Hlavní navigace

Názory k článku SIPVZ: CEntrum REgistrace Softwaru nebude

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2002 13:43

    Jan Průcha (neregistrovaný)
    Vážený pane Škrdlo,

    na úvod mi dovolte trošku historie -- firma začala v roce 1991 podnikat jako fyzická osoba RNDr. Pavel Zika. První titul z LANGMaster edice byl uveden na Invexu 94, a proto byla založena společnost s ručením omezeným Dr. LANG group, s.r.o. Vzhledem k tomu, že se obchodní značka LANGMaster (která je v současné době chráněna v cca 80 zemích pěti kontinentů) stala více známější než jméno společnosti, přejmenovali jsme v roce 2001 společnost Dr. LANG group, s.r.o. na LANGMaster, s.r.o.

    Díky dynamickému rozvoji aktivit zejména v zahraničí jsme byli nuceni přejít na holdingovou strukturu. Začátkem roku 2002 jsme duševní vlastnictví společnosti soustředili do společnosti LANGMaster GROUP, s.r.o. a veškeré obchodní aktivity u nás a v zahraničí převzala nově založená společnost LANGMaster International, s.r.o. V současné době dochází k transformaci společnosti LANGMaster GROUP, s.r.o. na akciovou společnost, která bude 100% vlastnit obchodní a distribuční společnost LANGMaster International, s.r.o. V současné době máme přes 50 stálých zaměstnanců a externích pracovníků, a bylo proto naprosto nezbytné oddělit vývoj od výroby, obchodu a distribuce.

    K celému procesu transformace jsme vydali 5. 4. 2002 tuto tiskovou zprávu: http://www.langmaster.cz/epaonlinecz/pressreleases_content.aspx?id=xml\050402a.xml. Původní společnost LANGMaster, s.r.o. je dnes v likvidaci.

    A teď k Vašim reakcím.

    Všechny výše uvedené společnosti jsou vlastněny výhradně autory LANGMaster titulů - tedy zakladatelem panem RNDr. Pavlem Zikou, ing. Janem Průchou, RNDr. Radomírem Jeligou, ing. Milanem Pohlodkem, RNDr. Vladimírem Tobyášem a Mgr. Zdenkou Zikovou. Zatím nemáme důvod a ani nepředpokládáme jakékoli úpravy v majetkové struktuře.

    K přechodu na jiný distribuční model (viz tisková zpráva z 31. 10. 2002 http://www.langmaster.cz/epaonlinecz/pressreleases_content.aspx?id=xml\053102c.xml) nás vedly především dva důvody -- AT Computers je profesionální distribuční firma, která má v současné době řádově 1 300 aktivních prodejců po celé České republice a hlavně přístup do klíčových supermarketů (Hypernova, Macro, ElectroCity, Carrefour, DatArt,...), ale také do sítě knihkupectví. Druhým důvodem je jednoznačný trend v zahraničí, kde celoplošnou a profesionální distribuci vždy pro nás zajišťuje jeden, zpravidla v dané zemi nejvýznamnější, distributor.

    Exkluzivita společnosti AT Computers s týká pouze prodeje nepřímého. Přímý prodej, a tedy i prodej do škol případně pro MŠMT, realizuje obchodně/distribuční společnost LANGMaster International, s.r.o.

    Jsem jednatelem společnosti LANGMaster International, s.r.o. a svědomitě prohlašuji, že s bývalými i stávajícími obchodními partnery a distributory udržujeme naprosto korektní vztahy.

    Společnost Electronic Publishing Association LLC byla založena ve Spojených státech roce 1996. Její založení mělo a má jediný cíl -- a to marketingový. Od roku 1994 jsme se snažili s produkty LANGMaster prorazit na zahraniční trhy. Zjistili jsme však, že česká softwarová firma s výukou angličtiny (!) nemá veliké šance se v zahraničí prosadit. Proto jsme založili asociaci EPA právě ve Spojených státech. Toto byl pro nás klíčový moment, který nastartoval naše úspěchy v zahraničí. Hned v roce 1996 byl titul LANGMaster Collins COBUILD Student's Dictionary na DVD-ROM na nejvýznamnější IT výstavě COMDEX v Las Vegas nominován na světově nejprestižnější ocenění v naší branži -- The Best of COMDEX'96 za vůbec první vzdělávací titul na DVD-ROM. Ze dne na den jsme byli vnímání jako Američané, kteří mají svůj vývojový tým kdesi v Praze, a vytvářejí špičkové produkty. Myslím si, že tento model pak následovala celá řada jiných významných českých firem.

