Hlavní navigace

Seznam spouští půjčovnu filmů

26. 5. 2006
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 29
Od udělení dotací na podporu broadbandu uplynulo jen několik týdnů a první reálný výsledek je tu. Společnost Alef Nula, která získala od ministerstva informatiky 25 milionů na svoji Národní broadbandovou knihovnu, našla prvního partnera pro pilotní projekt. Seznam tak svým uživatelům již v červnu nabídne online videopůjčovnu.

broadbandových dotacích píšeme na Lupě průběžně, takže pro ty, kdo téma nesledují, jen krátké připomenutí. Z celkových 800 milionů korun z privatizace Českého Telecomu, které vláda rozhodla rozdělit projektům na podporu vysokorychlostního Internetu v ČR, se letos rozdělovalo prvních 200 milionů. Většina z těchto peněz připadla obsahovým a marketingovým projektům, zatímco na infrastrukturu se příliš nedostalo, což jsme na Lupě již vícekrát náležitě kriticky okomentovali. Jedním z projektů, který vzbuzoval svojí prezentací určité pochybnosti, byla i Národní broadbandová knihovna firmy Alef Nula, z jejíhož popisu bylo možné jen s velkým úsilím usuzovat na skutečný účel.

45 korun na den

Nyní se však reálné obrysy celého záměru vyjasnily: týdeník Czech Business Weekly a po něm server Živě.cz přinesly zprávu o tom, že portál Seznam ve spolupráci s Alef Nula připravuje online videopůjčovnu, kde si za poplatek 45 korun můžete stáhnout film s licencí na jednodenní přehrání. Zkušební verzi projektů si můžete prohlédnout již nyní na adrese seznam.kinoma­nia.cz, kde se také snadno seznámíte se základními podmínkami půjčovného: Služba Seznam Kinomania je určena registrovaným uživatelům portálu Seznam.cz a Služba Seznam Kinománia zahrnuje možnosti nabídky titulů a dále možnost objednání shlédnutí titulu ve zvoleném časovém období za stanovenou cenu (stažení na lokální disk uživatele nebo spuštění metodou progressive download) s tím, že úhrada ceny probíhá prostřednictvím služby Seznam Peněženka.

Proč jen uživatelé portálu Seznam? To je výsledek podmínek, ke kterým se Alef Nula zavázal již v žádosti o dotaci od ministerstva informatiky (MI). Od počátku jsme slíbili, že přístup ke zprostředkova­telským službám Národní broadbandové knihovny budou mít všichni zájemci – od telekomunikačních operátorů po poskytovatele obsahu, vysvětlil nám Róbert Drotár, který má v Alef Nula (jinak firmě, známé spíše jako distributor produktů Cisco Systems) projekt Kinománia na starosti. Lze ostatně předpokládat, že jinak by dotace nebyla udělena, protože by porušovala konkurenční prostředí. Alef Nula tak zajišťuje hlavně dohody s majiteli práv k audiovizuálním dílům, přeprodává partnerům licence k filmům a provozuje technické zázemí půjčovny. O spolupráci tak může požádat kterýkoliv další subjekt, Seznam byl jen první na řadě, protože podle Róberta Drotára disponuje vhodným platebním kanálem – Peněženkou. Po důkladném zvážení jejich nabídky jsme si řekli, že bychom mohli tenhle společný projekt s MI podpořit, a rozšířit tak portfolio našich služeb, které nabízíme uživatelům, dodává k tomu tisková mluvčí Seznamu Rita Gabrielová.

Samotný Seznam se o žádnou dotaci od MI neucházel, o videopůjčovně podle všeho sám ani příliš neuvažoval. Je však jasné, že potenciální masy uživatelů, nalákané na atraktivní obsah, by propagaci jeho Peněženky i ostatních služeb mohly významně pomoci. Budování vysokorychostního Internetu nepatří do oblasti zájmu Seznam.cz, i když rozšiřování Internetu samozřejmě vítáme. Ani nyní, po navázání partnerství s Alef Nula, nepatří služba Kinománia mezi naše služby první kategorie, ale vnímáme ji spíše jako doplňkovou službu pro některé naše uživatele, vysvětluje Rita Gabrielová. Ivo Lukačovič pak na svém blogu pohled Seznamu ještě upřesňuje: O úspěchu tohoto projektu nerozhodujeme my, ale filmoví distributoři. Pokud budeme omezeni několika málo ‚béčkovými‘ filmy, pak je projekt odsouzen k zániku. Pokud však díky nim nabídneme stovky filmů za rozumnou cenu, pak bude projekt úspěšný.

