Hlavní navigace

Sencor SLE 3257TCS: s výtečným zvukem i výbavou, navíc skoro zadarmo

25. 4. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Sencor
Máme tu dalšího zástupce řady TCS. Tentokráte má úhlopříčku 81 cm, opět výbornou tunerovou výbavu, nahrávání i podporu kodeku HEVC nejen na DVB-T2.

Po recenzi televizoru Sencor SLE 43F57TCS (odkaz zde) někteří z vás projevili zájem i o další modely Sencoru ze stejné řady, které taktéž podporují kodek H.265/HEVC na tunerech. Tady je varianta s úhlopříčkou 81 cm (32 palců) v krátké recenzi. Původně jsem k ní chtěl ještě přidat nejmenší Sencor SLE2460TCS, ale po vybalení jsem zjistil, že má zcela jinou vnější koncepci, a i když příručka je ke všem výrobků řady TCS jen jedna, minimálně vnějším provedením je zcela jiný. Jiný je ale i vzhledově, čímž nemyslím jen to, že se jako jediný televizor řady dá objednat i v bílé, ale zejména to, že má výrazně širší rámečky, takže nepůsobí tak lehce. Při dané úhlopříčce je to ale nejspíše jedno.

Pokud se nyní vrátíme k SLE 3257TCS, který vypadá stejně jako jeho rozměrnější kolegové a stejně tak má i hodně lesklou obrazovku, uvidíme, že má i podobné funkce a možnosti. Platí to alespoň při srovnání s dříve testovaným SLE 43F57TCS se 109centimetrovou (43") úhlopříčkou. Pokud tedy budete chtít více podrobností, podívejte se na zmiňovaný test, u kterého je vše popsáno důkladněji.

Sencor SLE 3257TCS má opět stejně nemastný a neslaný obal jako zbytek řady. Uvnitř je to ale opět zajímavější. Mimochodem, na krabici prakticky neuvidíte nápis DVB-T2/HEVC (malý je jen na boku). Přesto by všechny přístroje s dovětkem TCS měly být na budoucí národní televizní vysílání připraveny. Pochopitelně s připomenutím toho, že na konečné parametry stále ještě čekáme, a jak jsme se naposledy dozvěděli, nejspíše budou až v červnu, resp. možná ještě později. Příslušné státní orgány mají zjevně jinou důležitější práci než plnit své sliby.

Na zadní straně SLE 3257TCS opět vidíte dosti výrazný „hrb“. V tom hlavním je elektronika a rozhraní vytažená do boku a dolů. V dalších dvou naspodu panelu pak na televizor hodně rozměrné širokopásmové reproduktory vyzařující směrem dolů. Pro případné připojování periférií nezapomeňte, že boční rozhraní jsou hodně utopena (60cm model je má vytažena zejména na zadní stranu), takže při umístění TV do nějakého úzkého prostoru bude zapotřebí prodlužovacích kabelů.

A což se v řadě TCS vlastně nabízí? Zopakujme si to. Momentálně jde o čtyři úhlopříčky v podobě…

  • 60 cm (23,6") – 4490 Kč, HD Ready (více galerie s tabulkami),
  • 81 cm (32") – 5590 Kč, HD Ready (testovaný model),
  • 109 cm (43") – 8990 Kč, Full HD (testováno dříve) a
  • 123 cm (48,5") – 10 999 Kč, Full HD.
Mohl jsem ladit pouze DVB-T, takže tady je alespoň základní obrazovka televizoru pro satelitní připojení.
Autor: Bohumil Herwig

Mohl jsem ladit pouze DVB-T, takže tady je alespoň základní obrazovka televizoru pro satelitní připojení.

Jednoduchá instalace

Panel nesou dvě plastové nožičky s výraznými gumami, což je u levných přístrojů vždy zapotřebí ocenit. A také pochválit kvalitu zpracování, což v tomto případě taktéž platí.

Televizor je dodáván se šikovnou síťovou šňůrou, která je ve směru dovnitř zakončena zalomeným pravoúhlým konektorem, a protože je vstup pro 230 V vyveden do boku (viz foto v první galerii), nikde vám šňůra nevlaje.

Softwarovou instalaci na DVB-T, na kterém jsem TV zkoušel (satelit je ještě v procesu), máte taktéž rychle za sebou, i když ladění je poměrně důkladné a naladilo u mě i málo běžné stanice. Úvodní volby vás navíc nijak zdržovat nebudou a vše svižně odsýpá.

