Hlavní navigace

Sencor SRD 6400 DAB+: jednoduchý přijímač za dobré peníze a s výborným poměrem cena/výkon

20. 10. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Fast
Je malý, většinou slušně navržený, na baterky i na síť a stydět se nemusí, subjektivně vzato, ani za citlivost. Zdá se, že Fast s tímto rádiem udeřil hřebíček na hlavičku.

U Sencoru, který u nás reprezentuje společnost Fast, máte nyní na výběr. Buď chcete stereopřijímač s madlem a vyšší audiovýkon (Sencor SRD 6600 DAB+), nebo jednodušší, levnější a také menší „tranďák“, který zase strčíte kamkoli a také lépe schováte před nenechavci na chatě či chalupě. Novinka prodávaná za 1199 Kč potěší i výstupem na sluchátka, dvaceti pozicemi pro uložení naladěných stanic a dvouřádkovým displejem s poměrně výraznými znaky. Co se týče rozměrů přijímače, ty jsou 170 × 100 × 35 mm (švh), hmotnost je 0,3 kg, takže v podstatě nic, a jak uvidíte dále, někdy to může i vadit.

SRD 6400 DAB+ také lze, stejně jako jeho vyspělejšího bratříčka (tedy až na připojení sluchátek, které postrádá), napájet jak z 230 voltů, tak z dnes už klasického akumulátoru BL-5C známého z mobilních telefonů Nokia. Ten v tomto případě poskytuje rozumný provozní čas a navíc přijde na pár kaček, takže není problém koupit druhý (jeden máte v balení).

I u SRD 6400 je pak velmi snadno výměnný.

Dobrý návrh, ale…

Sencor je klasicky určen pro příjem DAB ve III. pásmu (174,928–239,2 MHz), designován na výšku a v jeho spodní části je dvojice rozměrných gum, takže neklouže. Ovládání je soustředěno na čelní stranu, na zadní je pouze síťový vypínač.

Rozměry aktivní části displeje jsou 53 × 11 mm, vlevo od něj je za nesnímatelnou mřížkou umístěn jediný širokopásmový reproduktor. Na horní straně je teleskopická anténa, stabilita přijímače by ale v okamžiku, kdy je plně vytažena (70 cm), mohla být lepší. Při lehkém rozkývání sice Sencor stále držel, pokud ale anténu naklopíte v pro něj nevhodném směru, snadno přepadne. Na druhou stranu se o ni dá opřít.

Přijímač má dvojí zapnutí. Na zadní straně najdete posuvný ovladač pro fyzické vypnutí, na straně přední pak rozměrné tlačítko uvedení do pohotovostního režimu.

Nulová instalace, češtinu je třeba nastavit manuálně

V ceně dostanete externí zdroj se šňůrou dlouhou asi 160 cm a zmiňovaný akumulátor. Instalace je nulová, po zapnutí se pouze automaticky proladí DAB, resp. DAB+. Nastavena je angličtina, kterou v menu můžete změnit na polštinu nebo češtinu. Důležité je v tomto okamžiku říci, že i přes nastavenou angličtinu byla většina informací vztahujících se k vysílání v češtině. Pokud jazyk změníte, objeví se vám například místo News slovo „Zpravy“ a jak vidíte, tady nabodeníčko chybí, což není žádná tragédie. (Vidět je to i jinde.)

Hodiny nastavovat ručně netřeba, a protože standardně nabíhá příjem digitálního rozhlasu, převezmou se po chvíli z něj. Nicméně v menu si je můžete upravit také ručně, pokud byste to z jakýchkoli důvodů pokládali za potřebné.

