Hlavní navigace

Set-top box O2 TV se díky Androidu změní v multimediální centrum

30. 6. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Daniel Dočekal
Aktualizace O2 TV na vlastní kůži. Co do nového systému nainstalujete, a na co naopak můžete zapomenout?

O2 zahájilo možná jeden z největších projektů aktualizace set-top boxů pro O2 TV. Největších i v tom, že několik let staré set-top boxy původně postavené na Linuxu dostávají Android TV. Včetně Google Play, hlasového ovládání, řady aplikací a výrazného zvýšení rychlosti. 

Pokud máte O2 TV set-top box pořízený ve zhruba posledních čtyřech letech, nejspíš už to víte – dojde k aktualizaci na Android TV. Samotnou O2 TV tak budete používat jako aplikaci pro Android. Pro běžné uživatele to nic extra znamenat nebude. 


O2 TV přepne 350 tisíc zákazníků na nový operační systém
Přečtěte si také:

O2 TV přepne 350 tisíc zákazníků na nový operační systém

Postupná aktualizace

Aktualizace dorazí někdy v noci, když nebudete set-top box používat. Při příštím zapnutí najdete informaci o aktualizaci, včetně odkazů na návod, jak postupovat.

Nebude ho ale ani třeba, stačí postupně proklikávat a na konci se uživatel ocitne v klasickém rozhraní O2 TV. Jediný rozdíl bude v tom, že vpravo nahoře bude symbol pro vyvolání „Androidu“. Aplikace O2 TV funguje stejně jako ta původní – s jedním podstatným rozdílem. Je výrazně svižnější. 

V průběhu instalace se můžete přihlásit na svůj účet u Googlu, ale je možné to přeskočit a udělat později, při prvním vstupu do Google Play (kam se dostanete právě přes symbol 3×3 čtverečku v pravém horním rohu).  

Vše podstatné aktualizace zachová, takže bude fungovat původní připojení na Wi-Fi (pokud používáte) i váš O2 TV účet. Nově je součástí i přístup do HBO Max (původně HBO Go), ale buď se budete muset přihlásit, nebo si ho klasicky aktivovat jako dříve.  

Plné využití schopností set-top boxu

Set-top box O2 TV má microSD a USB, obojí je nově pod Android TV plně funkční. Proto můžete použít USB klíčenku nebo připojit USB disk (2.0, ideálně samostatně napájený – zadní port je pouze 800mA, boční 500mA). 

Připojení je buď přes zmíněnou Wi-Fi (2,4 i 5 GHz), nebo přes ethernetový port (10/100). K televizi se zařízení připojuje přes HDMI 2.0b, resp. A/V pro starší přístroje, dále disponuje S/PDIF, mini-jackem s kompozitním video- a stereovýstupem a anténním koaxiálním vstupem (teoreticky tedy umí DVB-T2, operátor však od této koncepce s přechodem na Android TV upouští).

Na čelní straně set-top boxu je oproti předchozím boxům navíc uspávací/probouzecí tlačítko, na zadní klasické ON/OFF.  

Set-top box pohání Android TV, tedy verze Androidu pro chytré televizory. Při přihlášení na účet od Googlu se tak dostanete do Google Play se všemi nákupy a dalšími věcmi, ale počítejte s tím, že ne všechny aplikace je možné nainstalovat.  

Plex, Kodi, Disney+, české streamovací aplikace, YouTube, hudba a řada dalších problém nejsou. Nejde Netflix, ale tam je to dáno tím, že zařízení nemá od Netflixu certifikaci. Pokud by vám přehrávání pořadů v Disney+ fungovalo „trhaně“, zkuste změnit 2160p/50 Hz na 2160p/60 Hz. Může to pomoci. 

Můžete mít řadu her i aplikací. Patří sem i různé „systémové“ aplikace, ať už je to třeba VLC, nebo aplikace pro přístup k různým NAS, řadě služeb či chytré domácnosti. Nepočítejte s úplně kompletní nabídkou Google Play, jde o Android TV a aplikace musí tuto podobu podporovat. 

Jediné, na co si asi budete muset časem dávat pozor, je, že k dispozici jsou 4 GB interní paměti, ale protože je to Android, nic vám nebrání využít microSD kartu.  

Ovládání hlasem a další změny

Android TV znamená i ovládání hlasem a přítomnost funkce Google Assistant. Porozumění češtině je dobré – na ovladači stačí zmáčknout tlačítko a můžete ovládat. Hledání v Google Play jde taky hlasem, nemusíte se trápit psaním na klávesnici na displeji. Což ale ostatně nemusíte, plná podpora Bluetooth znamená možnost připojit klávesnici či myš. Ke hrám pochopitelně i různorodé herní ovladače. 

Příchod Androidu přinesl i proměněné Nastavení. Něco málo je v O2 TV aplikaci, ale většinou se dostanete přímo do Nastavení/Settings systému Android. Nechybí tam ani kolonka povolující možnost instalace aplikací mimo Google Play, takže můžete zkoušet cokoliv přidávat přes APK. 

V Nastavení jsou i možnosti, které původní set-top-box neuměl – různá usnadnění, více formátů zvuku i videa, podpora pro Chromecast, prostě vše, co umí Android TV. 

Ovladač je Bluetooth, takže nemusíte složitě mířit (a můžete si set-top box namontovat i na zadní stranu televize, v balení je ostatně držák). Znamená to i to, že ovladač má vlastní firmware a při aktualizaci na Android se nabídne i možnost aktualizace ovladače. Nikoliv nutná, můžete přeskočit, aktivuje HDMI-CEC pro vypínání a zapínání televizoru společně se set-top boxem. 

TIP: Chcete na O2 TV dělat screenshoty? Na ovladači to nevypadá, že by to šlo, ale je tam volné tlačítko TXT a zbytek snadno vyřeší aplikace Button Mapper. Pak už jen potřebujete hotové screenshoty dostat ven – stačí použít jakýkoliv souborový manažer (třeba Solid Explorer, umí připojit i různorodé cloudy). 

Nezapomeňte, že pokud na O2 TV přidáte svůj účet od Googlu, začne fungovat nakupování aplikací přes Google Play, stejně tak platby v aplikacích. Pokud tedy O2 TV používají také děti, pamatujte na správné nastavení.  

BRAND24

Do budoucna O2 plánuje rozšiřovat multimediální schopnosti set-top boxu (aktuálně vlastně jenom integrované HBO Max a YouTube), ale například i podporu pro chytré domácnosti. Aktuálně je přítomna O2 Knihovna.  

Jak to uzavřít? O2 se vydalo nepříliš obvyklou cestou a z hodně proprietárního set-top boxu díky aktualizaci firmwaru vytvořilo skvělé multimediální centrum. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).