Hlavní navigace

Názor k článku Senzory Martina Malého: Jak se může lékař začít učit programovat od dino - OK, jsem začátečník, otevřu si konzoli prohlížeče, zaraduju...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 1. 2017 13:03

    dino

    OK, jsem začátečník, otevřu si konzoli prohlížeče, zaraduju se z Hello world, co dál? Chtěl bych vyzkoušet víceřádkový kód, ale ouha, mám Chrome a ten neumožňuje si v konzoli víceřádkový kód napsat a pak ho spustit. No, nevadí, holt si otevřu Notepad a v něm si to napíšu, konkrétně třeba

    function test(){alert('Hello world".);}
    test();

    Copypastnu to do konzole, spustím a konzole mi řekne "Uncaught SyntaxError: Invalid or unexpected token". V pohodě, vezmu svou křišťálovou kouli a vyvěštím, že to v tomto případě znamená, že jsem řetězec začal apostrofem, ale ukončil uvozovkami. Takhle si vyzkouším přiřazení, podmínky, cykly, pole, funkce... A teď bych si to chtěl uložit. Aha, to nejde, ale však už si to stejně píšu v texťáku bokem, takže si uložím ten.

    Další den bych už chtěl napsat něco, co pracuje s nějakou množinou dat, vytvořím si další texťák, do něj naházím sadu čísel, uložím... A teď bych chtěl ten soubor načíst. Cože? To nejde?

    Tak dík, jsem v prohlížeči, takže otevřu Google, zadám do něj "nejlepší programovací jazyk pro začátečníka" a budu doufat, že tentokrát narazím na něco, co mi umožní si kód ukládat, načíst texťák a bude mít chybové hlášky, z nichž je možno poznat, co je špatně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).