Hlavní navigace

Názor k článku Silné ověřování zákazníka: jak se dotkne e-shopů a nakupujících? od Filip Jirsák - Nepodsouvejte mi vase vysnene zavery. Toto opatreni co...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 8. 2019 17:50

    Filip Jirsák

    Nepodsouvejte mi vase vysnene zavery. Toto opatreni co ma nyni prijit v platnost neni dobrovolnou akci bank a vydavatelu karet, ale z velke vetsiny politicke rozhodnuti, kdy se EU opet rozhodla, ze bude svoje ovecky chranit.
    Kde jsem vám něco podsouval? Kde jsem psal, že je to dobrovolnou akcí bank a vydavatelů karet?

    Bezpecnost mych penez je pouze otazkou me osoby, ani banky, a ani obchodnika.
    Jenže tady nejde o vaše peníze, tady jde o platební transakci. A v té nefigurujete jenom vy, ale i banka a obchodník. Dobře, vy byste třeba tu platbu bez mrknutí oka akceptoval. Ale jak zabráníte tomu, aby někdo jiný neřekl, že on se o bezpečnost také postará sám, ale až by došlo k tomu zneužití karty, reklamoval by to u banky i u obchodníka?

    Je to stejne jako kdyz budu mit penize v penezence, tu ztratim a o penize prijdu a za tyto penize nekdo nakoupi v obchode. Penize take zustanou obchodnikovi a jediny kdo o ne prijdu jsem ja.
    Není to stejné. To zabezpečení se netýká vašich peněz uložených někde pod polštářem, týká se to transakcí. A v takové transakci je kromě vás ještě banka a obchodník.

    Lide naprosto bezne nakupuji tak, ze dikutji cisla karet obchodnikum pres telefon apod. pokud jim kartu nekdo zneuzije, banka vraci penize, kupodivu to lze i bez jakehokoli zabezpecnei.
    V USA je ale úplně jiná kultura placení. Používají se tam šeky, kreditní karty jsou jenom jejich modernizace.

    Zaroven pokud se o sebe neumite postarat a neumite se rozhodnout a nest riziko, tak nenutte takto neschopne zit i druhe.
    A pak kdo tady komu něco podsouvá. Pořád nechápete, že platební transakce není jen vaše záležitost, ale týká se i dalších subjektů.

    Takze naopak - idealni system by byl ten, ze kdo chce muze mit i desetinasobne overeni a kdo nechce, nebude mit zadne, ale v pripade zneuziti ma smulu an ikdo mu penize nevrati. To je cisty system.
    Jasně. A ideální systém na silnici bude, když si každý bude jezdit, po jaké straně chce. Vy si přece sám zodpovědně dokážete vybrat, jestli jezdit vlevo nebo vpravo. A že nastane problém, pokud se potkají v protisměru řidiči, když jeden pojede vlevo a druhý vpravo? Tak daleko jste neuvažoval, že, vy pořád řešíte jenom co vy.

    Ne to, ze kdyz vy jste neschopny, tak k tomu vasemu chovani nutite i druhe. Ja vas nenutim si to overeni vypinat, vy mne nutite si ho zapinat.
    Vy mne k ničemu nenutíte? Jak teda v tom vašem „čistém“ systému zařídíte, abyste vy mohl platit jenom opsáním čísla karty, ale moje platba musela být autorizovaná dalším faktorem? Když já kartu ztratím, najde ji podvodník, přijde k obchodníkovi, zaplatí s ní a prohlásí, že k platbě touhle kartou stačí opsat číslo. Aha, on ten váš „čistý“ systém nefunguje, protože ve skutečnosti vaše pravidla také vnucujete ostatním. On je to totiž systém, to znamená, že je jenom tak bezpečný, jak bezpečná je ta nejméně zabezpečená varianta. Přidávat dobrovolné prvky zabezpečení je k ničemu, protože útočník prostě ty dobrovolné prvky zabezpečení navíc nepoužije.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).