Hlavní navigace

Sem se normálně nepodíváte. Jak funguje DVB-T a DVB-T2 vysílač na pražské Novodvorské?

18. 2. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Karel Choc
Firma Digital Broadcasting nechala zájemce a specializované techniky nahlédnout do veřejnosti nepřístupného prostoru svého DVB-T a DVB-T2 vysílače v Praze.

V uplynulých dvou týdnech se konaly v Praze čtyři semináře o přechodu na DVB-T2 pro servisní techniky a firmy, kterých se dosud zúčastnilo přes sto dvacet zájemců. Pořádala je společnost Digital Broadcasting, operátor dosavadního celoplošného DVB-T multiplexu 4, regionální DVB-T sítě 7 a přechodového DVB-T2 multiplexu 13. 

O náplni těchto seminářů už informoval obsáhlý článek na webu DigiZone. Další z avizovaných akcí proběhne ve čtvrtek 7. března v konferenčních prostorách brněnské Fakultní nemocnice. Zájemci o účast mohou využít kontaktní formulář na webu operátora.

Vysílač na Novodvorské.

Shrnutí faktů a novinek, která zazněla na samotném semináři, doplníme ještě o fotografie a popis unikátního zážitku z prohlídky vysílací technologie jedné z vysílacích lokalit firmy Digital Broadcasting.

Budova, na níž je vysílač umístěn.

Venkovní anténa

Vysílač Novodvorská se nachází v Praze 4, na střeše čtrnáctipatrové budovy hotelu DC Rezidence. Na střeše je umístěn příhradový stožárek s vysílací anténou a technologický kontejner pro umístění vysílacích a přenosových zařízení.

Technologický kontejner s vysílací technologií.

Vysílací anténa je od italského výrobce SIRA, což je dceřinná firma renomovaného německého výrobce Kathrein. Anténa je ve formě laminátového tubusu uvnitř s několika patry prvků typu Superturnstile, což je v radiotechnice termín pro všesměrový systém s horizontální polarizací složený z jednotlivých anténních jednotek v podobě „motýlků“. 

Stožár s anténou.

Laminátový tubus antény.

Konstrukce anténních prvků zajišťuje takřka vyhlazený diagram v horizontální rovině bez výrazných propadů. Krycí laminátový tubus antény je v červenobílém provedení z důvodů lepší viditelnosti pro letecký provoz.

Detail anténní konstrukce (klikněte pro zvětšení).

Technické detaily antény (klikněte pro zvětšení).

Připojení antény zajišťuje masivní feeder.

Připojení antény k vysílačům zajišťuje masivní koaxiální kabel (feeder) impedance 50 ohmů se středovým dutým vodičem i stíněním z tvrdé mědi.

Dvojice GPS antén a mikrovlnná parabola.

Na stožárku se dále nacházejí dvě GPS antény (kloboučky) pro synchronizaci vysílačů a parabolická mikrovlnná anténa záložní distribuční trasy pro případ výpadku hlavní optické trasy.

Vnitřek kontejneru

Uvnitř technologického kontejneru se nacházejí vysílače, sdružovač a technologie potřebná pro distribuci signálu na lokalitu (konektivita). 

Vnitřek technologického kontejneru.

Začneme od konce, konektivita je zajištěna optickou trasou, kterou je sem dopraven distribuční datový tok každého ze tří multiplexů. Ten je dále kabelem přiveden ke každému z vysílačů ve formátu ASI (asynchronní sériové rozhraní).

Konektivita zajišťuje optická trasa.

Vysílače se zde aktuálně nacházejí tři, první dva jsou od výrobce Electrolink a jsou použity k vysílání v normě DVB-T multiplexu 4 na kanále 42 a regionální sítě 7 na kanále 37. Třetím je nejnovější přírůstek výrobce Rohde-Schwarz, který vysílá přechodovou síť 13 v normě DVB-T2 na kanále 24. 

Sdružovač pro sloučení signálů z různých vysílačů.

Po překlopení přechodových sítí do finálních v příštím roce, v tomto případě multiplexu PS13 do finálního multiplexu 24, bude vysílač Rohde-Schwarz přeladěn na kanál 42 a bude vysílat právě tento nový multiplex. Ostatní dva vysílače DVB-T budou vypnuty.

