Hlavní navigace

SilverCrest SIRD 14 C3: překvapení z Lidlu nejen pro FM/DAB a internetový příjem

13. 12. 2017
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Lidl
UVNITŘ FOTOGALERIE – Jaká je třetí generace univerzálního rozhlasového přijímače? Kde jsou přednosti a co je zapotřebí ještě vylepšit? Vyzkoušeli jsme ho, včetně aplikace pro mobil.

Univerzální v tomto případě opravdu znamená „prakticky univerzální“. SilverCrest SIRD 14 C3 nabízí nejen příjem analogových a digitálních stanic, ale i stanic internetových. Navíc můžete přehrávat hudbu z domácí sítě i z USB rozhraní a vše ještě koření aplikacemi pro příjem ze specializovaných hudebních serverů jako Spotify či Tidal. Papírově je na tom C3 opravdu výborně a chybí v podstatě jen digitální audiovýstup. Jak vidíte z fotografií, jeho styl je navíc elegantní a střídmý, ať už sáhnete po bílé, nebo černé barvě, která se znovu objevila v nabídce on-line obchodu (byla poměrně rychle vyprodána).

Zatímco přední strana C3 je zcela stejná jako u základního modelu C1, a to včetně ovládání, zadní je uspořádána jinak, i když konektory jsou totožné. Zcela jiný je pak dálkový ovladač.

Zapůjčenu jsme dostali bílou verzi, bílý byl i dálkový ovladač s příjemným úchopem. O něm to ale není, protože má své mouchy. Je to o výborné mobilní aplikaci a výborném ovládání přímo na přístroji.

NAPSALI JSME: SilverCrest SIRD 14 C1: DAB+, FM a internetové rádio, včetně dálkového ovládání

Lidl začal prodávat FM/DAB přijímač SilverCrest SIRD 14 C3

Výborné zpracování, regulérní instalace

Přijímač je překvapivě těžký s výraznými gumami na spodní části. Dvojice reproduktorů je umístěna na bocích, na zadní straně najdete výdech bassreflexu a je tu také teleskopická anténa (napevno), kolébkový přepínač pro fyzické vypnutí a všechny konektory, včetně USB. Napájení obstarává klasický externí zdroj (12 V, 2 A), přes USB je možné naopak zařízení dobíjet (500 mA) a zřejmě půjde typicky o mobilní telefon či nějakou „empétrojku“. Bohužel dobíjení je možné jen tehdy, když je SilverCrest zapnut, v pohotovostním režimu nepracuje.

Funkce tudíž dosti omezená, což je velká škoda.

Po zapnutí přístroje naběhne instalační procedura, kterou u DAB přijímačů (ani u těch vyspělých) příliš často nevídáme. Nastavíte v ní jazyk nabídek (bez češtiny a slovenštiny), možnou aktualizaci firmwaru, čas a na závěr také připojení k internetu. Pokud jedete přes Wi-Fi a máte odpovídající směrovač (router), což v našem případě byl výborný TP-Link Archer C9 (AC 1900 Wireless Dual Band), nabídne se vám výběr mezi frekvencí 2,4 a 5 GHz. A využít můžete i tlačítko WPS, což se tu určitě hodí, jinak je k dispozici jednoduchá klávesnice. Připojení k routeru sice trvalo déle, ale vyšlo na první pokus.

Pohodlné ovládání. Až na „dálku“

Styl ovládání tlačítky přímo na přístroji je výtečný a vše je intuitivní, čemuž napomáhají rozměrné a jemně „přeskakující“ kovové knoflíky hlasitosti nahrazující zároveň i šipková tlačítka a po stlačení také OK/Enter, resp. zapnutí a vypnutí.

Přesně tak to má vypadat.

