Hlavní navigace

Názor k článku Vyhledávače: Seznam stagnuje, Google posiluje od Martin Kopta - »Koncem příštího roku by se Google mohl dostat...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2008 12:26

    Martin Kopta
    »Koncem příštího roku by se Google mohl dostat přes hranici 38 %, o další rok později nad 40 % a tím srovná se Seznamem krok, protože se bude pohybovat "mírně pod padesát" a Seznam zase "mírně přes padesát". Bude to opravdu rok 2011, kdy se vliv Seznamu a Google na českém trhu vyhledávačů vyrovná?«

    Úvaha toho druhu by měla brát v potaz i zdroj růstu Googlu. Google zatím roste především na úkor podílu jiných vyhledavačů, než je Seznam. Takže, ano, Google možná napřesrok dosáhne svého limitu někde kolem 38 až 40 % trhu. Hodnotit ten stav 40:60 jako mírně pod padesát a mírně přes padesát mi přijde manipulativní, protože Seznam si celou dobu svůj podíl drží a náskok nad Googlem je pořád dost vysoký.

    Uživatelé Seznamu jsou poměrně loajální, a tak pokud Seznam neudělá chybu, může si svůj vysoký podíl udržet klidně třeba ještě deset let (tedy deset let nemusí podíl Seznamu na vyhledávání poklesnout pod 50 %). Uvidíme, co s tím udělá prodej Seznamu na jaře 2009. ;-)

    Na místě lidí v Seznamu by mě znervózňovalo hlavně to, že propásli příležitost přetáhnout uživatele českých vyhledavačů ke svému vyhledávání a přenechali tak Googlu volné působiště. Tihle lidé totiž už se ke klasické závislosti na portálu nevrátí a stanou se vyslanci Googlu mezi uživateli. Tahle příležitost už se nebude opakovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).