    Kdybychom měli s asociací EPA "offshorové" úmysly, rozhodně bychom si ji nedali na vizitky, na naše sídlo a téměř všechny propagační materiály :-)

    V tiskové zprávě ze dne 9. 10. 2002 (http://www.branavedeni.cz/tiskove_zpravy.htm) je uvedeno, že "Technickou spolupráci a podporu celému projektu zajišťuje společnost AutoCont On Line, a.s.". Z tohoto tvrzení je zřejmé, že vlastníkem, provozovatelem a technickým správcem domény je společnost AutoCont On Line, a.s. Více informací naleznete na www.branavedeni.cz.

    Z té samé tiskové zprávy vyplývá, že se jedná o projekt společnosti LANGMaster International, na kterém spolupracujeme s celou řadou firem jak z České republiky, tak ze zahraničí (http://www.branavedeni.cz/partneri.htm).

    S pozdravem
    Jan Průcha
    LANGMaster International, s.r.o.
    www.langmaster.cz
    www.branavedeni.cz

  • 1. 11. 2002 10:03

    Martin Škrdla (neregistrovaný)
    Pane Průcho, došlo již k převzetí celé firmy Langmaster holdingem Autocont, nebo jen Vaší distribuční sítě a dluhů a/nebo Vaší offshorové struktury v Dellaware ???

    Je v tom nějaký zmatek, Vy si uvádíte BVO jako svoje dílo a pod svým podpisem doménu www.branavedeni.cz, Palata uvádí BVO jako dílo ACOLu a Vás jenom mezi partnery. Jsem z toho volaký zmetený, poraďte !!!

    Doména: branavedeni.cz
    Popis: Program vzdelavani
    Stav doménového jména: Doména zaplacena a je v zóně CZ
    DNS: dns.nethost.cz sns.nethost.sk
    Registrace v systému CZ.NIC: 27.09.2002

    Id Vlastník od
    SUB000005800-ZONER AutoCont On Line, a.s. 29.10.2002

    Id Technický správce od
    AUTOCONT_AS AutoCont a.s. 27.09.2002

    Id Plátce od
    AUTOCONT_AS AutoCont a.s. 27.09.2002
  • 1. 11. 2002 8:03

    Jan Wagner (neregistrovaný)

    Vážený pane Průcha,

    díky za reakci, nejprve ale jedna technická poznámka: článek pro server LUPA byl napsán již 24.10. a vzhledem k tomu, že nebyl zveřejněn redakcí v pátek 25.10., byl aktualizován 28.10. Termín zveřejnění jsem již ovlivnit nemohl a článek vyšel poněkud pozdě. Ale k Vašim výhradám k třem závěrečným větám článku:

    1. Nikde nezpochybňuji kvalitu či úroveň titulů LANGmaster (přestože se mi v redakční praxi řada z nich dostala do ruky, několik krabic jsem svým dětem i koupil :))
    2. Nikde nezaměňuji Křišťálový disk a Best of INVEX, způsob hodnocení je mi velmi dobře znám, udělení tohoto titulu Bráně vědění považuji přesto za velmi problematické. Napsal jsem, že LANGmaster potřeboval mediálně ovládnout INVEX, což se mu i podařilo, když získal ocenění Best of Invex 2002 pro svoji betaverzi produktu, jistě cítíte významový rozdíl proti Vašemu Myslím si, že každý rozumně uvažující člověk si nemyslí, že společnost LANGMaster umí jakkoliv ovládat tyto redakce.  Protože se v této branži pohybuji od roku 1994 a pracoval jsem pro řadu papírových titulů, znám řadu výsledků tlaku inzerentů a mohu dokladovat řadu titulů "Best of" či "Tip" udělených naprostým zmetkům, stejně jako řadu ´pochvalných recenzí na mizerné produkty. Tím samozřejmě nechci snižovat hodnotu titulu Best of INVEX nebo úroveň hodnotitelské komise, ani obviňovat Vaši společnost z manipulace. Jen znám své pappenheimské...
    3. můj výrok  tedy v podstatě zatím "prázdného" e-learningového engine, kterých je ale na světovém i našem trhu celá řada. je stručný a přesný. Pokud píšete Naše řešení je unikátní právě tím, že je založeno na distribuovaném šíření vzdělávacích dat pomocí magneticko-optických nosičů (CD-ROM, DVD-ROM,...), zatímco uživatelská data a správa celého systému jsou řešeny síťově, mohu jen konstatovat, že unikátnost je podle mne přinejmenším sporná. Vhodnost či nevhodnost Vašeho pojetí centrální evidence v dnešní podobě bude jistě ještě předmětem diskuse. Nikde ale Váš projekt  v článku neodsuzuji a ani nehodnotím. Recenzi pochopitelně připravuji, ale nehodlám ji vzhledem k výše uvedenému uspěchat. Předpokládám, že v příštím týdnu bude alfa verze hotová, ještě musím otestovat několik žáků a rodičů..
    4. Za pozvání na  osobni prezentaci projektu Brána vedení otevřena  k Vám do firmy jsem pochopitelně vděčný, ale bohužel pracuji 150 km od Prahy a možností k návštěvě mnoho nemám. Jak jsem při omluvě z úterní schůzky uvedl, jakmile budu mít možnost, pozvání využiji.
    5. Napsal jsem Tento projekt je sice nyní nabízen v ověřovacím provozu "zdarma", ale je de facto financován z inkasa za dodávku produktů LANGmaster v loňském "prosincovém balíčku"  , pochybuji, že by si Vaše firma mohla dovolit roční ověřovací provoz projektu zdarma bez uvedeného inkasa, které je řádově vyšší než velikost českého trhu s výukovými programy. S tím nesouvisí doba vývoje technologie a ani způsob jejího financování. Navíc je všeobecně známo, že po převzetí distribuce Vašich produktů v ČR společností ATC, jste s Vašimi závazky vůči bývalým distributorům v prodlení.

