Hlavní navigace

Názory k článku SIPVZ na rozcestí?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 9. 2002 10:59

    Bohuslav Maška (neregistrovaný)
    V oboru prodeje a servisu výpočetní techniky a sítí pracuji 12 let. Pokud se dívám na základní údaje projektu Indoš, něco mi nesouhlasí. Zkusím tedy trochu počítat.
    Za náklady ve výši 4,4 mld. Kč budou necelé 4 tisíce škol připojeny k internetu a vybaveny obvykle 6 až 12 počítači plus serverem.
    Na 1 školu tedy průměrně připadá cca 1 mil. Kč. Za to škola dostane průměrně 1 server, 9 stanic (ty, které jsem viděl, byly levnější verze počítačů s procesory Celeron okolo 700 MHz), propojení počítačů do sítě a přípojku k internetu což finančně obnáší (včetně DPH):
    Stanice (včetně zvýhodněného SW) odhaduji na max. 30 tis/ ks tj. x 9= 270 tis.
    Malý server 50 tis.
    Jednoduchá síť 12 tis.
    Zřízení přípojky k internetu 10 tis.
    Provoz linky 64 Kbit je dnes obvykle pod 5 tis. Kč/měsíc, počítám 4 tis. (a v budoucnu bude jistě levnější) x 4 roky tj. 192 tis.
    Celkem tedy 534 tisíc Kč.
    Jistě to není zcela přesný výpočet, možná jsou někde ještě schované další položky ale to hlavní by v tom mělo být. Přinejmenším část uvedené techniky údajně nebude ani v majetu škol, ale dodavatele. Navíc lze důvodně předpokládat, že ceny všech později dodávaných položek/služeb budou v dalších letech klesat. Vychází mi tedy více než slušná (tedy neslušná) marže pro dodavatele a když pominu ty osoby, které to schválily v dobré víře a bez toho, že by tomu rozuměly, teoreticky by tam byl prostor i pro osoby, které věděli oč jde ale byly na tom zainteresovány. V každém případě to vypadá jako neekonomicky vynaložené peníze. Pokud tomu tak není, nechť někdo kompetentní zveřejní podrobný rozpočet celé akce.
  • 25. 9. 2002 12:06

    horn (neregistrovaný)
    Ono to ani tak nejsou "neekonomicky vynalozene penize" jako spis jeden z nejvetsich i soucasnou vladou krytych tunelu u nas. Buzkova s temi smlouvami bude tezko neco delat, bylo by to jako pichat do vosiho hnizda (rozumej CSSD).
  • 26. 9. 2002 0:23

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Problém není ani tak v tom, že by šlo o píchání do vosího hnízda. Problém je v tom, že smlouvy jsou uzavřeny a jako takové se musejí dodržet, jakkoli jsou nevýhodné. Jejich případné vypovězení bez vážného důvodu (a konsorcium ČTc-AC si dá sakra velký pozor, aby takový důvod nezavdalo) bude patrně vázáno na velmi nepříjemné sankce. Kdyby platnost každé smlouvy se státním orgánem byla implicitně limitována datem příštích voleb, mohl by být docela problém rozjet nějaký dlouhodobější projekt.

    Vy byste byl ochoten přistoupit u svého obchodního partnera na jednání typu: "Víte, tu smlouvu s vámi uzavřel minulý ředitel a toho jsme vyhodili. Takže se necítíme žádnou smlouvou vázáni. Na shledanou, těšíme se na další spolupráci..."?

  • 26. 9. 2002 9:18

    Bohuslav Maška (neregistrovaný)
    Jako dodavatel bych z toho samozřejmě nadšený nebyl. Ale na tuto akci hledím spíše jako plátce daní, takže bych volil variantu stornování celé "zakázky" za předpokladu, že stornonáklady by byly nižší než úspora. A to by v tomto případě zřejmě byly, neboť jak upřesňuje pan Wágner, ve skutečnosti je počítačů a serverů podstatně méně, než jsem kalkuloval a skutečná cena toho, co školy dostanou tedy zřejmě nepřevýší 30% toho co stát zaplatí. Takže paní ministryni školství můžu (zdarma) poradit: zrušte to, na tom nemůžete prodělat (alespoň finančně)!
  • 25. 9. 2002 20:27

    neutral (neregistrovaný)
    Ne nadarmo se rika: kdo umi, ten umi. Kdo neumi, ten uci. Kdo neumi ucit, ten to ridi (=Eduard Zeman). Co byste chteli po uciteli zakladni skoly.
  • 26. 9. 2002 8:05

    Jan Wagner (neregistrovaný)
    Pane Maška, děkuji za názor z ranku zkušených regionálních prodejců výpočetní techniky. Váš výpočet je ale poněkud nepřesný, počítačů bude totiž mnohem méně, protože se vybavují především malé školy, do kterých se dodávají pouze 4 počítače bez serveru (serverů bude jen zhruba 2100, připojení škol je většinou pouze laciným semipermanentním ISDN atd.), a také konektivita se bude platit pouze tři roky. Počítače mají podle ceníků smotného ACOL hodnotu cca 24000 Kč, konkurenční prodejci podobné nabízejí o 10-20% levněji, podle odhadů se při počtu více než 25000 kusů nabízí množstevní sleva kolem 15-25%.
  • 27. 9. 2002 19:10

    Jiří Chvojka (neregistrovaný)
    Jen pár čísel přímo z AutoContu On Line, a.s.


