Hlavní navigace

Názor k článku Seznam.cz vede v bitvě o data z jízdních řádů 1:0. Zastal se ho krajský soud [AKTUALIZOVÁNO] od Filip Jirsák - Celý spor se týká výkonu státní správy. Žádost...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 9. 2013 14:14

    Filip Jirsák

    Celý spor se týká výkonu státní správy. Žádost o poskytnutí informací dle zákona 106 a poskytnutí informací (případně rozhodnutí o jejich neposkytnutí) je správní řízení. Pokud se vám něco ve správním řízení nezdá, můžete se odvolat k odvolacímu orgánu, což je v tomto případě (dle rozhodnutí soudu) Ministerstvo dopravy. Pokud se vám nezdá ani vyřízení odvolání, můžete se obrátit na krajský soud. A proti rozhodnutí krajského soudu ve věci správního řízení existuje ještě mimořádný opravný prostředek, a to je kasační stížnost, kterou projednává Nejvyšší správní soud. Je to podobné jako u občanskoprávních sporů nebo trestního řízení, kde je také několik instancí a lze se "odvolat" k vyšší instanci.

    To, že se společnost CHAPS něco domnívala, samozřejmě irelevantní není. Kdyby někdo podle 106 požádal o nějaké informace vás osobně, taky se budete domnívat, že se na vás ten zákon nevztahuje. A pokud na tom dotyčný tazatel bude trvat, obrátí se na někoho, koho bude považovat za odvolací orgán, pak případně na krajský soud a na Nejvyšší správní soud. Dokud od některé té instance nebude existovat pravomocné rozhodnutí, tak se holt on domnívá něco a vy se domníváte něco jiného, takže není žádný způsob, jak vás donutit, abyste ty informace vydal. Což je správně, protože ve vašem případě ta 106 opravdu neplatí a dotyčný na ty informace právo nemá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).