Pro běžnou práci s přijímačem, ale klidně i pro pouštění muziky ze sítě či z USB, si s tímto ovládáním vystačíte a platí to i o samotné instalaci rádia. Dálkový ovladač se pak hodí přesně na to, k čemu je určen – k ovládání přijímače na dálku, resp. přímo z místnosti, v čemž mu ale může úspěšně konkurovat velice povedená aplikace SilverCrest Smart Audio pro Android (existuje i pro iOS). Přes ni dokonce přijímač probudíte z pohotovostního režimu (zkoušena jen verze pro Android), nastavíte časovač spánku (usínání při rádiu), podíváte se po aktualizaci nebo se vrátíte k továrnímu nastavení. Lze samozřejmě vybrat i zdroj přehrávání, třeba internetovou stanici v České republice, pustit si ji a upravit jí hlasitost nebo podání zvuku přes ekvalizér s volbou pro přímou úpravu basů a výšek.

Je zajímavé, že aplikace pracuje většinou v češtině, přijímač nikoli. Pochopitelně je opět nutné, aby mobil, na kterém ji máte instalovánu, byl připojen ke stejnému routeru jako SilverCrest SIRD 14 C3. Aplikaci lze také – podle příručky – použít k ovládání více přístrojů v domácnosti.

Dálkový ovladač se výborně drží v ruce a se zaměřením přímo na přístroj si vůbec nemusíte lámat hlavu. S čím možná zpočátku budete mít problém, pokud jste zvyklí ho u takovéhoto přístroje používat, je někdy různé chování u DAB a u FM. Protože tu chybí tradiční tlačítka postupné volby stanic a i vyvolání seznamu těch uložených (Favourite), v režimu FM se musíte spolehnout jen na přímou volbu přes čísla pozic nebo postupné ladění přes OK. Dokonce nejde ani použít tlačítka o skladbu vzad či vpřed, které u DAB postupný výběr uložených stanic umožňují. V aplikaci je už vše v pořádku, a i když i v ní chybí postupná volba, uložené stanice – Favourite – vyvoláte přes hodně nenápadnou ikonu, která by zasluhovala být podstatně výraznější.

Ani ovládání na přijímači už problémy nemá. Naopak. Najdete tu pět tlačítek: Info (mj. i to chybí v aplikaci), Mode, Favourite, Menu a Back. Back (Zpět) prakticky nepotřebujete, funguje takto i stlačení Menu, s čímž si většinou vystačíte. Hodí se ale při přehrávání hudby z USB nebo napojeného počítače. Tlačítkem Menu pak vstupujete do hlavní nabídky (Main Menu), která není totožná s Mode, což je vidět v galerii níže.

Mode zajistí přepnutí mezi tunery, aplikacemi a audiovstupem. Menu pak umí totéž, navíc jsou zde třeba i budíky a úprava nastavení přijímače, včetně zvuku, typu ladění FM atd. I v tomto případě se obejdete bez dálkového ovladače, což je hodně příjemné. Ten „na blízko“ vůbec nepotřebujete.

Doplňkové funkce a výborné přehrávání muziky z USB i ze sítě

Pokud uvedete přijímač do pohotovostního režimu, zobrazí se rozměrný ukazatel času (čísla) a nad ním drobnějším písmem datum, přičemž jas displeje se po chvíli utlumí. SilverCrest, ale můžete i fyzicky vypnout a pak se pochopitelně nezobrazuje nic. Výhodou je, že podsvícení displeje (a rozměrných „knoflíků“) jde bohatě upravit, takže si vybere snad každý, aniž by ho přijímač následně něčím rušil. Nechybí obvyklá funkce usínání při rádiu (Sleep), která přijímač automaticky vypne po předem nastavené době. Jsou tu také dva nezávislé budíky, přičemž si můžete vybrat mezi buzením prostřednictvím tunerů, včetně internetového rádia, zvuku budíku nebo aplikace Spotify. A zvolit si můžete i která rozhlasová stanice vás bude budit; standardně je nastavena ta poslední poslouchaná. Co si naopak zvolit nemůžete, je buzení hudbou z domácího serveru nebo hudbou z USB flash.

