Hlavní navigace

Názor k článku Senzory Martina Malého: Eduard Smutný, hrdina českých počítačových 80. let od Miloslav Ponkrác - Dělal jsem něco pro zlepšení elektroniky. Např. jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 6. 2017 17:27

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Dělal jsem něco pro zlepšení elektroniky. Např. jsem si nikdy nekoupil Ondru, protože to byl šmejd. Říká se tomu neviditelná ruka trhu.

    Šmejdy vznikají v každé době, nezávisle na tom, zda se jedná o komunismus, socialismus, kapitalismus, liberalismus, anarchii, nebo diktaturu. To už tak chodí, že neexistuje společnost ani doba, která by vyráběla pouze kvalitní věci.

    Je zvláštní, že nostalgici se tak často zamilovávají do Ondry - do mikropočítače, o který nikdo neměl ve skutečnosti zájem, protože po praktické stránce to bylo asi to nejhorší, co v té době šlo sehnat. Ani cenově to nebylo nic superskvělého. Já jsem o koupi Ondry ztratil zájem už po několika minutách osahání na výstavě a poté, co mi pan Smutný odpověděl na několik otázek, když jsem se ho rozčarovaně zeptal - byť oklikou -, zda tyto špatné vlastnosti jsou záměr či chyba. Dozvěděl jsem se, že to byl záměr.

    Ondra byl prakticky totálně nepoužitelný počítač. Navíc nedodělek, protože se hrozně spěchalo na výstavu.

    V době vydání Ondry už bylo dostatek možností jak pořídit rozumně mikropočítač, a Ondra svou koncepcí se vrátil někdy do roku 1980. Byl zastaralý už i na to, co očekávali lidé v komunismus a v té době.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).