Hlavní navigace

Seznam nesmí používat doménu sprace.cz

22. 4. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V důsledku předběžného opatření vydaného v polovině března Městským soudem v Praze nesmí internetový portál Seznam.cz na návrh firmy LMC, která mj. provozuje služby jobs.cz a prace.cz, používat doménu sprace.cz, tedy alespoň k nabízení pracovních příležitostí. LMC totiž tvrdí, že zde existuje nebezpečí záměny.

„Žalovaný je, od doručení tohoto usnesení, povinen zdržet se nabízení a propagace služeb zprostředkovávání zaměstnání a nabídky pracovních příležitostí na webových stránkách www.sprace.cz,“ píše se v předběžném opatření vydaném na návrh LMC proti Seznamu Městským soudem v Praze 14. března.

Návrh na předběžné opatření ještě obsahoval požadavek, aby byl v doméně na náklady Seznamu umístěn text: „O užití této domény, v souvislosti s nabízením a propagací služeb zprostředkování zaměstnání a nabídky pracovních příležitostí, je veden soudní spor u Městského soudu v Praze,“ avšak tomuto požadavku soud nevyhověl.

Mám-li stručně shrnout podstatu sporu, pak jde o to, že zde existuje nějaká LMC, jež si 16. března 1997 zaregistrovala doménu prace.cz a 16. května 2003 ochrannou známku prace.cz. Pak je zde nějaký Seznam, který si 6. listopadu 2002 zaregistroval doménu sprace.cz a začal zde nabízet… inu práci.

Pro úplnou představu je pak třeba doplnit, že Seznam drahně let provozoval službu prace.seznam.cz, což byl vlastně pouze front-end, jehož obsah byl přebírán od LMC a dalších společností. Nedávno však Seznam koupil od firmy CP Online (dcera společnosti Computer Press) server volna-mista.cz a rozhodl se vzájemnou spolupráci ukončit.

V předběžném opatření se mj. uvádí: „Žalobce je přesvědčen, že jednání žalovaného je v rozporu s dobrými mravy hospodářské soutěže. Užití domény ‚sprace.cz‘, jakož i užití označení ‚sprace‘, může vyvolat nebezpečí záměny na straně veřejnosti co do původu služeb nabízených žalovaným (…)“

„Dále má žalobce obavy, že užíváním domény ‚sprace.cz‘, resp. označením ‚spráce‘, může dojít k narušení či dokonce ke ztrátě rozlišovací způsobilosti označení ‚prace‘, resp. ‚prace.cz‘, kterou žalobce řadu let cíleně získával nákladnou propagací,“ stojí dále v předběžném opatření.

Obě firmy včera vydaly krátké tiskové zprávy. Ta od LMC pouze stručně shrnuje obsah předběžného opatření, Seznam pak píše: „Společnost Seznam.cz se proti předběžnému opatření odvolá a podnikne veškeré právní kroky k tomu, aby mohla nadále nerušeně užívat doménové jméno ‚sprace.cz‘. Stejně tak bude Seznam.cz, a.s. požadovat náhradu škody.“

Zajímavé je, že LMC (na rozdíl od Seznamu…) žádnou náhradu škody nepožaduje. Její ředitel Libor Malý říká, že jim doposud žádná škoda nevznikla a že se pouze snaží předejít jejímu vzniku. Snažili se to udělat formou dopisů, ale Seznam na ně nereagoval. Řečeno slovy Libora Malého, nejde o peníze, jde o princip.

V první řadě je třeba si uvědomit, že se jedná jen o předběžné opatření. Předběžné opatření je institut, který neříká nic o tom, jaká strana má pravdu, pouze má „zakonzervovat situaci“ tak, aby do rozhodnutí soudu nemohla žalující straně nadále vznikat škoda, která dosud není soudem uznána, ale na niž zde existuje podezření. Konečný výsledek pak může být libovolný.

Když se na celou věc podíváte, jedná se tak trochu o žabomyší válku. Obě strany jednají v dobré víře. Seznam si udělal službu SPráce, protože už má SAuto, SReality a SPráce je logickým pokračováním jeho produktové řady. LMC podalo návrh na předběžné opatření, protože se název služby Seznamu podobá názvu jeho vlastní služby.

Jak je napsáno v předběžnému opatření: „Žalobce je přesvědčen, že jednání žalovaného je v rozporu s dobrými mravy hospodářské soutěže.“ Dle mého názoru v tom však může hrát určitou roli i strach LMC o zákazníky a obava, že je Seznam jednoduše převálcuje, což je docela pochopitelné.

BRAND24

Ján Matejka z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR se domnívá, že kdyby LMC chtěla po Seznamu peníze, patrně by neměla příliš šancí na úspěch. Protože však žaluje pouze o zdržení se nějakého jednání, je zde určitá možnost, že se tím Městský soud v Praze bude regulérně zabývat.

Seznamu to v podstatě může být ukradené. Podmínkám předběžného opatření vyhověl tím, že do domény sprace.cz umístil větu: „To, co hledáte, je na adrese sprace.seznam­.cz“ – a pokud by náhodou prohrál, může službu bez větších problémů přejmenovat.

Kdo je podle vás v právu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).