Hlavní navigace

Názor k článku Seznam dál přetahuje z velkých redakcí. Další jméno je Jindřich Šídlo od Ivan Nový - Co je optimální je z naší úrovně nepoznatelné,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 8. 2016 8:40

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Co je optimální je z naší úrovně nepoznatelné, viz Godelovy věty, problém zastavení Turingova stroje. Navíc rozvoj umělé inteligence a nápodoba lidské inteligence ukazuje, že lidský mozek nemá pravděpodobně vyšší výpočetní možnosti, než Turingův stroj. Prakticky úspěšně simulujeme neuronové sítě na Turingově stroji.

    Může ovšem být, že současná míra dostupnosti zdrojů není optimální, že jejich dostupnost je příliš snadná, pak dokonalý svět se postará o to, aby ta dostupnost byla vyšší, a optimální. Redukcí zdrojů.

    Nebo naopak, nadbytek zdrojů povede k expanzi lidského rodu a života mimo planetu Zemi, a začne éra kolonizace vesmíru. Tím dojde k jejich zředění a nastolení optimálního stavu. To je jediný možný účel naší unikátní civilizace. Návrat k přírodě by byl promarněním této ojedinělé konstelace, která nastala po 4 miliardách let, ve vesmíru, který má 13 miliard let. Abychom se vrátili k přírodě, nemusíme nic dělat, růst entropie to zařídí sám.

    Určitě ale budování větších sociálních jistot není cesta k optimálnímu stavu, právě naopak. Což se dokonalý svět snaží dnes eliminovat migrací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).