Právě to bude hlavním úkolem Alef Nula a Róberta Drotára. Jako odstrašující příklad před sebou stále máme Starzone.cz, jehož nabídka se rok od spuštění téměř nezměnila, říká. V testovacím provozu je v nabídce kolem 40 filmů, po „ostrém“ startu koncem června by jich mělo být dvojnásob. Klíčové je v tomto ohledu jednání s majiteli práv a vydavateli, které podle Róberta Drotára probíhá velmi dobře: Situaci trochu komplikuje aktuální festival v Cannes, ale jinak čekáme s podpisy smluv jen na návrat odpovědných lidí. Máme však už podchycené všechny klíčové správce práv jak pro starší tvorbu, tak pro nové snímky. Jako podstatný rozdíl oproti Starzone.cz vidím to, že my budeme nabídku pravidelně obohacovat o čerstvé novinky.

V budoucnu bychom chtěli uživatelům nabídnout až stovky titulů. Na adrese služby – seznam.kinoma­nia.cz – se nyní nachází obecné rozhraní našeho partnera Alef Nula, které se v příštích dnech podstatně změní. Celá služba projde například kompletním redesignem, aby se lépe hodila k našim ostatním službám, budou přidány některé nové funkce a samozřejmě budeme reagovat i na připomínky našich testerů, odhaluje plány Seznamu s Kinománií do budoucna Rita Gabrielová.

Starzone.cz provozuje Český Telecom, který jej spustil 14. května 2004 jako (rovněž pouze) doplňkovou službu pro uživatele svého ADSL připojení. První dojmy i následné měsíce však očekávání o rozhýbání zájmu lidí o „broadbandový obsah“ nenaplnily: nabídka byla omezená stejně jako počet potenciálních zájemců, svoji roli však hrály i technologické faktory. Dostupné rychlosti připojení i platební metody zkrátka ještě nebyly na úrovni, aby je mohli využívat běžní uživatelé, které láká na své reklamy Český Telecom. My věříme, že nyní už je situace jiná, říká Róbert Drotár. Jednají prý s několika dalšími zájemci o provozování Kinománie včetně telekomunikačních operátorů, jejich jména však nechtěl z důvodu probíhajících jednání uvádět. U každého z nich však bude nutné vyřešit problém s použitelným platebním kanálem, který v České republice obecně stále chybí. Přednost proto zřejmě dostanou právě poskytovatelé připojení, kteří zákazníkům mohou snadno půjčovné účtovat spolu s telekomunikačními službami (jako to ostatně dělá i Český Telecom se Starzone.cz).

Stálý problém: platební kanál…

Svá omezení má nicméně i Kinománia Seznamu. Půjčovat si filmy mohou jen registrovaní uživatelé Seznamu (což je však podle Róberta Drotára jen dočasná záležitost, navíc jde zřejmě o měkčí podmínku, než je nutnost vlastnit ADSL u Českého Telecomu). Dále je třeba mít účet v Peněžence, který můžete nabíjet standardním platebním příkazem či převodem z eBanky. O dalších platebních metodách zatím ani jedna ze stran neuvažuje, Róbert Drotár jen připustil, že do budoucna není vyloučena možnost placení kartou. Zatím to však není způsob, který by byl u uživatelů oblíbený a důvěryhodný, vysvětlil. Premium SMS zase obnáší vysoké transakční náklady. Počet uživatelů Peněženky se podle Rity Gabrielové pohybuje v řádech desetitisíců.

Filmy jsou stejně jako na Starzone.cz distribuovány ve formátu WMV a zakódováné technologií Microsoft DRM, což z okruhu zájemců vylučuje uživatele jiných operačních systémů, než jsou MS Windows. Požadavek na DRM však podle Róberta Drotára i Rity Gabrielové jasně vzešel ze strany distributorů a ochranných autorských organizací. Bez splnění této podmínky by s námi vůbec nejednali. Ještě před pár lety, než byla technologie ochrany práv ověřená, se ostatně vydavatelé báli cokoliv na Internet vypustit, dodává Róbert Drotár, který má zkušenosti s jednáním s majiteli práv ke snímkům i díky spolupráci s českými televizními stanicemi.

Volba Seznamu a jeho Peněženky v sobě zahrnovala překonání ještě jedné překážky: použití Peněženky Seznamu je kvůli podmínkám licence od České národní banky omezeno jen na služby Seznamu. S tím se však Alef Nula podle Róberta Drotára vypořádal: Licence na jednotlivé snímky můžeme partnerům sublicencovat, takže zákazníci budou de facto platit za obsah, který patří Seznamu.