    S pozdravem

    Jan Wagner

  • 31. 10. 2002 21:28

    Jaromír Suchý (neregistrovaný)
    O letos oceněném programu nic nevím, takže jej nemohu soudit, reaguji pouze na zmínku, že je snad pro někoho těžké "mediálně zvládnou Invex".
    Nesouhlasím s tím, protože "zpracovat média" na Invexu zcela jistě možné je, a možná dokonce velmi snadno, jak o tom svědčí nejméně jeden ostudný případ z minulosti:
    V roce 1998 získal tzv. Křišťálový disk na Invexu zmetek s názvem 602proPC - produkt, který měl být údajně kompatibilní s dokumenty ve formátu *.DOC, *.XLS či *.HTML, ale z MS OFFICE kromě čistého textu neimportoval skoro nic, a z HTML nebyl schopen načíst ani dokumentaci v tomto formátu, která byla od 602-ky nahrána na instalačním CD. Chyb a nedostatků programu bylo tehdy tolik, že by se o nich dala napsat kniha, a na ty hlavní by po pár minutách skutečného používání musel přijít každý - tehdejší hodnotitelé jej tedy evidentně buď sami nikdy nepoužili a spokojili se s reklamními hesly, přečtenými na krabici, nebo byli k ocenění Křišťálovým diskem "motivováni" jinak. Možná i díky tomuto invexovému ocenění později za multilicenci za tento paskvil zaplatila státní správa tuším asi 50 milionů a následně začal být nabízen všem za svou skutečnou hodnotu - tedy zdarma. Od té doby vím, že takováto doporučení tzv. odborníků z médií, kteří podobné ceny na Invexu udělují, je nutné brát s obrovskou rezervou, protože nejméně v onom případě 602proPC musely hrát jistě roli úplně jiné vlivy, než kvalita produktu (minimálně lidé z Computer Pressu a Vogel Publishing u toho i v r.1998 byli taky!)
  • 31. 10. 2002 19:53

    Jana Kryštuvková (neregistrovaný)
    Buhužel pravděpodobně nemáte pravdu. Ministerské prohlášení je přesně ve stylu pana Svobody značně kluzké. MŠMT sice s CERESem nesouhlasí, ale za pro běžný SW nepoužitelné IKI nadále hodlá platit v plném rozsahu. Takže psi štěkají a karavana jede (tunelem) dál ... A korouhvička Hausner s tím také nic nenadělá. Podívají se se Svobodou za státní peníze parkrát do ciziny a pak z MŠMT oba utečou.


    Je jediné řešení. Neplatit za IKI, dokud nebude použitelná pro jinde běžné a bez problémů používané programy. Cokoliv jiného MŠMT činí, je ve prospěch indošího tunelu. Není Vám divné, že ACOL stále tak počítá s druhou vlnou? Čili se stále počítá s tím, že se do školství budou nadále dodávat předražené, zastaralé a nevýkonné počítače a šnečí připojení do internetu! Že by už Palata naplnil nové šuplíčky?!? Bůh nám pomoz!


    Všichni také doplácíme na to, že polistopadoví ministři nedokázali MŠMT vyčistit od starých kádrů. Ti jsou nejen úplatní, ale rovněž snadno vydíratelní. Že, soudruhu Bernarde?


