Hlavní navigace

Názor k článku Seznam přichází na Atlas, co bude dál? od anonym - Přišel jednoho dne Neználek na Lupu a nevěděl,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 8. 2007 19:13

    anonymní
    Přišel jednoho dne Neználek na Lupu a nevěděl, co je to ironie. Tak tedy místo toho, aby se zeptal nějakého kamaráda z Kvítečkova nebo Všeználků zde v diskusi, zeptal se vyhledávačů "co je ironie". Morfeo a Google mu odpověděly, jako první mu podstrčili odkaz na Wikipedii, na český záznam, který byl vysoce pertinentní. Kupodivu Jyxo ani Seznam moc neobstály - v tomto konkrétním případě. Díky Jyxu se ale jako bonus dozvíte "Jak být emo" a díky Seznamu něco o "stydké pysky" na doktorka.cz a ještě můžete vyhledat "co je ironie" i ve zboží! (nikoliv však Jyxem, ale přímo technologí Seznamu)

    http://www.google.com/search?q=co+je+ironie
    http://morfeo.centrum.cz/index.php?q=co+je+ironie

    http://search.seznam.cz/?q=co+je+ironie&w=co+je+ironie&mod=f
    http://jyxo.cz/s?q=co+je+ironie&d=cz

    Samozřejmě tohle je pokus o podvečerní humor (co je humor, ví to nějaký vyhledávač?). Tento špatně položený dotaz v přirozeném jazyce mohl uškodit. Na pouhé ironie nakonec Seznam i Jyxo na první straně tu Wikipedii mají. Snad v ní nějaký vandal nepoupravil tento záznam :-)

    Pro nějaké pořádné testování by se musely technologie pustit na stejném vzorku dat, viz http://trec.nist.gov/ atd. Pokud by do toho chtěly vyhledávače jít a toto dovolily, mohlo by se celkem objektivně otestovat aspoň něco.

    Účelem vyhledávačů je vydělávat peníze. Lidé čekají, že vyhledávače jim pomohou uspokojovat jejich informační potřeby. Ty jsou subjektivně hodnocené, navíc záleží i na tom, jak se ptáte. Což se třeba raději lépe ptát, místo lamentování nad výsledky? Většina lidí hledá pomocí jednoho slova, to je z mého pohledu to nejvíce zarážející na vyhledávačích - teda spíš na uživatelích. A edukace ze strany vyhledávačů je mizivá.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).