… a datové limity

Další nevýhodou Kinománie ve srovnání se Starzone.cz je fakt, že Český Telecom nezapočítává stáhnuté filmy do objemových limitů u svých ADSL přípojek (které jsou, dodejme, díky své malé velikosti stálým objektem kritiky odborníků i uživatelů). Film stáhnutý z Kinománie se vám naproti tomu do limitu započítá, což může být už po několika výpůjčkách během jednoho měsíce problém. Róbert Drotár však v této nevýhodě kriticky slabé místo nevidí: Není problém, abychom se s dalšími partnery dohodli, aby náš obsah sídlil v jejich síti a tím se nezapočítával do objemových limitů koncových uživatelů. Rita Gabrielová pak dodává rovněž optimistický názor Seznamu: Jsem přesvědčeni, že penetrace vysokorychlostního Internetu v České republice je v současné době již dostatečná pro provoz takovéto internetové videopůjčovny a že úspěch tohoto projektu bude více záviset na možnosti stažení atraktivních titulů, které chceme uživatelům nabízet, než na rozšíření vysokorychlostního Internetu.

Projekt Národní broadbandové knihovny byl ostatně od počátku zaměřen právě na rozšíření broadbandu v ČR prostřednictvím rozhýbání poskytovatelů k uvolnění datových limitů. Je pravda, že dosavadní nabídka obsahu a obvyklé způsoby využívání připojení k Internetu u domácností i firem v Česku (především e-mail, web, instantní komunikace a chat) ke změně zrovna nevyzývaly. Podle dosavadních názorů zástupců významných ISP většině uživatelů podmínky fair use policy (FUP) bohatě stačí. Doufáme, že se nám pomocí Kinománie podaří tento začarovaný kruh rozetnout, říká Róbert Drotár. Lze jen odhadovat, jak k ochotě poskytovatelů na změnu pohledu pomůže (či nikoliv) případné umístnění nabídky Kinománie do jejich sítě.

Starzone.cz, který dnes obsahuje 350 filmů, je podle Hany Hejskové z tiskového odboru Českého Telecomu nejvíce navštěvován ve všedních dnech, kdy jsou nejfrekventova­nějšími dny středa a pátek. Provoz prý začíná narůstat již kolem páté hodiny ranní a kulminuje kolem devatenácté hodiny večerní. Celkový počet stálých uživatelů se pohybuje kolem 10.000. Měsíčně zákazníci vyšlou na tomto unikátním zábavním portále okolo 1.500.000 poža­davků, které jsou úspěšně zpracovány. Denní průměr se pohybuje okolo 50.000 požadavků, říká Hana Hejsková.

Konkurence chabá, ale nebojácná

Starzone účtuje za jednodenní půjčení 54 korun, avšak nabízí i jednorázové stažení za 44 korun – tedy jen o korunu méně než Kinománia. Seznam také plánuje rozšíření cenové nabídky: Po ostrém spuštění Kinománie by uživatelé měli mít k dispozici několik skupin filmů, podle jejich aktuálnosti a atraktivnosti a výhledově také doby, po kterou je platná licence. Předpokládáme, že cena filmů v kategorii filmů nabízených nyní zůstane zachována, říká Rita Gabrielová.

BRAND24

Kromě Starzone se o prosazení formou online půjčovny pokoušel také například projekt video2home, spuštěný v roce 2004. Na rozdíl od Starzone nebyla jeho nabídka vázána na zákazníky jednoho poskytovatele, služba však v provozu dlouho nevydržela. Jakousi hybridní možností, jak si online půjčovat filmy, nabízí klub PlanetDVD, kde se půjčovné pohybuje kolem 50 korun. Služba je však primárně zaměřena na tradiční „kamenné“ půjčování a Internet využívá spíše jako doplňkový komunikační kanál. Kredit si můžete dobíjet přes Internet (platebním příkazem, eBankou či platební kartou), avšak DVD si musíte vyzvednout v půjčovně. Hlavním konkurentem Kinománie tak zůstává Starzone.cz.

Mluvčí Českého Telecomu Martin Žabka odmítl aktivity nové konkurence komentovat, Rita Gabrielová i Róbert Drotár věří, že Kinománia má šanci uspět. Jistě bude zajímavé sledovat, nakolik se poptávka po broadbandovém obsahu díky Kinománii rozšíří, portál Seznam má však k propagaci nové služby slušný potenciál. Rozšíření nabídky Starzone na uživatele jiných ISP však nejspíš nelze očekávat. Podle Martina Žabky se nic takového neplánuje, navíc se Starzone ještě letos promění na podpůrnou platformu pro IPTV, kterou Český Telecom hodlá spustit ještě letos v létě. Na českém Internetu by tak brzy mohlo být hned několik služeb videa na vyžádání, které by se poměrně dobře doplňovaly: Kinománia pro „univerzální“ stahování, Starzone pro majitele IPTV od Českého Telecomu a digitální vysílání v sítích kabelových poskytovatelů. Reálnými dopady na rozšíření a kvalitu broadbandu se však raději teprve nechme překvapit.

Připadá vám Kinománia Seznamu zajímavá?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).