Při opětovném uvádění přijímače do základního stavu (tovární nastavení v menu) se občas stalo, že se na DAB/DAB+, které je, jak bylo řečeno, nastaveno jako vstupní tuner, objevila typicky v dané lokalitě velmi slabá stanice D-Dur. Přijímač měl snahu se přelaďovat, ale protože se mu to nedařilo, nikdy vlastně nezačal hrát. Po přenesení na místo s lepším příjmem a opětném uvedení do původního nastavení se znovu automaticky proladil, a když narazil na v jeho případě funkční (dostatečně silný) kanál, začal automaticky hrát. Z prvního případu se pak dostanete postupným přepínáním na jinou stanici, až naleznete takovou, která má v daném místě lepší signál. Pak stačí zmáčknout menu a postupně vyskočit, dokud se na displeji neobjeví základní stav. Ten představuje jméno stanice, pod níž například běží rotující text s vysílanou skladbou. V tomto okamžiku si pak často můžete všimnout perfektní češtiny (až na výše zmiňované).

To, co přijímač ukazuje na druhém řádku, ovlivníte obvyklým přepínáním prostřednictvím tlačítka Info.

Ovládání je soustředěno na čelní straně, výjimkou je fyzické vypnutí přijímače. V menu se pohybujete šipkami u Tune, Select pracuje jako OK/Enter.
Autor: Fast

Ovládání je soustředěno na čelní straně, výjimkou je fyzické vypnutí přijímače. V menu se pohybujete šipkami u Tune, Select pracuje jako OK/Enter.

Ovládání jednoduché, včetně ukládání stanic

Tlačítka jsou rozměrná, jasně popsaná a nápisy poměrně dobře viditelné. Tlačítko pohotovostního režimu je podstatně větší, což dovoluje jeho bezproblémové automatické nahmátnutí. Ti se slabším zrakem možná ocení tři druhy prohlubní, ale tohle neumíme posoudit. V každém případě nějaké orientační výstupky u tlačítek chybí.

V menu nastavení (Menu) se pohybujete prostřednictvím naznačených šipkových tlačítek a Select, tlačítko Zpět tu není a někdy i trochu chybí. O stupeň výše vyskočíte po odmáčknutí volby, resp. její změně, tlačítko Menu skoro vždy vyvolá návrat na základní úroveň do volby označené jako „Upl. hledani“. Nejde to například při úpravě času, kterou musíte nejprve zcela dokončit. U přijímače nehledejte tlačítko Function a přepínání je rovnou označeno DAB/FM.

Výše uvedené drobné ovládací potíže v tomto konkrétním případě vůbec nevadí, protože položek menu není mnoho, přijímač navíc nemá žádné dodatečné funkce jako budík či „usínání při rádiu“.

Co se týče ukládání stanic do paměti, je stejné jak u FM, tak u DAB, a to je nutné ocenit. Dělá se tak, že se na asi dvě sekundy podrží tlačítko Preset (příručka hovoří o třech…), pak vyberete příslušnou pozici a stisknete Select pro potvrzení.

K vyvolání uložené stanice je třeba zmáčknout Preset, šipkovými tlačítky si vybrat kanál k poslechu a volbu opět potvrdit Selectem. Do paměti se v případě DAB uloží i jméno stanice, u FM pak pouze frekvence, a to i když je přes RDS k dispozici, tj. vidíte jej po naladění na displeji.

V menu si můžete zvolit ladění buď jen pro silné stanice, nebo pro všechny, které přijímač zvládne. Pro daný kanál pak buď navolíte stereorežim, nebo vynucené mono, což je volba, která bohužel pro DAB chybí, což ale bývá případ i podstatně dražších strojů. Tzv. Hlavni menu je stejné pro DAB i FM a jsou v něm volby jako verze firmwaru, jeho aktualizace, režim 12/24 hodin, tovární nastavení a nastavení hodin. Pokud stanice podporuje RDS, k přepínání mezi doplňkovými informacemi můžete využít tlačítko Info.

