Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Deset nejvýraznějších technologií z oboru IoT

2. 3. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Raspberry Pi Foundation
Tady je desítka oblastí, ve kterých máte šanci se stát odborníkem či průkopníkem v oboru, kde bude nejen obrovská poptávka, ale také spousta zajímavé práce.

Před několika dny vyšla zpráva analytické společnosti Gartner, která sumarizuje deset nejvýraznějších technologií z oboru IoT pro roky 2017 a 2018. Co tedy podle Gartnerů bude hýbat internetem věcí?

Zaprvé, nepřekvapivě, bezpečnost. Věnovali jsme se jí v minulém sloupku. Důležitost bezpečnosti si uvědomují všichni, všichni o ní mluví, ale ve spoustě případů jaksi, řečeno s klasikem, slova z úst do rukou neráčila vstoupit. Někdy za to může neznalost, někdy lenost, někdy nedbalost a někdy profesionální paralýza, která má sklony vidět bezpečnost jako binární veličinu: je – není.

Diskutovali jsme před nedávnem s jedním známým českým odborníkem na bezpečnost právě o bezpečnosti malých zařízení pro Internet věcí a on se zmínil o problémech, které má s některými kolegy z oboru. “Oni to vidí černobíle: buď je vše zabezpečené těmi nejsilnějšími algoritmy a klíči, pak je to bezpečné, anebo není, a v tom případě je to celé špatně. Nejsou schopni přijmout princip good enough a vnímat bezpečnost nikoli jako absolutní veličinu, ale jako věc, která je závislá na okolnostech, na použití, na aplikaci…” Sám razí věcný přístup, že každá věc vyžaduje jinou úroveň ochrany, stejně jako v reálném životě, a podobně jako třeba Dana Drábová nemluví o bezpečnosti, ale o přijatelné míře rizika. Bezpečné je pro nás to, kde je míra rizika nižší než výhody, které získáme. Pokud by to neplatilo, nemohli bychom ani vylézt z domu.

Ale zpět ke Gartnerům. Druhá oblast IoT, kterou by měl čekat intenzivní vývoj, je oblast analytiky. Sbírat data ze senzorů a ukládat je na server je sice hezké, ale to, co ze skladu nezajímavých dat dělá zajímavou záležitost, je právě schopnost je zpracovat. Zatím se pro analýzu dat z IoT používají běžné analytické nástroje a postupy, ale Gartneři předpovídají postupný vznik specializovaných postupů pro IoT.

Třetí oblastí je správa a údržba zařízení. Rozmístit někam snímače a zařízení je jen první krok, naprosto stejně důležité je udržet si přehled o tom, jak které zařízení pracuje, a být schopen eliminovat efektivně chyby, plánovat údržbu atd.

Čtvrtá oblast je čistě technologická, jde totiž o takzvané Low Power Short Range networks, neboli sítě krátkého dosahu a nízkého výkonu (míněno vysílacího). Do roku 2025 mají právě tyto lokální sítě nahradit v IoT současné bezdrátové technologie, jako WiFi nebo GSM. Výhody jsou jasné: podobné sítě totiž mnohem lépe splňují potřeby internetu věcí, jako jsou dlouhá výdrž na baterie, malé objemy dat, velká hustota připojení a levné vysílače/přijímače. V této souvislosti si dovolím připomenout původem českou technologii IQRF, o které jsme si tu už také říkali.

S ní souvisí pátá oblast – stejné nízkovýkonové sítě, ale s velkým dosahem (Low Power WAN, LPWAN). Pro čtenáře tohoto sloupku nejde o neznámou oblast, stačí připomenout před nedávnem zmíněný SIGFOX, popřípadě další technologie, jako LoRa či Narrowband IoT.

Další oblastí, kde dojde k významnému vývoji, budou procesory, používané v IoT. Přijdou nové modely jednočipů a procesorů, kde bude kladen mnohem silnější důraz na šifrování, spotřebu, ale třeba i na schopnost vzdálené aktualizace firmwaru a podporu inteligentních operačních systémů.

Operační systémy pro IoT jsou sedmou oblastí se zajímavou budoucností, alespoň podle analytiků společnosti Gartner. Rozhodně to nebudou tradiční systémy a můžete rovnou zapomenout na Windows či iOS. Tradiční systémy vyžadují velký výpočetní výkon, spoustu energie, velké množství paměti, a často mají problém i s real time přístupem k periferiím. V neposlední řadě takové systémy neběží na procesorech, které se používají v IoT zařízeních…

Zařízení, která produkují stovky až tisíce zpráv za sekundu, jsou už dnes v IoT poměrně běžná, a s nástupem nových technologií lze očekávat ještě razantnější nárůst množství dat. Další oblastí, kde se bude odehrávat spousta zajímavých věcí, budou proto distribuované systémy pro zpracování právě těchto masivních objemů dat v reálném čase (např. vyhledávání vzorů nebo odchylek od standardního stavu).

Zpráva společnosti Gartner předpovídá také intenzivní vývoj v oblasti platforem pro IoT, které dělí na tři části – samotná zařízení pro IoT, sběr dat z nich a vývoj aplikací pro IoT. Desítku uzavírají standardy, které nezbytně přijdou a usnadní propojování jednotlivých zařízení a systémů.

BRAND24

Vybrali jste si z téhle desítky oblast, která vás oslovila? Pusťte se do toho, máte šanci se stát odborníkem či průkopníkem v oboru, kde bude nejen obrovská poptávka, ale také spousta zajímavé práce.

Jo, a abychom nezapomněli: Raspberry Pi oslavilo 1. března čtvrté narozeniny! Gratulujeme!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).