Přehrávání muziky je podporováno z USB, domácího serveru (počítače napojeného na stejný router), mobilu atd. a prostřednictvím aplikací i z některých hudebních serverů, což jsme ale nezkoušeli. Co do formátů je to velice jednoduché: udáváno je pouze MP3, WMA a AAC. Zkusmé přehrání běžného FLAC ale nepoukázalo na jediný problém a obě testovací skladby rádio zvládlo, navíc parádně, a to jak z USB, tak ze síťového počítače s Windows 10 (příručka hovoří pouze o Windows 7). Zuby si vylámalo až na FLAC HD se vzorkovací frekvencí 96 kHz, čemuž se ale nelze divit.

Zajímavé je, že SilverCrest C3 v obou případech správně zobrazil i české znaky v názvech souborů, delší jména přitom rotují. Tohle patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co lze vidět, a pravdou je, že některé podstatně dražší systémy si s tím takto dobře neporadí. Lokalizovat menu by už asi nebyl příliš nákladný problém…

DAB a FM, včetně češtiny

Ladění na FM se provádí tradičně po jedné stanici (vybrat si můžete ladění jen „silných“) a každou, pokud chcete, musíte na příslušnou pozici manuálně uložit. Dělá se to snadno delším podržením tlačítka Favourite (krátkým zobrazíte seznam), najetím na pozici a OK. Analogové stanice se, jak je bohužel obvyklé, ukládají pouze jako frekvence, a to i tehdy, když stanice využívá RDS. V případě DAB se na pozici uloží i jméno, vše se ovládá stejně a nejinak je tomu i u internetových rádií. K dispozici je 3× 10 samostatných pozic.

Při prvním vstupu na DAB se automaticky proladí pásmo a vytvoří seznam, ze kterého si vybíráte stanice otočením pravého ovládacího kolečka (levé zapíná přijímač a řídí hlasitost). Seznam naladěných kanálů jde setřídit například podle abecedy a jdou z něj také vyřadit nepotřebné, resp. slabé stanice (Prune). Na rozdíl od FM tu však už nemůžete zvolit stereo- či monoposlech.

Internetová rádia klasicky i podstatně pohodlněji

Stanice můžete obvyklou cestou (místo, žánry, vyhledávání, jen ČR atd.) vybírat přímo přes ovládání na přijímači, přes aplikaci SilverCrest Smart Audio to jde ale výrazně pohodlněji. Chybu to nemá, zvláště když si stanice vyhledáváte, což se přes mobil dělá daleko snadněji než přes malou klávesničku na LCD, který není dotykový. Nemluvě o tom, že pokud si přes aplikaci stanici uložíte, objeví se vám i v paměti rádia.

Vychytávek je tu ale vícero a už základní přístup k internetovým stanicím, podobný vcelku ustálenému standardu, prakticky nemá potíž.

Informace o internetové stanici opět vyvoláte přes Info (přes aplikaci to nešlo), což je stejné jako u ostatních tunerů, ovládací styl je opět stejný. Na kvalitnějších a kvalitních stanicích pak i zde přijímač potvrzuje na danou třídu velice dobré zvukové podání. A takové stanice na internetu naleznete lehce, i když ani zde nejdou vybírat podle kvality. To ale nejspíše u žádného internetového rádia.

Slušně vysílající Radio Caroline 259 Gold (MP3, 320 Kb/s, 44,1 kHz) je radost na Silver Crestu poslouchat. Na odchycené obrazovce jsou ale vidět i drobné chybky v jinak vynikající aplikaci. Například dvojice tlačítek vlevo od loga je pomalu neviditelná a přitom přes to horní vyvoláte seznam uložených kanálů. Navíc tu nikde není vidět něco jako Info přes které byste si mohli vyvolat parametry stanice.
Autor: Bohumil Herwig

Slušně vysílající Radio Caroline 259 Gold (MP3, 320 kb/s, 44,1 kHz) je radost na SilverCrestu poslouchat. Na odchycené obrazovce jsou ale vidět i drobné chybky v jinak vynikající aplikaci. Například dvojice tlačítek vlevo od loga je pomalu neviditelná, a přitom přes to horní vyvoláte seznam uložených kanálů. Navíc tu nikde není vidět něco jako Info, přes které byste si mohli vyvolat parametry stanice.

