Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Průvodce světem Arduina

27. 4. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Od úvodního představení různých typů Arduin a použitého jazyka až po některé speciality. Jaká je knížka, která nabízí vhled do světa IoT?

V minulém sloupku jsem slíbil, že se podívám na zajímavou publikaci, která před časem vyšla. Vydalo ji nakladatelství Martin Stříž, stojí za ní Zbyšek Voda a tým kolem minule zmíněného webu Arduino.cz a jmenuje se Průvodce světem Arduina.

Knížka vychází z obsahu, co vyšel na webu Arduino.cz za roky jeho existence, přesto však nejde o prostý sumář textů – některé části jsou rozvedené a přidané a kniha tak má to, co weby postrádají: jasnou osnovu a linii.

Tematicky pokrývá kniha širokou oblast problematiky. Od úvodního představení různých typů Arduin a použitého jazyka až po některé speciality, jako je například poslední část, věnovaná detailně známému modulu ESP8266.

Velkou nevýhodou podobných knih je rychlé morální zastarávání. I když jsou věnované základům a dostatečně obecné, popisují oblast, která se živě mění. U Průvodce světem Arduina se to zatím neprojevuje nijak bolestně – IDE sice je ve verzi 1.6 a screenshoty v knize odkazují na verzi 1.0, ale změny nebyly nijak zásadní. Za rok, za dva to ale možná bude jinak. Stejně tak seznam desek, ačkoli si ani v nejmenším nedělá nároky na úplnost, zastarává. Na druhou stranu lze věřit, že i za rok či dva bude kniha stále aktuální, navíc vzhledem k faktu, že se první vydání vyprodalo velmi rychle a nakladatelství muselo připravit dotisk, je pravděpodobné, že tou dobou už bude následovat druhé revidované a aktualizované vydání.

Knihy čistě “hardwarové” mohou těžit z toho, že životní cyklus elektronických součástek je mnohem delší, takže výklad zapojení LED přes rezistor zkrátka nezastará. Pokud ale vstoupí do hry software, kde je změna mnohem snazší, může se snadno stát, že se změní některé knihovny, a příklady z knihy přestanou fungovat. Ostatně zrovna včera jsem překládal firmware pro desku s procesorem ATtiny2313, ale od minulého překladu jsem aktualizoval IDE, a najednou přestaly fungovat cesty k překladačům…

Samotný obsah se poměrně dobře vypořádal s faktem, že Arduino stojí na pomezí hardware a software. Na úvod seznámí čtenáře s konstrukcemi jazyka Wiring, což je – pro ty, co se zatím s tímto jazykem nesetkali – zjednodušené C++. Nejsem si jist, jestli člověk, který nezná žádný programovací jazyk, dokáže ze stručného úvodu pochytit něco víc než se mechanicky naučit spoustu cizích slov. Na nějaké lepší porozumění je v části, věnované jazyku, velmi málo příkladů různých konstrukcí.

Na úvod navazuje už rovnou seznámení s hardwarem na té nejmenší nutné úrovni. Autoři se nezabývají teorií elektronických obvodů, nevysvětlují, co je proud a napětí, jen ukazují “semhle připoj tuhle součástku takto…” Tenhle přístup mi, ačkoli to bude mnohým připadat kacířské, konvenuje: na teorii je času dost, pojďme si nejdřív hrát! Arduino právě k takovému přístupu vybízí: “Pojď si něco postavit! Proč to funguje, to si řekneme až potom!” A s Průvodcem si toho postavíte opravdu dost. I na teorii dojde, ale víc na tu “konstrukční” – co to je sériová sběrnice, co je I2C, jak ji použít, … Ostatně, v knize popisované konstrukce, jako je robotická ruka nebo klávesnice z keypadu, lze postavit i bez znalosti principů elektroniky. Nedokážete je navrhnout, ale dokážete je postavit a modifikovat.

Když jsem knihu dostal poprvé do ruky a bleskem ji prolistoval, všiml jsem si velkého množství přetištěných výpisů zdrojových kódů. Hledal jsem tedy odkaz na stažení, protože není nic hloupějšího, než když musíte opisovat text z papírové knihy. Naštěstí za několik týdnů se objevila na Arduino.cz informace, že zdrojové kódy k příkladům v knize jsou ke stažení.

Ke knize mám i několik výhrad. V první řadě je to naprosto neskutečné písmo. Kniha je vysázena hodně titěrnými znaky, a tak pročítání knihy docela namáhá oči. Kvituju velké množství ilustračních obrázků, ale pokud bylo cílem držet počet stran, a tím i náklady, dole, tak bych spíš oželel ilustrační fotografie shieldů a přidal bych na velikosti písma.

BRAND24

Druhá výhrada, a ta už bohužel patří ke standardní výhradě k českým knihám o elektronice, směřuje k odbyté editorské práci. Vím, že spousta techniků některé zapeklitější otázky rodného jazyka ignoruje a nevnímá, ale přesto mě některé jazykové obraty dokázaly zarazit. Při čtení se to rovná nepříjemnému škobrtnutí.

Přes tyto výhrady však patří Průvodce světem Arduina k těm lepším publikacím pro začátečníky. Poskytne rychlý vhled do problematiky, ukáže možnosti platformy Arduino a její šíři, a ačkoli zůstane nutně na okraji a popíše jen zlomek možných implementací, tak především vzbudí zájem a touhu k vlastnímu experimentování. Ať jde o bezdrátovou komunikaci přes WiFi, ovládání reálného hardware nebo zpracování dat v prostředí Processing. Díky jednoduchosti popisovaných a používaných technologií se kniha neutopila v teoretizování a mohu ji zájemcům – začátečníkům s klidným svědomím doporučit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).