Hlavní navigace

Síla poezie

17. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Stejně jako ostatní zdejší autoři jsem byl požádán o příspěvek k desátému výročí Lupy. Ovšem chtít po mně pamětnický článek je něco jako požádat bordelmamá o přednášku na téma Neposkvrněné početí. Ne že bych nebyl pamětníkem, kolem domácího Internetu se pohybuji už od jeho úplných začátků, ale sloní paměť rozhodně nepatří mezi mé přednosti. Adekvátnějším zvířetem by v případě mé paměti byla spíš žížala.

Jedna z mála věcí, které mi v paměti utkvěly, protože byly dost netradiční, byl můj první kontakt se zakladatelem Lupy Markem Antošem. Odehrál se prostřednictvím poezie. Už tehdy jsem měl na svých stránkách básnické výtvory našeho divadelního spolku Prsty a pokud se nepletu, byl to především rým

Je třeba budovat s rozvahou
nespojit stropy s podlahou

(ze sbírky Pusťte bratry domů), který na Marka udělal hluboký dojem. A když už jsme u vlivu poezie na historii našeho Internetu, právě publikace těchto básní byly hlavní motivací pro vznik mého programu SaCzech, který byl nejstarším řešením češtiny na webových stránkách. V raných dobách se ceske WWW stranky psaly zpravidla bez diakritiky, coz mi pro poezii pripadalo jako zcela nevyhovujici. Problém byl v různých kódováních českých znaků, se kterými si tehdejší WWW klienti nelámali hlavu. Proto vznikl SaCzech jako jednoduchý konvertor, který kód změnil podle uživatelské volby.

LCD televiye
Tento článek vychází v souvislosti s 10. narozeninami Lupy, které tento server slaví v průběhu dubna 2008. Více zavzpomínat na Internet před deseti lety si můžete na stránkách speciální přílohy, mapující historii Lupy i českého Internetu. Nechybí perličky ze zákulisí i dosud nepublikovaná fakta a fotografie. Až do konce dubna můžete navíc soutěžit o atraktivní ceny od partnerů výročí ve čtenářské soutěži.

V době vzniku Lupy už byl web samozřejmě podstatně dále, z dnešního pohledu byl ale stále velmi primitivní. Posun, který od té doby učinil, by se dal shrnout do dvou základních bodů:

  1. Všechno je na webu.
  2. Dá se to najít.

Objem informací dostupných na webu byl před deseti lety řádově menší. Dnes beru jako samozřejmost, že když se chystám cokoli koupit, porozhlédnu se v elektronických obchodech po dostupném sortimentu, přečtu si komentáře zákazníků i obchodníků, podívám se na přesné specifikace k výrobci, na nezávislé recenze a podle toho se rozhodnu. Podobně když hodlám někam cestovat, najdu na webu vše – od turistických průvodců a tipů k návštěvě přes mapy a předpovědi počasí až po rezervaci hotelu a jízdenek. V době vzniku Lupy bylo něco takového nemyslitelné, objevovaly se teprve první vlaštovky.

Ruku v ruce s rostoucím objemem informací narůstá i význam jejich dohledatelnosti. Před deseti lety vyhledávače teprve začínaly vystrkovat drápky. Pod pojmem „vyhledávání ve webu“ se tehdy spíše chápalo prohledání ručně udržovaného katalogu, jako je Yahoo nebo Seznam. Prohledávání kompletního textu webových stránek představuje asi největší internetovou revoluci od stvoření samotného WWW.

Dříve jste museli vědět, kde hledat. Znalost těch správných stránek byla klíčová pro úspěšné nalezení informace. Dnes zpravidla stačí nakrmit pár slovy Google a rázem víte vše. Dalo by se mluvit o značné demokratizaci znalostí – dnes nepotřebujete v podstatě nic k jejich publikování ani vyhledávání. Škarohlíd by to mohl vnímat i jako jejich devalvaci – jestliže je něco k mání volně pro každého, lidé mají tendenci si toho nevážit. Ovšem tímto způsobem jsou řešitelné spíše ty jednodušší, pragmatické, o to však otravnější problémy typu program X mi padá s hláškou Hychykyry dytyny. Pro ně je současný Internet neocenitelnou pomůckou. Složitější problémy přece jen vyžadují mnohem víc.

Je poměrně pěknou shodou náhod, že Google vznikl ve stejném roce jako Lupa. Během těch deseti let změnil úplně všechno. A když se podíváte na jeho služby (mapy, pošta, dokumenty, fotografie, kalendář,…) zjevně usiluje o to, aby v nedaleké budoucnosti už bylo na webu úplně všechno.

BRAND24

Ovšem – a tady se obloukem vracím k začátku – na poezii je mnohdy krátký i on. Zkuste mu zadat „nespojit stropy s podlahou“. Doporučí vám poradnu Světa bydlení, sádrokartonáře, soudní znalce, krbaře, diskusi kutilů a až někde dost vzadu se mezi výsledky krčí ona jedině pravá báseň. Nepodceňujte sílu poezie. Má co říci i k historii:

Blyštivá čepel již odvedla práci
teď přijdou na řadu ptáci
dravci s holým krkem
psavci s mokrým brkem
stále bdící kronikáři
udržují dějin záři
(znamená to slávu velkou
být předčítán učitelkou)

(Schválně zkuste zadat první verš do Google…)

Hledali jste někdy na Internetu literární text nebo poezii? Úspěšně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor dělá nepořádek v příslovích, protože sítě nejen dělá, ale i učí a dokonce také řídí. Působí na Ústavu nových technologií a aplikované informatiky na Technické univerzitě v Liberci. Píše knihy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).