Jaké je? S mimořádnou kombinací cena/výkon

Právě poměr cena/výkon je to, na co Češi slyší nejvíce, a právě ten je tady vynikající, stejně jako ovládání, celková koncepce přístroje i dílenské zpracování. Kdyby měl přijímač digitální audiovýstup, bylo by to prakticky dokonalé, i když by ještě někdo mohl namítnout, že by se také hodil dotykový displej. To by se ale musel výrazně zvětšit, protože displej by nemohl být v této velikosti, atd. atd. Digitální audiovýstup by možná zabudovat šel bez nějakých větších úprav, ale těžko to přístroji v této ceně vyčítat. Byla by to ovšem ta sladká tečka na závěr, která by některým umožnila propojení na dobrý zesilovač. Ne kvůli mizerné kvalitě, kterou nám tu předvádí digitální rozhlas DAB/DAB+, nýbrž kvůli kvalitně šířeným rozhlasovým stanicím po internetu či třeba FM. Absence výstupu by vám ale neměla zabránit v jeho koupi, přece jen není určen jako doplněk do klasické věže. Jde o typicky ložnicové či kuchyňské rádio, i když se umí propojit s dalšími podobnými přístroji v jiných místnostech a fungovat může i jako multiroomové (reproduktor, vytvoření skupin atd.).

Zhodnocení je jednoduché. Takový přijímač, jakým je SilverCrest SIRD 14 C3, se na českém trhu nevidí každý den. Lidl by ho měl mít v trvalé nabídce a měl by i pouvažovat nad možnými variantami. Třeba odolná na ven či do koupelny by se určitě hodila.

BRAND24

Hodnocení

pro: excelentní poměr cena/výkon, výtečná ovládací aplikace umožňující vypnutí i zapnutí přijímače a vzdálené ukládání stanic do paměti, vzhledem k ceně velice dobrý zvuk, většinou pohodlné a intuitivní ovládání, záruka 3 roky, poradí si s českými znaky, ale…

proti: …menu lokalizované není, ne zcela dotažený dálkový ovladač (zejména u FM/DAB), k dobíjení USB zařízení musí být přijímač zapnut (v pohotovostním režimu nepracuje)

  SilverCrest SIRD 14 C3
cena: 2990 Kč
funkce: DAB+, FM (RDS), internetové stanice, přehrávání z USB a přes UPnP/DLNA, streamování (mj. Deezer, Spotify, Tidal); USB dobíjení, budík, Sleep; aplikace pro Android a iOS
tunery: DAB, DAB+; FM (analogové); internetové stanice
displej: barevný, nedotykový; 6,1 cm (2,4"), 320 × 240 bodů
předvolby: DAB: 10 stanic; internetové: 10; FM: 10 stanic
frekvenční pásmo FM; DAB: 87,5–108 MHz; 170–240 MHz (pásmo III)
zesilovač; odstup signál/šum: 2× 7 W (RMS), další parametry neudány
napájení: 230 V, externí zdroj
spotřeba (udávaná): 24 W, pohotovostní režim: < 1 W (Wi-Fi vypnuto), Wi-Fi zapnuto < 2 W); tlačítko úplného vypnutí; energetická třída neudána
vstupy/výstupy: sluchátka (3,5 mm), linkový vstup (jack), USB, Ethernet (LAN); Wi-Fi (802.11 a/b/g/n, 2,4 i 5 GHz)
rozměry (švh); hmotnost: 218 × 118 × 151 mm; 1,6 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač (možno zdarma stáhnout i aplikaci)
  • 2× baterie (AAA)
  • audio kabel (jack-jack, 3,5 mm)
  • externí zdroj s napájecím kabelem
  • příručka (včetně češtiny)
  • záruka: 3 roky

Internetové rádio, nebo jen FM/DAB?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).