsahu logů ISDS, kdybych potřeboval něco prokázat (někomu jinému, než je soud)?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).