Hlavní navigace

Sedm nejvíce nedoceněných seriálů, které musíte vidět

30. 1. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ VIDEO – Většina z nás, kteří máme rádi televizní tvorbu, považuje současnou situaci tak trochu za ráj na zemi.

Vybírat si můžeme z opravdu nepřeberného množství seriálů všech možných stylů. Většina má několik titulů zařazených „ve frontě“ a ke všem se stejně nedostane. Game of Thrones, Peaky Blinders, Walking Dead, Stranger Things… tahle jména všichni znají. 

Co ale třeba Minder o londýnském podsvětí, Electric Dreams o pochmurné alternativě budoucnosti nebo vynikající komedie Lady Dynamite o standup komičce s bipolární poruchou?

PSALI JSME: Pětice seriálových tipů pro adventní dobu 

Přinášíme vám tipy na sedm seriálů, o kterých se sice moc nemluví, ale které byste rozhodně vidět měli. Jsou tam jak intelektuální kousky, tak čistě hardcore akce, vybere si tedy opravdu každý – my samozřejmě doufáme, že všechny přesunete na svůj to-watch seznam. Poděkovat nám můžete v komentářích pod článkem. Text je připraven ve spolupráci s facebookovou skupinou Cinemageddon.

Derek

Mistrovské díly Rickyho Gervaise (The Office), jednoho z nejoriginálnějších komiků dneška. Hraje v něm Dereka Noakese, ošetřovatele v britském domově důchodců, který je ovšem tak trochu k nerozeznání od standardních obyvatel. 

Má spoustu přátel, ta nejnormálnější je asi ošetřovatelka Hannah, kutil Dougie a podivín Kev – nebo třeba přenádherná slečna Deon, která si musí odsloužit veřejné práce, protože kradla boty. Dům plný polovičních bláznů a cynických kreatur nad hrobem je paradoxně představován jako útočiště před daleko šílenějším světem mimo jeho zdi. Takže kdo je tady vlastně blázen?

Dear White People

Skupina černošských studentů je ve škole, kde studují převážně bílí spolužáci, vystavena neustálému útlaku a šikaně s rasistickým podtextem. Kde končí rádoby nevinné rasové stereotypy a začíná reálné zlo? Můžeme říct, že černá kůže je hezká, aniž bychom byli obvinění z rasismu? 

Lze zasadit události ohledně vraždy černocha policistou do scénáře komediálního seriálu? Ano, lze. A to, že lidé mluví o reverzním rasismu (myšleno vůči bílým), jen ukazuje přesah špičkového seriálu.

Alias Grace

Knihu Alias Grace napsala Margaret Atwoodová, autorka veleúspěšné dystopie Handmaid’s Tale. Grace Marksová je obviněna z vraždy služebné a majitele farmy, kde pracovala. Má ale spoustu příznivců, kteří jsou přesvědčeni o její nevině, a najmou špičkového psychiatra, aby se zasadil o její propuštění a aby přišel na to, kdo to vlastně udělal. 

Klasická whodunnit detektivka je zde propojena s psychologickým napětím a sociálními podtóny, tolik aktuálními na konci 19. století, jako zneužívání žen nebo jejich podřadné postavení ve společnosti.

Jordskott

Sousloví „severská detektivka“ se pomalu etablovalo jako terminus technicus, něco jako švýcarské hodinky nebo ruská vodka. Jordskott má oproti běžným mrazivým neo-noir dílkům jednu výhodu: daleko více si všímá prostředí, kde se odehrává příběh detektivky Evy Thörnblad, která přijela do svého rodného města vyšetřit zmizení chlapce. Věří, že to může mít souvislost s její vlastní dcerou, která se ztratila před sedmi lety. Přidejte k tomu lehkou a velmi uvěřitelnou dávku mystiky a máte fantastický seriál klasického typu „nevypnu to, dokud neskončí poslední díl“. S napětím umějí tvůrci pracovat naprosto fantasticky.

The Bureau

Francouzský politický thriller o špiónovi, který se po šesti letech v nedobrovolném exilu v Damašku vrací do standardního života francouzské tajné služby, se může směle rovnat s perlami žánru, jako je například Homeland nebo Americans.

Jeden z nejlepších politických thrillerů vůbec získal ocenění Francouzského syndikátu filmových kritiků. Ve Francii je seriál absolutní jedničkou, v USA patří k nejstahovanějším na iTunes.

Halt And Catch Fire

Absolutní nutnost pro geeky a kohokoliv nad 30 let, kdo má vztah k moderním technologiím. Děj seriálu se odehrává mezi první verzí Microsoft Wordu v roce 1983 a Windows 1995 – a nepoukazuje pouze na (z hlediska historie) nejdůležitější momenty jako Google nebo Facebook, všímá si celkové atmosféry doby. 

Kdo si chce nostalgicky připomenout étos early 90’s nebo se dozvědět, „jak to tehdy bylo“, tenhle seriál to řekne lépe než jakékoliv životopisné ságy.

Marvel’s Runaways (Hulu)

Každý teenager si myslí, že rodiče jsou zlo. Co když ale vaši rodiče jsou doopravdy zločinci, sdružení v celosvětové zločinecké organizaci Pride, a vy a vaši kamarádi (jejich rodiče jsou samozřejmě také v Pride) v sobě objevíte superhrdinské schopnosti, a navíc jste jediní, kdo je může zastavit? Samozřejmě dojdete ke dvěma zásadním zjištěním: spolu jste silnější a kámoši jsou lepší než rodina. Nejnovější příspěvek do kategorie neo-teen seriálů se superhrdinským koncem je jasný tip, až vás přestane bavit Agents of SHIELD.

UX DAy - tip 2

Další tipy

No a kdyby vám to náhodou nestačilo, tak tady je seznam dalších tipů: Babylon Merlin, Fugitives, Electric Dreams, The Expanse, Marseille, Nobel, The Starlost, The Sweeney, Minder, The Sinner, Lady Dynamite, Taboo… svoje tipy pište do komentářů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).