Hlavní navigace

Sharp LC-32LE350V-BK: dobrá koupě!

16. 10. 2013
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Sharp
Máme tu pro vás jeden dobře vybavený televizor s nahráváním, podporou HbbTV a mj. i s přístupem na internet. Nabízí ale také výborný obraz a zvuk.

Zabudovány jsou základní tunery s podporou HD, což bylo u mě vidět hned po naladění Multiplexu 7. Internet jsem vyzkoušet nemohl, protože v základu je pouze ethernetové připojení. Přiznám se ale, že bych při ceně těsně pod deset tisíc Wi-Fi očekával buď zabudované nebo jako přibalený adaptér. Ten dodatečně přijde na asi patnáct set korun, což není nejlevnější. Jinak je ale výbava prakticky bez chybičky. Máme tu výborná multimédia s podporou DLNA a DLNA renderu, nahrávání s TimeShiftem, tedy sledováním živého televizního vysílání se zpožděním, a možnost ovládání přes aplikaci v chytrém telefonu či tabletu. To ale samozřejmě vyžaduje Wi-Fi…

Co se týče přístupu na internet přes tzv. Aquos Net+, ten nabízí jak otevřený web, tak řadu widgetů, bohužel zatím nikoli českých. I když se také na webu Sharpu píše, že televizor má zabudován interní pevný disk, v zapůjčeném přístroji nebyl. Vše jsem tedy vyřešil připojením externího USB disku Freecom Mobile Drive Sq TV s kapacitou 1 TB určeného speciálně pro nahrávání z televizoru, se kterým televizory standardně už nějaký čas testuji. I tady se televizor zachoval výtečně, a to není tak automatické, jak jste si mohli přečíst v recenzích jiných přístrojů.

Design je myslím povedený a podstavec přímo unikátní. Unikátní je i hliníková spojovací „noha“, která bohužel nemusí být příliš vidět, což je škoda. Tlačítko úplného vypnutí najdete vpravo dole, ovládání naopak vlevo zezadu a počítejte s tím, že je nějakých sedm centimetrů utopeno.
Autor: Sharp

Design je myslím povedený a podstavec přímo unikátní. Unikátní je i hliníková spojovací „noha“, která bohužel nemusí být příliš vidět, což je škoda. Tlačítko úplného vypnutí najdete vpravo dole, ovládání naopak vlevo zezadu, a počítejte s tím, že je nějakých sedm centimetrů utopeno. 

Raketová instalace

Na závěr instalace vám je nabídnuto setřídění kanálů, které se dělá velice pohodlně a rychle jednoduchým přesunem. První instalace se dá kdykoli odstartovat z menu a jde o pár obvyklých nastavení typu výběr jazyka, země, umístění přístroje a výber tuneru. Vše je rychlé a v podstatě záležitost na pět minut. Alespoň v případě DVB-T a umístění u mě doma, kde televizor vyhledal i kanály multiplexu 7 a také dnes tolik diskutované ČT:D/ČT Art.

Dálkový ovladač je elegantní a kvalitní, rozložení výtečné a velice dobrá je i čitelnost tlačítek.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je elegantní a kvalitní, rozložení výtečné a velice dobrá je i čitelnost tlačítek.

Většinou příjemné ovládání

Dálkový ovladač je jakoby z vyšší třídy, což sedí, protože 81centimetrový televizor v dané cenové relaci do vyšší třídy rozhodně patří. Ovladač má výborné rozložení, výborné popisky a také mj. i kompletní tlačítka pro multimédia, i když pro přeskok např. o skladbu dále musíte použít šipkové klávesy.

Kolem kurzorového kříže najdete logicky umístěné Menu a šikovné kontextové Q.Menu, dole pak Back a Exit. Pod nimi pak jsou stále dobře dostupná tlačítka přístupu do multimédií, na internet a EPG. S dálkovým ovladačem myslím budou spokojeni i ti, kdo hůře vidí. 

Menu nastavení je na první úrovní grafické, na další pak klasické textové. Vždy je ale výborně ovladatelné a v nabídkách máte možnost kolovat, u obrazu se pak můžete vrátit k původním parametrům, což je určitě užitečné.