    Struktura nákladů v projektu Infrastruktura do konce roku 2005
    1) PC včetně SW a příslušenství (PC, monitor, aplikační SW)
    720 000 000Kč 16% z celkove ceny

    2) LAN(kabeláž, rozvaděče, zásuvky, ...)
    310 000 000Kč 7%

    3) Lokální infrastruktura (servery, tiskárny, aktivní prvky, základní a aplikační SW)
    463 000 000Kč 10% z celkové ceny

    3) Centrální informační systém (servery, základní a aplikační SW, serverovna a příslušenství)
    97 000 000Kč 2%

    4) Konektivita (globální infrastruktura/WAN, připojení na internet)
    1 100 000 000Kč 25%

    5) Provoz (Garantovaný provoz, servis a dohled do 31/12/2005)
    658 000 000Kč 15%

    6) Finanční náklady (Úvěrové zajištění, pojištění, ochrana kurzových rizik)
    297 000 000Kč 7%

    7) Řízení výstavby a provozu (řízení, integrace, fyzické obhlídky, projektová činnost, logistika a dopravní náklady, administrativa, komunikace ...)
    385 000 000Kč 9%

    8) DPH
    400 000 000Kč 9%

    Celkem 4 430 000 000Kč


    Taková kalkulace je na straně Generálního dodavatele. Ceny komponent najdete na www.obchodproskoly.cz.

    Jiri Chvojka
  • 1. 10. 2002 19:21

    indos@indos.cz (neregistrovaný)
    Take bych chtel 97 000 000 na servrovnu. Ja bych se asi nezdrzel a nejaky ty penize ulil. Mozna nejaky hotel ci co. A kdyz by se na to prislo,stejne by nakonec byli vsichni radi , ze je nesmiruju a ze jenom kradu.
  • 27. 9. 2002 18:09

    Jiří Chvojka (neregistrovaný)
    Vazeny pane redaktore!
    Chapu, ze se nase nazory rozchazeji v rade vec, napriklad v hodnoceni Vasi a me prace, ale co je moc, je prilis. V Krucemburku na ZS jste nebyl, o programu nic nevite a dokonce ani nemate zadne prime svedectvi, jak to s tim udajnym prehlizenim pani ministryne bylo.
    Podle schvaleneho programu mela pani ministryne, ktera prijela s hodinovym zpozdenim, po privitani managementem skoly projit celou budovu v te dobe rekonstruovanou, mela slavnostne otevrit ucebnu, pritom pronest projev a pote si spolu se zastupci kraje a mistni samospravy (a samozrejme lidi ze skol) poslechnout prezentaci svych podrizenych o zpusobu rizeni projektu, zastupcu GD o organizaci prace a o dosavadnim pokroku projektu a zastupcu Generalniho auditora o kontrole projektu.
    Nove vedeni MSMT se tak melo o projektu dozvedet co nejvice. Program mimo jine i z tohoto duvodu osobne schvalili odpovedni pracovnici z noveho sekretariatu pani ministryne.
    To, ze pani ministryne pri "prestrizeni pasky" nepromluvila, mi zkomplikovalo urizeni cele akce, takze jsem ji dal slovo jeste na zaver. V te dobe uz bylo v mistnosti skoro 40 stupnu, takze pan Menschik z Lidovek mel mozna pocit sporu nebo nejasnosti, ale tak to rozhodne nebylo.
    Takze, vice faktu, mene osobnich a nepravdivych nazoru.

    Vas vzdy neoblibeny
    Jiri Chvojka
    GoodCom, s.r.o.
  • 30. 9. 2002 1:02

    Jan Faistaver (neregistrovaný)
    No já nevím, pane Chvojko, jakou diagnozu na Váš stav použít, nejspíš rozdvojení osobnosti. Fopá (česky: průser) kterého jste se vůči paní ministryni dopustil, je neuvěřitelné a doufám, že po této ukázce absolutní neprofesionality i obyčejné lidské hlouposti si nikde v PR už neškrtnete.

    Nepřipomíná Vám to náhodou podobný trapas při debatě v ACOLU, svolané p.Horákem, o které se psalo na České škole, a kde jste si vesele lebedil na poslední volné židli a vůbec Vás nevzrušovalo, že zpravodajka ČTK stojí a nemá si kam sednout ??

    Jste prostě dřevo, ale díky indošloufíkům máte pocit, že otáčíte kolem dějin. Jo, jó, takových už tu bylo .....
  • 13. 5. 2004 15:20

    totojepast@fastmail.fm (neregistrovaný)
    jsou lameri???
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).