V režimu DAB pak najdete volby jako „Upl. hledani“ (rozumějte ladění), manuální ladění nebo DRC (dynamic range compression – komprese dynamického rozsahu audia). Typicky volba Prune, sloužící u DAB k vyřazení nepotřebných stanic ze seznamu, chybí. Chybí ale i možnost upravit intenzitu podsvícení displeje, což bychom však u takto jednoduchého přijímače asi ani nečekali. A když jsme u toho: při uvedení přijímače do pohotovostního režimu jsou na něm zobrazovány hodiny pouze při připojení k zásuvce s elektřinou. Pokud se jede na akumulátor, není zobrazováno nic, což je rozumné.

Jaký je? Výborný, a nejen na danou cenu

Přijímač má především výborný poměr cena/výkon, pochopitelně pokud ho posuzujeme optikou FM/DAB rádií. Ocenit je ale třeba i výstup na sluchátka, přístupné ovládání a také fyzický vypínač. Smířit se musíte s tím, že je třeba být opatrný při práci s anténou (za jistých okolností může přijímač přepadávat), škoda také odfláknuté příručky v PDF (mj. nelze vyhledávat), což je ale naprosto zbytečná a lehce napravitelná chyba.

Funkce Sencoru SRD 6400 DAB+ jsou omezeny, což je jasně vidět, ale vzhledem k ceně 1199 Kč je to i pochopitelné. Nicméně i tak by se budík či funkce „usínání při rádiu“ hodily. Nám zejména to druhé, budík v době mobilové oželíte snadno.

Při dobíjení se na displeji neukazuje stav akumulátoru, pouze že je připojen k síti (ikonka blesku). Pokud chcete vědět, jak jste na tom s baterií, je zapotřebí vytáhnout přívodní kabel. Je tu ale jedno „ale“.

Dobití za provozu trvalo zhruba tři hodiny, možná ale ještě déle, protože ukazatel stavu akumulátoru sice několikrát naznačoval plné dobití, po chvíli však spadl níže, a to i po celonočním napojení na 230 V.

Doba provozu na akumulátor je naopak jasnější. Výrobce hovoří o 6 až 8 hodinách při hlasitosti 50 %. Za stejných podmínek byla i testována a kupodivu jsme dospěli k necelým 9 hodinám (bez patnácti minut). Čas je to samozřejmě vynikající a i to patří k přednostem toho levného „tranďáku“.

BRAND24

Hodnocení

pro: výborný poměr cena/výkon, síťový vypínač, kvalitní a levný akumulátor s rozumně dlouhou provozní dobou, akumulátor je dobíjen i za provozu, prakticky kompletní podpora češtiny, dobré ovládání, navíc stejné u DAB i FM

proti: s vytaženou anténou může přijímač přepadávat, u FM se ukládá pouze frekvence, a nikoli jméno stanice, chybí funkce Prune, velmi slabá příručka v PDF

  Sencor SRD 6400 DAB+
cena: 1199 Kč
tunery: DAB, DAB+; FM (analogové)
displej: dvouřádkový, bíle podsvícený
předvolby: digitální: 10 stanic; analogové: 10 stanic, RDS
frekvenční pásmo FM; DAB: 87,5–108 MHz; 174,928–239,2 MHz (pásmo III)
zesilovač; odstup signál/šum: 1,5 W (RMS); více neuvedeno
napájení: 230 V, aktumulátor Li-ion, 1000 mAh (BL-5C); 6–8 hodin, hlasitost 50 %
spotřeba (udávaná): 7 W; možnost úplného vypnutí; energetická třída a další údaje nezjištěny
vstupy/výstupy: sluchátka (3,5 mm), Micro USB (dobíjení)
rozměry (švh); hmotnost: 170 × 100 × 35 mm; 0,3 kg

Balení obsahuje

  • externí zdroj s napájecím kabelem (dvoužilový, konektor Micro USB)
  • akumulátor
  • stručná příručka
  • záruka: 24 měsíců

Kdy si budete pořizovat přijímač DAB? (Možných je více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).