Hlavní navigace

Šéfce Huawei hrozí 30 let vězení, napadení Supermicro neprokázáno, volný pád Nvidie

14. 12. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Huawei prý udělá cokoliv pro získání důvěry. Epic vydá SDK pro cross-play. Duck.com nyní míří na DuckDuckGo. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Kanadská vláda umožnila propuštění zadržené finanční ředitelky Huawei Meng Wanzhou na kauci, která činí 7,5 milionu dolarů. Dcera zakladatele Huawei nicméně musí zůstat ve Vancouveru a nosí GPS náramek. Čeká se na to, zda a jak bude vydána do Spojených států. Podle slyšení u soudu jí hrozí až 30 let vězení. Kanada Wanzhou zadržela kvůli údajnému obcházení sankcí vůči Íránu. Číně se to velmi nelíbí, dožaduje se propuštění a celá aféra nadále vytváří problémy v čínsko-amerických vztazích. Čína „na oplátku“ zadržela bývalého kanadského diplomata v Pekingu Michaela Kovriga, který v zemi nyní pracuje jako konzultant. Někteří západní byznysmeni nyní vyjadřují obavy z cest do Číny a stejně tak je možné pozorovat zdrženlivost od čínských protějšků.

Šéf Huawei pro západní Evropu Vincent Pang řekl Financial Times, že jeho firma „udělá cokoliv“ pro to, aby se pro západní země stala důvěryhodnou. Huawei prý může nabídnout restrukturalizaci, předělání procesů, předělání produktů a tak dále. Několik západních zemí už Huawei zakázalo přístup do stavby 5G sítí, další to zvažují.

Supermicro zaslalo svým zákazníkům dopis, ve kterém píše, že audit nepotvrdil dřívější tvrzení Bloombergu, že by se Číně podařilo do základních desek Supermicra přidat špehovací čip. Bloomberg v článku uvedl, že se tímto způsobem měly nakažené desky dostat třeba do Applu či Amazonu. Zúčastněné strany to od začátku popírají.

Akcie společnosti Nvidia od října spadly asi o polovinu – z tehdejších téměř 290 na dnešních 150 dolarů. Může za to zejména konec horečky v těžbě kryptoměn, na kterou se GPU od Nvidie hodně používaly. Různé velké i menší firmy se také pouští do navrhování vlastních čipů určených pro strojové učení a spol., kde Nvidia rovněž hraje důležitou roli. Letos je na tom naopak celkem dobře AMD. To sice od podzimu také spadlo, celkově ale vyrostlo o 100 procent. EPYC už se sem tam objevuje v serverech a o pár procent snížil dominanci Intelu, špatně na tom není ani Ryzen.

Epic Games v příštím roce zdarma vydá SDK pro cross-platform hraní. Do her by tak celkem jednoduše měla jít integrovat podpora pro hraní mezi více systémy. Epic přidá podporu všech enginů, ne pouze svého Unreal Enginu. Firma vychází ze zkušeností se svým megahitem Fortnite, který cross-play podporuje.

Doména Duck.com nyní odkazuje na vyhledávač DuckDuckGo. Tu doposud vlastnil Google a přesměrovával ji na vlastní vyhledávání. DuckDuckGo proti tomu protestoval, protože to prý mátlo uživatele a Google měl využívat svého postavení.

Původní Doom slaví 25 let. Jeho spolutvůrce John Romero pro něj proto vytvořil novou epizodu s devíti single-player a devíti multi-player úrovněmi. Jako WAD bude k dispozici zdarma, pořídit si ale lze také krabicovou edici. Dílo vyjde v polovině února příštího roku.

Nástroji Microsoft Teams se podle všeho daří. Studie Spiceworks ukazuje, že jeho podíl mezi chatovými komunikačními nástroji ve firmách vzrostl na 21 procent. Slack je na 15 procentech a jasně se 44 procenty vede Skype for Business. Podíl 11 procent si drží Google Hangouts, služba se ale propadá. Za růst Teams může to, že Microsoft zpřístupnil verzi zdarma a službu dodává společně s Office 365.

Tor už je ze 49 procent placen z příspěvků soukromého sektoru, a nikoliv americké vlády. Ta ještě v roce 2015 skrze různé programy a organizace přispívala 85 procenty. Dalším velkým státním podporovatelem je Švédsko.

Podíl chatovacích aplikací ve firmách
Autor: Spiceworks

Podíl chatovacích aplikací ve firmách

Dell ve třetím kvartálu opět prodal nejvíce kusů serverůpočítá IDC. Meziročně vyrostl o 10,5 procenta a drží si první příčku s podílem necelých 18 procent. Druhý Hewlett Packard Enterprise má přes 14 procent a meziročně spadl o devět procent. Další tři příčky drží čínští výrobci Inspur (růst přes 90 procent), Lenovo (růst přes 27 procent) a Huawei (růst 41 procent).

Dell se také 28. prosince oficiálně vrátí na burzu v New Yorku. Nepůjde se přes tradiční IPO, ale skrze „tracking“ akcie navázané na podíl ve VMwaru. Dell se nejdříve z burzy stáhl, aby mohl provést rychlou reformu. K té přibyl obří nákup EMC. Společně to vytvořilo růstovou silnou firmu, ovšem s dluhy, které je nutné financovat.

Apple investuje miliardu dolarů do stavby nové základny v Austinu v Texasu. Postaví prostory pro 15 tisíc zaměstnanců. Austin už je s 6200 zaměstnanci pro Apple druhé největší centrum hned pod Cupertinu. Texaské město zároveň aspiruje na to stát se jedním z hlavních technologických center Spojených států, viz naše reportáž. Apple zároveň postaví nové kanceláře v Seattlu, San Diegu a Culver City a plánuje rozšířit Boulder a Pittsburgh. Apple také provozuje vývojové centrum v Praze.

Apple také kupuje firmu Platoon, která pomáhá tvůrcům hudby produkovat a vydávat jejich díla. Je zřejmé, že Apple chce obejít tradiční vydavatele a s umělci pracovat sám. Podobnou cestou už se vydalo také Spotify.

Cloudový hosting Digital Ocean v ostré verzi spouští Kubernetes jako službu. Ta od května běžela v testovací verzi, které prozatím využilo 30 tisíc vývojářů. Novou službu pro Kubernetes a serverless spouští také Pivotal. Prozatím je v alfaverzi.

Google se dál hodně zajímá o velký trh v Indii. Nově kupuje tamní aplikaci Where is my Train, která umožňuje hledat vlaková spojení a nakupovat jízdenky. V Indii operuje kolem 14 tisíc vlaků. Podle India Economic Times akvizice vyšla až na 40 milionů dolarů.

Microsoft rozjel Microsoft 365 Insider program, který se řadí vedle podobné programy v rámci Windows a Office. Microsoft 365 kombinuje předplatné Office 365, Windows 10 a dalších služeb a Insider program umožňuje přístup k novinkám a podobně.

BRAND24

Trello, které je vlastněné podnikem Atlassian, kupuje startup Butler. Pomocí něho chce přidat funkce pro automatizaci složitějších procesů.

Velká čtyřka pokračuje v pronikání do technologických oblastí. Accenture tentokrát kupuje firmu Adaptly, jejíž nástroje umožňují z jednoho místa spravovat online reklamu na více službách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).