Hlavní navigace

Síť ministerstva financí poběží na technologiích Huawei, Číňané nabídli nejnižší cenu

28. 8. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Po ČEZu, ŘSD, policii či ministerstvu vnitra získává čínská firma Huawei další zajímavou státní zakázku.

Ministerstvo financí je další ze státních institucí, které začínají provozovat část své IT infrastruktury na technologiích čínské společnosti Huawei. Firma přes tuzemského partnera Huatech zvítězila ve veřejném tendru na dodávku síťových prvků v rámci rozšíření datové optické DWDM sítě. Huawei rovněž získalo projekt ve Státní tiskárně cenin.

Zakázka na financích vyšla na 9,661 milionu korun bez DPH (11,7 milionu s DPH), přičemž necelých 8,5 milionu padlo čistě na hardware. Huatech vyhrál díky nejnižší nabídnuté ceně, která hrála hlavní roli. „Hodnocení nabídek bylo stanoveno dle jejich ekonomické výhodnosti,“ potvrdilo pro Lupu ministerstvo financí. Dalšími účastníky tendru byly firmy Anect, TTC Marconi, 3S.cz a Your System.

Huawei a Huatech dodají síťové DWDM technologie do čtyř objektů, kde ministerstvo financí funguje a které jsou mezi sebou propojeny optickou sítí. Jde o centrálu ministerstva v ulici Letenská, pobočku na ulici Voctářova, finanční úřad na Lazarské a také objekt Na Vápence. Tam funguje datové centrum spadající pod Státní pokladnu Centrum sdílených služeb (SPCSS), což je subjekt, který pro finance zajišťuje provoz IT. Nového datacentra v Zelenči u Prahy rovněž spadajícího pod SPCSS se aktuální zakázka netýká.

S ohledem na varování

Čínský podnik konkrétně dodává síťová zařízení Huawei OPTIX OSN 1800V a Huawei OPTIX OSN 1800II. Smlouva na dodávku byla uzavřena koncem června a Huatech kromě instalace a implementace DWDM technologií do stávající infrastruktury ministerstva financí bude také poskytovat technickou podporu po dobu 48 měsíců.

Huawei se podařilo státní tendr vyhrát několik měsíců poté, co před touto společností varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Resort financí uvádí, že s tímto vědomím k zakázce přistupoval. „V rámci záměru na pořízení DWDM technologií byla zpracována analýza rizik, která zároveň respektovala Varování vydané NÚKIB ze dne 17. 12. 2018 a která byla nedílnou součástí vyhodnocení veřejné zakázky,“ uvádí finance pro Lupu.

Schéma sítě ministerstva financí
Autor: Ministerstvo financí

Schéma sítě ministerstva financí

Právě kvůli varování se před časem začala přehodnocovat zakázka ve Státní tiskárně cenin zaměřená na dodávku a implementaci opatření pro zabezpečení LAN sítě. Projekt za 17,118 milionu korun bez DPH (20,712 milionu s DPH) vyhrál s nejnižší nabídkou podnik Visitech, jehož poddodavatelem je opět Huatech. Zakázka už je nyní zadána. Obsahuje L2 monitoring sítě, ověřování bezpečného přístupu do sítě, obměnu prvků síťové infrastruktury a zavedení síťové behaviorální analýzy.

NÚKIB identifikoval celkem 126 organizací, které spadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti a kterých se vydané varování týká. Zařízení Huawei a ZTE používá 49 těchto subjektů. NÚKIB uvádí, že varování „podle dostupných údajů výrazně změnilo pohled na rizikovost zařízení těchto výrobců, která se vyskytují v systémech spadajících pod zákon o kybernetické bezpečnosti. Správci těchto systémů přijali nebo plánují přijmout řadu opatření ke snížení těchto nově vzniklých rizik.“

Huawei v ČEZu, ŘSD či na policii a vnitru

Tvrdý postup zvolilo ministerstvo zdravotnictví, které zakázalo Huawei (a ZTE) ve svých systémech používat. Huawei zároveň bylo vyloučeno z tendru na Integrovaný systém uživatelů pro Krajské hygienické stanice. Číňané kvůli tomu podali stížnost k antimonopolnímu úřadu.

Ministerstvo financí každopádně není jedinou státní či polostátní institucí, kde lze DWDM technologie od Huawei najít. Jak jsme na Lupě informovali, Huatech a AMI Praha jako partneři čínského podniku stojí za obnovou DWDM sítě v rámci datových center ČEZu (Temelín, Praha, Plzeň a rozšíření do Tušimic). Huawei také vyhrál zakázku na vybavení nového datacentra ČEZuPro Ředitelství silnic a dálnic ČR zase vybudoval MPLS síť, přes kterou „tečou“ data týkající se tuzemské silniční a dálniční dopravy.

Huawei vedle toho vyhrálo i síťovou zakázku pro ministerstvo vnitra a policejní prezidium, kam dodává switche, routery či WDM technologie. Nedávno se podařilo vyhrát i projekty na ministerstvu kultury či v České televizi.

BRAND24

Huawei se v Česku dlouhodobě daří. V loňském roce se společnosti podařilo navýšit tržby o miliardu na 7,65 miliardy korunVedení tuzemské pobočky nově převzal Číňan Song Wenqi (Willi Song), který po 4,5 letech nahradil Radoslawa Kedziu. Jeho působení v Česku je považováno za úspěšné a nyní zastává pozici viceprezidenta Huawei pro střední a východní Evropu a Skandinávii.

Huawei v Česku na Lupě:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).