Hlavní navigace

Názor k článku Senzory Martina Malého: Co by nemělo chybět v kufříku bastlíře-začátečníka? od Miloslav Ponkrác - Ono to tvrzení "nejlépe z Číny" poměrně často...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 9. 2017 20:45

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Ono to tvrzení "nejlépe z Číny" poměrně často zhořkne. Ty obvody jsou často navržené tak, že už v normálním provozu jsou přetížené součástky. I tak jsou použity součástky nekvalitní výroby.

    Pokud chcete použít nekvalitní součástky, o to více se hodí dobrá znalosti teorie. Já bych začátečníkovi doporučil stavět na kvalitních součástkách, protože začátečník není schopen najít příčinu problému nebo dokonce vůbec pochopit, proč čínský obvod/součástka nefunguje jak má.

    Nadšení z Číny mám za sebou, a pochopil jsem, že nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci. K těm cenám je dobré uvádt také kvalitu a životnost koupeného.

    Je zvláštní, že dokonce i našinci pochopili, co znamená třeba počítač se základní deskou s levnými čínskými kondenzátory - a že se rychle nafouknou a počítač pak jaksi nepremáva, někdy dokonce hoří. Ale jo, ušetřilo se, a Čína je levná.

    A třeba audio předzesilovač/vý­konový zesilovač si mnoho lidí staví jednoduše proto, že si ho poměrně levně postavíte v kvalitě, jakou na trhu vůbec nedostanete (a pokud ano, tak budou začínat na statisících korunách). A ta kvalita je slyšet, a slyší to i tetřev hlušec.

    Pak také přijdete na to, že není výrobce jako výrobce. Např. si koupíte operační zesilovač NE5532 od 5 různých výrobců a pokaždé má jiné parametry. A že dokonce i ten levný TL071 za pár šupů se jinak chová, když ho koupíte od Texas instrument a nebo od STM. Dokonce i vnitřní schéma je jiné a mají jiné výstupní odpory.

    V článku je psáno "na ebay koupíte balíček rezistorů". Jenže ono těch rezistorů je mnoho druhů - a když splácáte zesilovač s těmi levnými uhlíkovými rezistory z ebay doporučenými v článku na vstupu zesilovače, bude vám to krásně šumět, a budete slyšet hlasitě moře v každé skladbě, kterou tím zesilovač přehrajete.

    Zkrátka, až vám ten zdroj za 17 Kč odpálí elektroniku třeba za pár tisíc, kterou tím napájíte - protože přetížené a nekvalitní čínské součástky v tom zdroji už si řekly dost, a pustily do obvodu něco, co tam být nemá .- tak to pochopíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).