Kanály se přesouvají fyzicky, nebo přes oblíbené položky, a to velice jednoduše. Vždy však jen po jednom.

Dálkový ovladač zjevně míří výše.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač zjevně míří výše.

Rozměrný a dobře do ruky padnoucí dálkový ovladač

Ovladač je stejný jako u větší TV. Dobře padne do dlaně, část s bateriemi je výrazně hlubší a palec pohodlně spočine na tlačítkách postupné volby a hlasitosti. Jde rozhodně nad rámec kategorie nejlevnějších přístrojů a i tlačítka jsou poměrně výrazně označena. Je také vidět, že patří k nějakému vyspělejšímu přístroji, protože tu je nefunkční Home nejspíše pro vstup do nabídky Smart TV a také tlačítko pro 3D.

Prakticky vše důležité je soustředěno kolem kurzorového kříže s Enterem uprostřed. Pouze EPG je odhozeno dále, jak bývá u východních výrobků zvykem. Celkově vzato je to ale v rámci kategorie a ceny za jedna i přesto, že OK nevyvolá seznam kanálů a zobrazí jen informaci ke stanici (k tomu je určeno zvláštní tlačítko).

A je tu i další změna – na televizoru žádné ovládání nenajdete. Pouze zespoda vedle levého reproduktoru je umístěn elektronický vypínač. Je dobré se na něj podívat při montáži, protože je přímo u pohotovostní LED diody, která je při běžném pohledu zpředu velmi špatně vidět, či spíše vidět není vůbec (záleží na umístění TV).

Dioda je totiž umístěna vně rámečku.

Další vlastnosti a funkce v kostce

Protože je naprostá většina z nich shodná jako u několikrát zmiňovaného Sencor SLE 43F57TCS, podívejme se na ně jen ve stručnosti s tím, že podrobnější popis je u zmiňované recenze. Upozorním tak pouze na odlišnosti, na které jsem v průběhu zkoušení natrefil.

  • EPG je opět jednoduché, osmidenní se dvěma náhledy – seznam pořadů pro jeden vybraný kanál a přehled těch aktuálně vysílaných pro více stanic, přičemž na další pořady (ani na ten následující) přepnout nejde. Z EPG jde i nahrávat nebo se na pořad nechat upozornit (televizor se dokonce i probudí z pohotovostního režimu!). EPG se zobrazuje jen na části obrazovky, takže vidíte obraz a ani zvuk se nepřeruší.
  • Možnosti úpravy obrazu jsou základní, přednastavené obrazové režimy opět čtyři a manuálně upravíte jas, kontrast, barevnou sytost, tón, ostrost a teplotu. Pokročilé nastavení tentokráte chybí. A chybí i návrat k továrním hodnotám, který pro danou nabídku nebyl k dispozici ani u rozměrnějšího modelu.
  • Zvukových režimů je o jeden méně (pět), v uživatelském opět upravíte výšky a basy.
  • Nahrávání je shodné s bohatě upravitelným časem začátku a konce. Vyzkoušel jsem 4GB USB flash (FAT32), kterou, stejně jako u rozměrnější TV, nemusíte formátovat. Limit pro volný záznam přes tlačítko dálkového ovladače je taktéž 6 hodin, pozastavení živého televizního vysílání (TimeShift) k dispozici není.
  • Záznamy v SD či HD mají opět koncovku TS, například „20160424_120217_[1 CT 1 HD]_[Otázky Václava Moravce].ts“, a jdou bez potíží spustit. V mém případě přes VLC.

Multimédia trochu podrobněji

Přepnete se do nich tlačítkem Source (zdroj) a na počátku nabízejí obvyklý základní výběr Film, Hudba a Foto; do nahrávek se vstupuje jinou cestou. Nabídnou ale i jednoduše ovladatelný a rychlý souborový manager a 32GB kombinovaná flash paměť (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo se načetla velmi rychle, stejně jako terabajtový Freecom Mobile Drive Sq TV.

Ne že by si s ním všechny televizory masových značek minulý rok takto dobře poradily…

Připravte se ale na to, že manager má jiné ovládání, než na jaké jsme zvyklí, a externí titulky nebudou v podstatě použitelné (tenké nečitelné písmo).

Enter totiž vybírá třeba fotografie k přehrání a Play je pouští. Musíte proto dávat pozor na to, co vyberete. Přehrávat se bude vždy jen to nebo aktuální soubor, na kterém se budete nacházet.

Jinak multimédia potěší, až zejména na jednu maličkost – netřídí výpis abecedně, ale podle čehosi.