Ovládání a úpravy jsou rychlé a pohodlné a tohle se určitě povedlo. Pokud se nyní ptáte, zda ovládání představuje typický Sharp, tak nikoli. Platforma je zjevně podobná té, kterou používá Hyundai a Finlux. To ale neubírá na jejích zjevných kvalitách. Ostatně při posledních recenzích televizorů uvedených značek jsem si ji také pochvaloval.

I když OK nemá v multimédiích žádnou funkci, v tuneru vyvolává seznam kanálů (seřazených) a můžete zde také přepínat mezi tunery a naladěné kanály filtrovat. 

Chválím i to, že v drtivé většině případů pracují tlačítka Back a Exit spolehlivě, pouze například pokud v EPG vyvoláte filtr, chová se Exit jako Back a místo aby zcela z EPG vyskočil, udělá „návrat o jedničku výše“.

Tomuto Sharpu nechybí tlačítko úplného vypnutí představující klasický kolébkový přepínač (ten by podle mého dnes měly mít všechny televizory!) a najdete ho vpravo dole, což je umístění vpravdě vynikající. Pro ty, kdo televizor mají ve volném prostoru, nebude problém s dosažitelnosti, a pohodlné to bude i pro ty, kdo televizor budou zasouvat například do nábytkové stěny.

EPG v této podobě nabídne kompletní informace pořadu bez nutnosti mačkat něco dalšího či odbíhat do jiného menu. Televizor si navíc toto nastavení, do kterého se dostanete zmáčknutím „i“, pamatuje.
Autor: Bohumil Herwig

EPG v této podobě nabídne kompletní informace pořadu bez nutnosti mačkat něco dalšího či odbíhat do jiného menu. Televizor si navíc toto nastavení, do kterého se dostanete zmáčknutím „i“, pamatuje.

Devítidenní EPG

EPG je nepochybným mínusem použité platformy. Je totiž bez zvuku i obrazu, byť s filtrováním, výběrem žánrů a zoomem, takže pořady lze zobrazovat od jedné hodiny dopředu až po hodin šest. Jsou tu i dva druhy náhledu – první pro deset stanic a bez jakýchkoli informací k vybranému pořadu, druhý pro šest stanic, zato se vším všudy.

Příjemné je, že pro stažení programové nabídky nepotřebujete na daný multiplex fyzicky vstupovat, ani na něj v EPG najet. Vše funguje na pozadí. 

Z EPG můžete i nahrávat (pokud máte připojeno kompatibilní USB médium, tj. přesněji řečeno televizorem zformátované médium třeba i o velikosti pouhé 2 GB) a můžete se nechat na pořad upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil, pouze se rozblikala LED na čelní straně.

Obrazová nastavení jsou na úrovni a nemusíte se bát experimentů. Kdykoli se jde totiž jednoduše vrátit k továrnímu nastavení.
Autor: Bohumil Herwig

Obrazová nastavení jsou na úrovni a nemusíte se bát experimentů. Kdykoli se jde totiž jednoduše vrátit k továrnímu nastavení.

Bohatá obrazová nastavení

Televizor se do vyšší třídy řadí i úpravami obrazu, i když to vlastně ani nepotřebuje. Někdy se hodí možnost nastavit poměr zelená/červená, ale povětšinou má sklon k přirozenosti bez přepálené či naopak zvýrazněné pleťové.
Vedle běžných úprav obrazu je tu mj. i volba úrovně podsvícení a pleťové barvy a tzv. „RGB zesílení“ pro „zesílení“ či „zeslabení“ působení základních barev, tj. červené, zelené a modré. Přednastavených obrazových režimů je pět a namísto Standardní je tu Přirozený.

Zvukových režimů je šest a v jednom z nich (Uživatelský) můžete ovlivnit pětipásmový ekvalizér. Jinak tu najdete omezení hlasitosti reklam a virtuální zvuk. Zapnout můžete i tzv. dynamické basy, což někdy může opravdu pomoci.
Poměry stran obrazovky se nastavují přes tlačítko dálkového ovladače. Je jich devět a nechybí ani 14:9, ani zvýraznění titulků, kdy jde obraz výškově posouvat. Standardně po instalaci nastavené Auto bez potíží zachovávalo originální poměr stran pořadu. Pokud tedy mohu posoudit.

V menu také najdete volby pro nastavení nahrávání. K jejich zobrazení stačí připojit libovolné USB médium. Pak uvidíte, že jde například centrálně nastavit časnější spuštění a pozdější skončení nahrávání (vždy až o 10 minut). Jde také nastavit maximální časový posun pro TimeShift. Pokud ale chcete, aby televizor skutečně nahrával, je nutné, aby si sám připojené médium naformátoval.

