Hlavní navigace

Názor k článku Senzory Martina Malého: Internet věcí je hype. Ale i velká příležitost pro firmy od Miloslav Ponkrác - Zdaleka nejde jen o výrobce. Každý výrobce umí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 6. 2017 17:32

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Zdaleka nejde jen o výrobce. Každý výrobce umí nějakou oblast dobře, a jinou třeba hůře. A čas od času přináší překvapení, když začne katovat kosty.

    Jen jsem chtěl říci a potvrdit, že elektronických hraček, které slouží pro zábavu jako hračka je plno - ale nesmí se proboha používat do skutečného nasazení. Jakmile chcete něco skutečně používat, máte velký problém, a musíte uvažovat úplně jinak, než "vyhraji si s Arduinem".

    Není nutné používat vždy drahé analogové IO. Ne všude jsou třeba špičkové parametry, a na řadě míst použití v obvodech se ty špičkové parametry nemají ani jak uplatnit. Navíc špičkový obvod s parametry pro třeba audio může být nevyhovují a podřadný pro jinou oblast použití a naopak.

    Každý zájemce má k dispozici literaturu a zdroje, kde se může teoreticky naučit elektorniku do velmi vysokého stupně a být v tom opravdu dobrý, když je motivace, IQ a zájem. Ale pak přijde do praxe, a rychle zjistí, že kvalita součástek je velký problém. Že sice je na první pohled obrovské množství modelů součástek, ba i výrobců, ale použitelných (bez neustálých řešení problémů, rvaní si vlasů, a nakonec vzdaní celé elektroniky) je jen maličké procento. Tam je dnes největší problém. Pokud elektronický začátečník přijde do elektronického obchodu a nakoupí součástky, tak 3/4 z nich budou šmejdy. Obchod má na těch šmejdech daleko největší vývar.

    To, co jste řešil na začátku, tedy že jste označil něco za nepoužitelné pro profesionální použití, je vlastnost 90 % vyráběných součástek (a nejraději bych napsal větší číslo, ale držím se při zemi). Výrobci bez problémů prodávají jak vadně vyrobené součástky se špatně vyrobeným křemíkem, tak klidně celé roky IO s návrhovými vadami - a dokud na tom neprodělají, nevadí jim to. Reputace už dnes firmám nic neříká, a vady IO zaplatí hejlové, co si to koupili. Dokázat vadu v IO je možné v minimu případů, a i ten zbytek je nesmírně náročný - a musíte vyvinout takovou aktivitu, než to výrobce/prodejce uzná, že pokud jste nekoupili obrovskou sérii, vykašlete se na to.

    Nakoupené součástky je třeba neustále proměřovat a ničemu nevěřit. Ne vše jde ale rozumně proměřit.

    Jak jsem navíc psal, datasheety obsahují minimum informací - často v nich nezjistíte ani základní věci. Musíte odhadovat podle fyzikálních vlastností. U jednodušších operačních zesilovačů se podíváte na schéma čipu, je-li tam. U digitálních obvodů pak na blokové schéma čipu. Ale většinou si to musíte odměřit, nebo se speciálně zeptat výrobce - a i ten se nežinýruje vám sdělit ptákovinu a lež, protože si support man myslí, že to tak je, ale nemá to potvrzené od vývojáře čipu.

    Rok od roku je situace horší a horší. Elektronika je čím dál více kličkování a snaha najít kvalitní součástky (nikoli nutně se špičkovými parametry, ale kvalitně vyrobené z kvalitního křemíku kvalitníí technologií - nikoli třeba z nečistého křemíku blbě upečené), než cokoli jiného. Člověk má čím dál větší a větší nutkání nechat elektroniky a věnovat se třeba genderovým vědám, nebo tak něco - kde není závislý na kvalitě továrních výrobků. :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).