Hlavní navigace

Názor k článku Senzory Martina Malého: Eduard Smutný, hrdina českých počítačových 80. let od Miloslav Ponkrác - Ondra ke koupi byl za oficiální cenu tuším...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 6. 2017 1:57

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Ondra ke koupi byl za oficiální cenu tuším 3200 Kč. Jen s tím rozdílem, že na výstavě byl Ondra v roce 1985 a pak teprve hledali, kdo by je začal vyrábět. Takže Ondra byl ke koupi nejdříve až o rok až dva později - už si nepamatuji přesně.

    Takže pokud jste se ptal na výstavě 1985, tak se vůbec nevyráběly. Vyrobilo se akorát pět kusů - pro výstavu, a byly v nich půjčené součástky, které museli po výstavě vrátit zpět.

    Takže jste si cca v roce 1987 mohl koupit beznadějně zastaralého Ondru, který byl koncepčně i jinak horší kopií ZX81 z roku 1981. Mezitím na trhu byla řada mnohem lepších mikropočítačů cenově srovnatelných.

    Není tedy divu, když nějaký čas po revoluci byl objeven sklad, kde bylo nevybalených mnoho set kusů Ondry - které nikdo nechtěl.

    Ondra byl bastl, který se zprznil zejména proto, aby byl do 3 měsíců od prvního nápadu uveden na výstavě. Dělaly se značné kompromisy, aby se to stihlo. Není to vůbec tím, že by součástková základna té doby byla tak špatná - ale i dnes si zkuste udělat kompletní počítač s tím, že na tři měsíce bude hotov včetně designu a dalšího. A aby následně další rok až dva hledali, kdo vůbec bude Ondru vyrábět. Tedy spěchalo se, aby se mohlo čekat, a čekalo se, aby se mohlo spěchat - jak se říkávalo na vojně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).