Jak již bylo řečeno, připojení na internet či domácí síť obstarává standardně ethernetový konektor. Pro televizory Sharp řady LE350 je ale také určen USB Wi-Fi Dongle pracující se standardy IEEE 802.11 b/g/n a v ceně dostanete i prodlužovací kabel na USB. Cena celku – jak bylo řečeno – na není právě nejnižší, plných 1490 Kč. Je ovšem na místě se zeptat, zda by s televizorem nebylo kompatibilní příslušenství k Hyundai DLH 32285 Smart nebo Gogen TVL 50147 Web, které pracují na stejné platformě. Je to totiž velmi pravděpodobné. Pokud by se to potvrdilo, pořídili byste připojení přes Wi-Fi o tisíc korun levněji…

Z boku vynikne nejen tenký rámeček (nahoře a po stranách 16 mm), ale i podstavec.
Autor: Sharp

Z boku vynikne nejen tenký rámeček (nahoře a po stranách 16 mm), ale i podstavec.

Výtečná spotřeba!

Televizor se instaluje do režimu „Přirozený“, úsporný režim je deaktivovaný a podsvícení nastaveno na automatiku. V tomto okamžiku jsem na DVB-T a stanici ČT24 naměřil 44 watty s rozmezím 22–46 W.

Úsporný režim vyvoláte přes kontextové tlačítko Q.Menu, kde najdete i vypnutí panelu, takže je funkční pouze zvuk. V tomto okamžiku si Sharp řekne o excelentních 12 W! Výborné je i to, že tento režim můžete velice snadno vyvolat i na rozhlasové stanici. Mimochodem, pokud jsem aktivoval režim Eko při televizním nebo rozhlasovém vysílání, oscilovala spotřeba mezi 38 a 39 watty, takže trochu ušetříte i tady.

Zobrazování fotografií a videa je vynikající, jen u hudby občas neuvidíte koncovku souboru.
Autor: Bohumil Herwig

Zobrazování fotografií a videa je vynikající, jen u hudby občas neuvidíte koncovku souboru.

Výborná multimédia

Souborový manažer je velice pohodlně ovladatelný (včetně kolování v nabídkách) a většinou neměl s 1 TB diskem Freecom problém. Náhledy v případě videa a fotek nabíhaly velice rychle, v případě muziky se mi ale někdy stávalo, že jsem musel na vstup dvě tři sekundy počkat. Nic tragického to ale nebylo a v režimu Všechny (viz dále) jsem na to už nenarazil. Do něj se dostanete, pokud v hlavním menu multimédií změníte styl náhledu z Neutrální na Složka. Pak televizor přehraje vše dostupné. Typ multimédií ale také můžete přepnout teletextovým tlačítkem. V tomto okamžiku se ale někdy stává, že se samovolně změní styl náhledu zpět na Neutrální.

Samotná multimédia fungují povětšinou bezproblémově, kompatibilita je na vysoké úrovni. Video sice neumí navázat ani po pouhém stlačení Stop, ale titulky v perfektní češtině jde velikostně regulovat a televizor nemá problém s MKV L4.0 a L4.1, a také XviD pracuje bezchybně. K mému překvapení jsem přehrál i kodek X.264, který je nyní dosti populární, a – kupodivu – jsem ho také přehrál s titulky v perfektní češtině, což stále nebývá zvykem.

Tradičně problematické WMV HD překvapilo výtečným barevným podáním i ve Full HD. Rozlišení HD Ready bylo perfektní samo o sobě, u Full HD bylo znát jen velice nepatrné zaváhání při rychlém bočním švenku, což je rozhodně daleko méně, než bych u tohoto televizoru čekal. Je vidět, že dekódování je rychlé, ostatně rychlé byly všechny zkoušené operace televizoru.

Z HD nahrávek z kamer a fotoaparátů se přehrálo MOV z Nikonu L110, MP4 z Panasoniku SZ1, H.264 ze Samsungu WB500 a také AVCHAD 1 080i z kamery Sony HDR-TG3 (koncovka M2TS). A kupodivu se přehrála i profesionální nahrávka se zvukem Dolby Digital (dts nikoli) ve formátu BDAV ve Full HD (koncovka M2TS). A přehrála se výtečně, včetně solidního zvukového podání!