Na rozdíl od mnoha nesrovnatelně dražších televizorů tento Sencor (a i druhý z řady TCS, který jsem zkoušel) dokáže převést 3D fotografie ve formátu MPO na JPG (tady má pseudo 3D smysl), resp. přehrát jednu jejich část. V hudbě si pak poradí i s FLAC či WMA, a když to vyzkoušíte, uslyšíte, že zvuk je nejen na televizor a danou cenu někdy až vynikající.

Ve filmové části si Sencor TCS bez potíží poradil s mými dvěma testovacími soubory ve Full HD s kodekem H.265/HEVC. Tady kompatibilitu můžeme ověřit, na rozdíl od vysílání v DVB-T2/HEVC, zcela pregnantně.

V okamžiku, kdy jsem do něj pustil rozlišení 4K a H.265/HEVC, způsobně napsal: nepodporovaný soubor. Jednou se ale, pravda, poněkud „kousl“. Už tak mě dostal.

Detail podstavce a rámečku.
Autor: Sencor

Detail podstavce a rámečku.

Obrazová kvalita odpovídající, zvuk bohatě nad rámec ceny

Pokud vás zajímá obrazové srovnání s dříve testovaným SLE 43F57TCS se 109centimetrovou úhlopříčkou, neměl jsem je vedle sebe, takže těžko soudit. I v případě tohoto přístroje bylo ale vidět, že obraz je jednodušší, barvy zářivě plakátové, a jak se tak dívám na recenzi většího televizoru, je to nejspíše podobné. Čekat ale při dané ceně něco jiného by myslím bylo zcela bláhové.

Sencor SLE 3257TCS zkrátka obrazem odpovídá své třídě i ceně (možná je trochu nad ní) a tudíž i lehce zašumělou, resp. elektronicky vyumělkovanou pleť musíme brát jako běžnou záležitost.

Nad svou cenu a třídu, a to výrazně, jde především zvukově, k čemuž se ještě dostanu, a také výbavou, včetně satelitního tuneru a podpory kodeku HEVC nejen na tuneru DVB-T2, ale i na USB. A tady ji už nyní můžeme ověřit dobře.

Přehrávání bylo plynulé a bez výpadků, obraz na 81 cm rozhodně solidní. Bylo jasně vidět, že hardware je na kodek HEVC plně připraven. A že to pro něj není nejjednodušší!

Pokud nahráváte, budete potěšeni možností využít v podstatě jakékoli médium, možná s výjimkou těch extra objemných. Já zkoušel maximálních 1024 GB, tedy 1 TB, a s těmi se televizor vypořádal parádně, byť ukazoval pro mnohé matoucí „dolarové“ soubory.

Nahrávání přes tlačítko dálkového ovladače je operativní a rychle nabíhá. Opět si bez potíží rozumí s jinde naformátovanou flash pamětí systému FAT32. Jiné podporovány nejsou, resp. je systém opět nebral stejně, jako u větší úhlopříčky.

Zvukové kvality tohoto ultralevného televizoru jsou nesporné. Výkon zesilovače je více než dostatečný, až se nechce věřit na 2× 3 watty, a podání rozhodně solidní a netelevizně výrazné, což mají na svědomí i ony hluboké širokopásmové reproduktory ve spodní části. Jen opět nesmíte zapnout virtuální zvuk, který výrazně sníží srozumitelnost dialogů a vše utlumí. Na tuto funkci tady prostě zapomeňte. A ještě maličkost – v parametrech jsem našel, že na DVB-T2 je kodek H.265/HEVC podporován do maximálního rozlišení 1920 × 1080 bodů a 30 sn./s (30p). I to je od Sencoru myslím solidní oznámení a tak by to mělo vypadat.

Ne že by u nás hrozilo něco víc.

Nejspíše nehrozí ani toto…

BRAND24

Hodnocení

pro: opět výtečná kombinace cena/výkon (zvláště při současné snížené ceně), překvapivě kvalitní zvuk (!) a vysoký výkon zesilovače (!), všestranná podpora H.265/HEVC, včetně USB, nahrávání do formátu TS (volně přehratelný záznam), podpora FLAC i fotografií MPO ve 2D

proti: neoperativní EPG, někomu může také vadit nestandardně ovládaný souborový manager či utopená rozhraní (platí i u většího modelu)

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (dvoužilový)
  • uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

K čemu využíváte televizor s malou úhlopříčkou obrazovky? (Povoleno je více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).