Detail sdružovače.

Výstupy všech tří vysílačů jsou sdruženy v tzv. sdružovači, opět od výrobce SIRA. Ještě předtím ale procházejí frekvenčními filtry. Úkolem sdružovače je sloučit signály z vysílačů na různých kanálech do jednoho kabelu, aby mohly být společně dopraveny do vysílací antény. Je to nesmírně sofistikované zařízení skládající se z dutinových rezonátorů, které jsou mechanicky nastaveny na žádoucí parametry. 

Boční pohled na sdružovač.

Na lokalitě se nacházejí sdružovače dva, jeden slučuje signály vysílačů na kanálech 42 a 24 (na fotkách ten černý nahoře) a jím sloučené oba kanály jsou dále sloučeny druhým sdružovačem s kanálem 37 a odcházejí z něj nejsilnějším kabelem do antény (dole vpravo vzadu).

Vysílače od Electrolink i Rohde-Schwarz

Jak vidíme z fotek displeje jednoho z vysílačů, výstupní výkon je necelých 1000 W, což po vyzáření z antény se ziskem asi 10 dB (desetinásobek) ve výsledku odpovídá povolenému vyzářenému výkonu 10 kW ERP v hlavním směru ve vertikální rovině. V horizontální rovině je diagram kruhový, tedy rovnoměrný výkon do všech směrů. 

Pohled na displej vysílače Electrolink.

Vysílače Electrolink jsou vybaveny dvěma paralelními výkonovými stupni, které každý dodávají polovinu výkonu. Takže v případě poruchy jednoho z nich vysílač nevypne zcela, jen se sníží výstupní výkon na polovinu. Na displeji také vidíme možnost přepnutí na záložní zdroj datového toku ASI, k tomu by došlo v případě, že by primární distribuční trasa z nějakého důvodu přestala fungovat.

Detailní údaje z displeje na vysílači Electrolink.

Z informací na displeji je také patrné, jak velký odražený výkon se vrací na výstup vysílače od antény, resp. sdružovače. Konkrétně to v daný moment bylo 5 wattů z celkového výstupního výkonu 981 wattů, což po přepočtu dělá poměr stojatých vln asi 1,15 : 1. To je výborná hodnota a podmínka úspěšného a kvalitního vyzáření výkonu dodaného vysílačem je splněna s velkou rezervou.

Nově zařazený vysílač od firmy Rohde-Schwarz.

Nejnovějším přírůstkem pro vysílání přechodové sítě 13 a po překlopení finální sítě 24 ve formátu DVB-T2 je vysílač Rohde-Schwarz. Je z řady R&S®TMU9, chlazený vzduchem, s výstupním výkonem 1000 W. 

Výkonová část je složena ze dvou stupňů, které jsou paralelně zapojeny a každý z nich tak obstarává polovinu výkonu. V případě potřeby nebo poruchy je možno jeden z nich za provozu vyjmout a vyměnit, vysílač tak může se sníženým výkonem vysílat bez přerušení.

Všechny vysílače v provozovaných sítích jsou samozřejmě dálkově monitorovány a ovládány. Pokud je potřeba, lze touto cestou zjistit stav parametrů těchto zařízení, a třeba tak i odhalit případný problém, pokud by nějaký nastal.

Detail vysílače od firmy Rohde-Schwarz.

Tím končí popis naší krátké, ale informacemi maximálně nabité návštěvy na vysílací lokalitě Praha-Novodvorská. Výhled je odsud opravdu pěkný.

BRAND24

Výhled ze střechy budovy směrem k sídlišti Novodvorská.

Autor by rád poděkoval společnosti Digital Broadcasting, konkrétně řediteli vnějších vztahů Martinu Roztočilovi za možnost se prezentace zúčastnit a technikovi Václavu Moravcovi za odborný výklad k vysílací technice. Autory uveřejněných fotografií jsou Jan Koblížek, Martin Lacina a Karel Choc.

Autor je členem Československého DX klubu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).