Hlavní navigace

Názor k článku Senzory Martina Malého: Jak se může lékař začít učit programovat od A.S. Pergill - Problém je, že třeba ten návod s F12...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 1. 2017 10:10

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    Problém je, že třeba ten návod s F12 na spoustě prohlížečů nefunguje (na linuxovské verzi Mozilly taky ne).

    Javascript je určený pro web, jako doplněk HTML (umí např. vygenerovat novou webovou stránku na základě dat, zadaných uživatelem). Má zablokováno cokoli ukládat na místní disk, což je z důvodů bezpečnostních (aby se v něm nedalo napsat malware, které po otevření html stránky začne přepisovat disk), což se dá obejít (taková malware v reálu existují), ale ne běžným uživatelem.
    V současné době už umí např. i vygenerovat nad zadanými daty obrázek, buď ve svých grafických knihovnách (zdaleka je ovšem neumějí všechny prohlížeče) nebo vygenerováním kódu SVG (i jeho zobrazení je v různých prohlížečích různé, pokud daný prohlížeč vůbec umí svg zobrazit).

    Absence možnosti zápisu výsledků nějakých výpočtů na místní disk by se asi dala obejít jejich zobrazením ve víceřádkovém okně (jeden z prvků JS) a copy paste přenesením do normálního textového editoru.

    Nevýhodou JS pro začátečnické programování je naprosto šílená syntaxe a existence velkého množství "dialektů", kdy řada kódů (hlavně složitějších) bude vyžadovat konkrétní prohlížeč konkrétní verze a v jiných se bude chovat buď "divně", nebo se vygeneruje chybové hlášení. Některé prohlížeče např. nepodporují všechny prvky JS ale jen některé, jak jsem zmínil výše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).