Hlavní navigace

Názor k článku Senzory Martina Malého: Eduard Smutný, hrdina českých počítačových 80. let od Miloslav Ponkrác - Já se tvrdě snažím, abych nic ze svého...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 6. 2017 0:45

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Já se tvrdě snažím, abych nic ze svého osobního a profesního života na interentu neuveřejnil, a velice se mi to daří. Z internetu o mě zjistíte kulové, a budu rád, když to tak bude minimálně do konce mého života. Velice tedy doufám, že se o mě nikdy nic nedozvíte.

    Jediné co jsem udělal je, že jsem jako očitý svědek doby napsal, že Ondra je bastl, který nijak do historie počítačů, ani komunistických a československých - nijak nezasáhl. Prakticky vůbec neexistoval a v hlavním proudu nebyl už vůbec.

    Za génie považuji třeba Cliva Sinclaira. Ten stejnou, možná ještě rychlejší kadencí, než Smutný vyvíjel počítače o třídu výše a domyšlenější. V roce 1980 ZX80 za cenu pod 100 liber. V roce 1981 ZX81. Už na začátku roku 1982 vydal ZX Spectrum - který byl mnohonásobně lepší a domyšlenější, než Ondra o 3-4 roky později.

    V roce 1984 se běžně v Československu mladí (dělalo to řada lidí kolem mě) chodilo na brigády a pak si koupila ZX Spectrum za 5-6 tisíc Kč, v zahraničí byl ještě výrazně levnější - ale to už se muselo pašovat. A v roce 1985 si Smutný vydá "levný počítač" za 3 tisíce Kč, který ideově vychází ze ZX81. Člověk by musel být opravdu na hlavu, aby si koupil Ondru v té době. Ondra byl zastaralý a mimo mísu už v době, kdy je napadlo, že ho udělají.

    Proto také Ondru najdete sem tam v nějakém kroužku či Svazarmu, kde to platil stát. Ale běžný člověk by musel trpět hodně velkou ztrátou reality a kognitivních schopností, aby si v té době domů dobrovolně koupil Ondru.

    Je na tom něco nelogického? Zmůžete se jen na osobní útoky, když napíši pravdu a jak to skutečně bylo?

    Různí vzpomínálisti a elektronici si zamilovali Ondru - a dělají, že nějak zasáhl do dějin v Českolovensku. Nic není vzdálenějšího pravdě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).