Hlavní navigace

Názor k článku Senzory Martina Malého: Chytrý dům? A co to vlastně je? od Karel - Nedá mi to se nezeptat. A nemyslím to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 2. 2017 15:12

    Karel (neregistrovaný)

    Nedá mi to se nezeptat. A nemyslím to nijak konfrontačně.

    Proč to tak máte? Myslím tím prakticky. Věřím, že tak, jak to bylo naprogramované, tak vám to funguje. Já mám na mysli ale význam praktický. Jestli to je vůbec smysluplné. Pokud jste si tím ověřil, že to umíte vymyslet, naprogramovat, zapojit a rozchodit, tak super. Ale má to pro život v domě skutečně nějaký podstatný význam?

    Mě totiž smysl uniká. Několik lidí obývá několik místností v jednom bytě/domě. Ti lidé tam během dne chodí, pobývají ve společných prostorách, přemístují se. Přičemž teplota v jednom pokoji stejně ovlivňuje teplotu vedlejší místnosti. A navíc budou ty nastavené teploty podobné +/- pár °C. Tohle vše umí podobně nastavit i hloupé termostaty spolu termostat. hlavicema na radiátoru.

    Rád bych totiž našel nějaké konkrétní praktické, ale hlavně smysluplné využití IoT. Nechápu, proč dávat všude čidla, propojovat to s aplikacema, přistupovat vzdáleně, ovládat mobilem atd., když to samý lze udělat bezpečněji, levněji, napevno. Ano, jsem skeptik. IoT je podle mě větší bublina, než všechny bubliny realitní a "jánevímjakýdoh­romady". IoT vytvořili a stále přiživují obchodníci a markeťáci, kteří cejtí vejvar z prodeje a vůbec je nezajímá smysl těch věcí.

    Pokud jste nadšenec do programování a celý jste si naprogramoval, tak smekám, já bych to nedal. Přesto celou praktičnost považuju za stejně přínosnou, jako lepení plastikových letadýlek. Pěkný, ale k čemu jako...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).