    Všichni vědí, že se protunelovala zhruba miliarda. Proč už nejsou podána trestní oznámení? Lidový dům dělá stejnou chybu jako dříve ODS. Nepostavit se čestně chybě přinese později tvrdší pád z větší výšky. A bude to moc bolet!


  • 31. 10. 2002 14:33

    Jan Průcha (neregistrovaný)
    Vážený pane Wágnere,

    dovoluji si reagovat na Vaše invektivy vůči projektu Brána vědění otevřená (www.branavedeni.cz) uvedené v článku "SIPVZ: CEntrum REgistrace Softwaru nebude".

    Nejdříve bych chtěl reagovat na pravdivé informace, které jste uvedl. Ano, je pravdou, že společnost LANGMaster International, s.r.o. aspiruje na řadu zakázek v projektu P II SIPVZ. Elektronickým vzděláváním se zabýváme od roku 1991 a v naší nabídce je řádově 60 výukových CD-ROMů, které se nám úspěšně daří prodávat ve 25 lokalizacích ve více než 70 zemí světa (prodáno přes 2 000 000 kusů). Od počátku spolupracujeme s MŠMT, a to především se Střediskem multilicencí (http://www.dzs.cz/stredisko/index.html), v jehož nabídce stále figurují naše tituly. Navíc si naše produkty vybrala řada zahraničních ministerstev školství (Polsko, Maďarsko, Rusko, Malajsie, Turecko,...). Každý rok uvádíme na trh řádově 20 nových titulů, které jsou zaměřeny mimo jiné na základní a střední školy. Domnívám se, že to vše nás opravňuje aspirovat na řadu zakázek i pro české MŠMT.

    Dále bych si dovolil ocenit Vaši představu, že "umíme" mediálně ovládnout Invex a "přesvědčit" deset nezávislých redakcí a především jejich šéfredaktory (a jednu šéfredaktorku :-) auditovaných titulů, zaměřených na oblast informačních technologií, mobilních technologií, internetu a spotřební techniky. Jsou to časopisy: Computer (Computer Press), Computer World (IDG Czech), Chip (Vogel Publishing), Internet (Trade&Leisure Publications), Mobil (Trade&Leisure Publications), Mobility (Computer Press), PC World (IDG Czech), Počítač pro každého (Vogel Publishing), Stereo&Video (Trade&Leisure Publications) a Živě (Computer Press).

    Myslím si, že každý rozumně uvažující člověk si nemyslí, že společnost LANGMaster umí jakkoliv ovládat tyto redakce.

    Další Váš názor, že takových e-learningových engine je na světovém i českém trhu celá řada, není úplně přesný. Každý rok se pravidelně zúčastňujeme klíčových světových výstav a konferencí týkajících se e-learningu (za všechny jmenuji třeba World Education Market - www.wemex.com). Naše řešení je unikátní právě tím, že je založeno na distribuovaném šíření vzdělávacích dat pomocí magneticko-optických nosičů (CD-ROM, DVD-ROM,...), zatímco uživatelská data a správa celého systému jsou řešeny síťově. Více informací o technologickém řešení naleznete na http://www.branavedeni.cz/ojedinele_reseni.htm#4.

    Protože Vás považuji za odborníka, pozval jsem Vás minulý týden na osobní setkání, abych Vám prezentoval celý projekt. Schůzku jste potvrdil na úterý, 29.10., ale na poslední chvíli jste se z ní omluvil a nepřišel jste. Domnívám se, že je fér, než cokoli šmahem odsoudíte, se s problematikou blíže seznámit. Znovu Vám nabízím schůzku, abyste si mohl udělat objektivní názor.

    Z Vaší neznalosti projektu pramení i Vaše naprosto mylná představa, že je tento projekt "financován z inkasa za dodávku produktů LANGMaster v loňském prosincovém balíčku softwaru pro školy". Technologii pro BVO vyvíjíme více než tři roky, a tak je především financována z výnosů prodeje našich vzdělávacích titulů u nás a v zahraničí.

    Jan Průcha
    LANGMaster International, s.r.o.
    www.langmaster.cz
    www.branavedeni.cz
  • 31. 10. 2002 9:18

    Artur Linhart (neregistrovaný)
    Jako obvykle - nici... Co byste cekal? Ja osobne tedy necekam v tomhle korupcnim state uz skoro nic...
  • 31. 10. 2002 7:52

    256 (neregistrovaný)
    ci hlava bude prvni sejmuta? uz se tesim... ;-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).