Hlavní navigace

Názor k článku Senzory Martina Malého: Když není zákazníkem geek, ale obyčejný člověk od JJ - Já si na rozdíl od autora nemyslím, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 1. 2017 13:09

    JJ (neregistrovaný)

    Já si na rozdíl od autora nemyslím, že úplně každou věc musí být schopen uvést do provozu i naprostý laik. Takže dle mého názoru je důležité jen to, aby produkt negativně nevyčuhoval z řady resp. nebyl totálně mimo očekávání potenciálních spotřebitelů.

    Tj. například u výše zmíněné rychlovarné konvice asi nikdo nepočítá s tím, že by ji nezvládl oživit i bez čtení návodu. U domácího kina či pračky už většina lidí do manuálu koukne, ale zapojí si to sama. No a pak jsou věci, namátkou instalace alarmů, reléových modulů pro ovládání osvětlení či vytápění, které drtivá většina lidí prostě svěří odborníkovi.

    Když budu vyrábět rychlovarnou konvici s extra funkcemi, budu si muset dát velmi záležet na tom, aby to vše bylo snadné i pro totálního laika, nevyžadovalo to pokud možno čtení dokumentace apod. U domácího routeru či pračky už na možnosti instalace nějakým Pepkem Vyskočem trvat nemusím, ale pořád musím mít slušné rozhraní, dobrou dokumentaci apod.

    No a alarm, chytré spínače osvětlení nebo větší routery nechť se klidně konfigurují z textové příkazové řádky a vyžadují nějaké odborné znalosti. Snaha o „přiblížení se k masám“ tam může naopak působit dost kontraproduktivně. Namátkou se mi vybavují síťové prvky s RouterOS, se kterými vinou poněkud specifické „lidské“ terminologie u některých funkcí těžce zápasil i člověk s x certifikacemi od Cisca a Juniperu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).