Práce s fotografiemi je výborná, i když nepřehrajete 3D snímky ani jako 2D a trochu pomaleji se také natahuje formát BMP, což je pochopitelné. JPG a PNG jsou však svižné, ovladatelnost opět výborná a ani zde nejsou problémy s velmi dlouhými názvy souborů a s češtinou. Nejinak tomu je u hudby, kde ale u opravdu hodně dlouhých názvů nemusíte vidět koncovku. Přehrálo se mi WAV, WMA i MP3, a to i v nejvyšších datových tocích v obou posledních případech. 

Multimédia by byla prakticky dokonalá, kdyby video umělo navazovat na předchozí pozici, což musíte obcházet přímým skokem na čas, a kdyby se občas po delší pause ve filmu nestávalo, že se film rozeběhl přerušovaně. Plynulé přehrávání pak nenastalo ani po několika minutách čekání a bylo třeba film spustit znovu, někdy ovšem až po odskoku do televizního tuneru.

Podstavec je elegantní a dosti atypický. A také překvapivě těžký, protože uvnitř je kovový.
Autor: Sharp

Podstavec je elegantní a dosti atypický. A také překvapivě těžký, protože uvnitř je kovový.

Kvalitní obraz i zvuk

Já vím, že standardní „brblači“ budou namítat, že televizor bez DVB-T2 nemá smysl kupovat a tento že ho nemá. Je mi to ale zcela jedno. Pokud se navíc ukáže, že se bude vysílat jinak, než jak si dotyční představují, budou nejspíše tunery DVB-T2 současných a minulých přístrojů stejně k ničemu, takže to neřešme a nechme to koňovi.

Sharp LC-32LE350V-BK je dobrý, setsakra dobrý! Není při 81 cm nejlevnější, ale hodně toho nabízí. Rovnoměrné podsvícení, sklon k přirozeným barvám a překvapivě solidní resamplování (mluvím přímo o TV, nikoli příjmu přes externí zdroj video signálu). I když chápu, že resamplování není při úhlopříčce 81 cm nijak prioritní, projevovat se může. V každém případě i nahrávky pouštěné přes USB či HDMI v nízkém rozlišení a DivX jsou podávány velice dobře, bez pro mě viditelného překreslování i u běžných 350MB seriálových dílů a sklon k nepřepálenému a přirozenému obrazu je patrný i zde. 

Při ještě horší kvalitě nahrávek je někdy při švenku kamery, zvláště šikmém, vidět rozmazání a pomalejší překreslování, zejména při práci s externím zdrojem videosignálu (i HDMI). Když jsem kupříkladu napojil DVB-T set-top box s multimediálním přehrávačem Eaget Play M17, jehož obraz mám dostatečně vyzkoušený, právě tohle mě někdy překvapilo. V drtivé většině případů si ale procesor přehrávače se švenkem poradil výborně, takže hádám, že se v těchto případech jen „potkala elektronika panelu s přehrávačem“. 

Zvukově je televizor plný, někdy až hutný, a rozhodně ne klasicky plechový. Pokud hledáte druhý televizor do domácnosti, nebo prostě jen potřebujete nějaký malý televizor s řadou funkcí a dobrým obrazem i zvukem, je tento Sharp jednou z nejlepších koupí, na jakou jsem letos narazil. Škoda, že jsem nemohl vyzkoušet internet a widgety, ale tuto platformu znám, a pokud se nebude lišit, což nepředpokládám, bude to taktéž v pohodě. Pokud to však vyžadujete, nechte si to na prodejně předvést. Snad Sharp časem zavede i nějaké české widgety…

pro: kvalitní obraz i zvuk, pohodové ovládání, excelentní spotřeba při vypnutém panelu, kdykoli dostupné tlačítko Eko voleb, kolébkový vypínač pro úplné vypnutí, výborná multimédia…
proti: …ale bez navázání na rozehraný film, Wi-Fi není v ceně

BRAND24

Balení obsahuje

– dálkový ovladač
– 2 mikrotužkové baterie (AAA)
– adaptér A/V (jack-cinch)
– software Media Home Essentials (mini CD)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (dvoužilový, na pevno přidělaný)
– uživatelská příručka v papírové podobě
záruka: 2 roky

Jaké úhlopříčky z následujících preferujete pro svůj hlavní televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).